Chris Booker je bil z 18 točkami skupaj z Malcolmom Armsteadom najboljši strelec Krke v finalu. Foto: www.alesfevzer.com
Chris Booker je bil z 18 točkami skupaj z Malcolmom Armsteadom najboljši strelec Krke v finalu. Foto: www.alesfevzer.com
Jasmin Hukić
Džikić upa, da se bo kmalu vrnil Jasmin Hukić, ki ima nenavadno poškodbo kolena. Kapetan Krke je, kot pravi Džile, neprecenljiv ne le na terenu, ampak tudi zunaj njega. Foto: www.alesfevzer.com

Glavno geslo je popularizacija košarke. Če je nekaj delegirano, je to edini način, da se vsaj malo pomaga, da je končnica kolikor se da izenačena. To delegiranje me ne moti, razumem pa tiste, ki jih. Košarka se v Sloveniji ni začela letos. Mi smo v senci Olimpije. Ne moremo doseči vsega, kar je Olimpija naredila v zgodovini. To je nemogoče. Zdaj imamo svojo zgodbo s petimi zaporednimi naslovi, a ne obstaja samo ta trenutek.

Aleksandar Džikić
Krka
Krka je pred letošnjo sezono osvojila tudi tisto najmanj pomembno lovoriko superpokal, v Laškem pa še enkrat potrdila prevlado na slovenskih parketih. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Krke drugič pokalni prvaki

nijo vitrine z lovoriko za lovoriko, potem ko so drugič v zgodovini osvojili pokal, ki so ga v Treh lilijah tudi ubranili.

Kljub sicer ne najbolj kakovostni igri pa je bila finalna tekma v Laškem dobra promocija za slovensko košarko. Zlatorog je spomnil na stare čase, ko se je v pivovarskem mestu igralo celo najmočnejše evropsko tekmovanje, po dolgem času je bila dvorana Tri lilije celo dvakrat skoraj povsem polna, obenem pa so domači košarkarji poskrbeli za eno najprijetnejših presenečenj v pokalnih tekmovanjih, saj so po velikem preobratu v polfinalu izločili favorizirano Olimpijo. Tudi v finalu so se dostojno upirali slovenskim prvakom, a dve težki tekmi v manj kot 24 urah sta bili vendarle preveč in Krka je strla pivovarski oreh (77:67).

"Dvorana je bila skoraj polna, kar je zelo lepo. Ta ekipa Zlatoroga je naredila veliko delo. Lani so imeli težave, dobro so potem sestavili ekipo, zadržali trenerja in vedo, kako pomembna je kontinuiteta. Naredili so ekipo, ki je v petek dobila Olimpijo, v soboto pa namučila še nas. Imamo težave z boleznijo in poškodbami, kar nas spremlja že ves čas. Predvsem sem vesel za fante, ki predtem niso osvajali lovorik. V prvi vrsti tu mislim na Joksimovića, ki je prišel h Krki, da poskuša osvajati lovorike. Predtem je sicer z Laškim osvojil pokal, kar je ponovil še z nami," je bil po tekmi zelo zadovoljen Aleksandar Džikić.

Booker MVP turnirja v Laškem
Zlatorog je tri minute pred koncem tretje četrtine povedel že za devet, a je Krka ekspresno izničila razliko, povedla, v zadnji četrtini pa rutinirano zadržala prednost. V končnici sta bila odlična Malcolm Armstead in Chris Booker, ki je bil izbran za najkoristnejšega posameznika turnirja v Laškem. "Bilo je težko, a smo se borili. Nedvomno je ta naslov velika motivacija za nadaljevanje sezone. To smo potrebovali," je povedal Booker in pohvalil tudi gostitelje zaključka pokala: "Odigrali smo dobro tekmo. Bili smo zelo motivirani, saj smo želeli ubraniti ta naslov in se oddolžiti Zlatorogu, ki nas je pred kratkim premagal v državnem prvenstvu. Ta ekipa Laškega je zelo dobra in ni naključje, da je v državnem prvenstvu tako visoko. Ta ekipa je primerljiva z moštvi v Ligi ABA."

Booker je tako kot Armstead, ki je s trojko odločil polfinale proti Tajfunu, neprecenljiv za novomeško ekipo. Izkušeni krilni center je pravi vodja in izjemno konstanten košarkar, ki je bil letos junak že marsikaterega uspeha državnih prvakov. V zadnjem času veliko igra, saj je ključni mož pod obročem, Džikić pa prave menjave zanj nima, zato srbski strokovnjak na novomeški klopi pravi, da ima načrt, kako bo Bookerja v kratkem konkretno spočil.

Džikić se želi okrepiti pod obročema
Krka bo v naslednjih dneh podpisala pogodbo z Bojanom Krivcem, ki je tokrat že sedel ob klopi matičnega kluba. Želja Džileta je, da se ekipa okrepi s še enim visokim igralcem: "Želimo pripeljati še enega visokega igralca, saj mislim, da ga potrebujemo, če želimo zdržati ritem, ki nas čaka v Ligi Telemach za prvaka in potem, se nadejamo, da v končnici in tudi v finalu. Če pogledamo popolnoma realno, imajo klubi, ki so v zgornjem delu državnega prvenstva, igralce, ki so zelo visoki in čvrsti pod košem. Zagorac te odnese notri, enako Drobnjak, Murić in Kanacević. Temu se ne da parirati brez takih igralcev."

Državni prvaki imajo letos tudi stik s slovensko ligo, kjer so klonili že pred šestimi ekipami. Tudi Zlatorog je presenetil Krko, Tajfun, ki jo je namučil v polfinalu, pa je prav tako osvojil Štuklja. Kljub spoštovanju nasprotnikov pa želi Džikić na pravo primerjavo med Krko, Olimpijo in drugimi tekmeci počakati do Lige za prvaka, kjer bo vsaka ekipa igrala dvakrat na teden: "Treba je vedeti, da Krka in Olimpija igrata po dve tekmi na teden. Če se ne motim, je imel Zlatorog pred pokalom deset dni počitka. Vse se bo spremenilo, ko si bodo tekme sledile na tri dni. Takrat bo vse drugače. Verjemite mi, saj nimaš časa, da spočiješ igralce."

Kakšen je smisel takšnega tekmovanja?
Po njegovih besedah je taka izenačenost samo dobrodošla za slovensko košarko, kajti tako se tudi vračajo gledalci v dvorano, vseeno pa se je po drugem osvojenem pokalu s Krko Džile vprašal po smiselnosti pokalnih tekmovanj, kajti končna zmaga prinaša le lovoriko in nič drugega: "Največji problem je, da se najde smisel tega pokala. Vsi ga želimo najti. Nisem zagovornik takih tekmovanj, a gremo na igrišče in poskušamo zmagati. Tekmovanje mora imeti smisel, da te nekam popelje. Da si, recimo, kandidat zveze za Eurochallenge ali podobno. Ne vem, ampak treba je najti smisel. Nič s takim tekmovanjem ne pridobiš, nič ti ne prinese in nisi v nobeni prednosti pred tekmeci. Res, treba je najti smisel."

"Po tekmi v petek sem bil zelo jezen. Takih stvari si ne moreš dopustiti, saj so to resne ekipe. Tekmo smo imeli pod nadzorom, pa smo se reševali z zadnjim metom. To ni resen pristop. V zadnjem času smo imeli dobre rezultate v Ligi ABA. Lahko delam, kar hočeš, pa Portorož enostavno ni Zvezda. Jih naj kaznujem, ker so izgubili s Portorožem? To so igralci, s katerim bom do konca sezone, in tako se ne dela, stvari so se spremenile," je dodal Džikić in se ozrl tudi naprej. Cilj je, da Novomeščani drugi del državnega prvenstva pričakajo zdravi, predtem bodo tako kot vsako leto odšli na minipriprave v Poreč, zatem pa sledi branjenje petih zaporednih naslovov.

Glavno geslo je popularizacija košarke. Če je nekaj delegirano, je to edini način, da se vsaj malo pomaga, da je končnica kolikor se da izenačena. To delegiranje me ne moti, razumem pa tiste, ki jih. Košarka se v Sloveniji ni začela letos. Mi smo v senci Olimpije. Ne moremo doseči vsega, kar je Olimpija naredila v zgodovini. To je nemogoče. Zdaj imamo svojo zgodbo s petimi zaporednimi naslovi, a ne obstaja samo ta trenutek.

Aleksandar Džikić
Košarkarji Krke drugič pokalni prvaki