Dušan Ivković je eden izmed najuspešnejših selektorjev vseh časov. Foto: EPA
Dušan Ivković je eden izmed najuspešnejših selektorjev vseh časov. Foto: EPA

"Moram priznati, da nikoli v svoji karieri, pa čeprav sem pripravljal reprezentance za kar pet evropskih prvenstev in še številna svetovna prvenstva ter olimpijske igre, nisem imel toliko težav," je povedal 69-letni strokovnjak in dodal: "To so nemogoči pogoji za delo. Da bi bil trening uspešen, potrebujem na njem najmanj 15 košarkarjev oziroma tri peterke. Trenutno ne morem sestaviti niti dveh, saj imamo štiri centre."
Teodosić še naprej pod velikim vprašajem
Največjo težavo nedvomno predstavlja poškodba Miloša Teodosića, ki še vedno ne more trenirati, a organizator igre, ki je bil v glavni vlogi pri zadnjih uspehih "orlov", puške glede nastopa v Sloveniji še ni vrgel v koruzo. So pa Ivkoviću nastop že odpovedali Duško Savanović, Novica Veličković, Zoran Erceg, Vladimir Micov in Miroslav Raduljica. Nekaj težav s poškodbo ima Nemanja Nedović, ki je moral odpovedati nastop na poletni Ligi NBA, zdaj pa vadi po posebnem programu.
Ivković je Srbijo pred štirimi leti popeljal v finale evropskega prvenstva. V finalu so bili na Poljskem boljši Španci. Pred dvema letoma so Srbi v Litvi razočarali in zasedli osmo mesto. Duda je sicer vodil tudi "zlato" jugoslovansko generacijo, ki je ob koncu skupne države postala evropski in svetovni prvak. Na svetovni vrh so "plavi" stopili v Argentini, na evropskega pa v Zagrebu in Rimu. Leta 1995 je bil Ivković tudi selektor ZR Jugoslavije, ki je postala evropski prvak v Atenah. Dvakrat je z Olympiacosom Beograjčan postal tudi evropski klubski prvak.