Evropsko prvenstvo bo od 4. do 22. septembra. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evropsko prvenstvo bo od 4. do 22. septembra. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sistem prodaje in cene vstopnic so organizatorji EuroBasketa razkrili na novinarski konferenci v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Stožice
Najprej se bodo prodajale vstopnice za izločilne boje, ki bodo v ljubljanski dvorani Stožice. Foto: BoBo
navijači, Slovenci
Zvesti slovenski košarkarski navijači, ki so vse od Beograda 2005 na vseh velikih tekmovanjih v velikem številu podpirali slovensko izbrano vrsto, bodo morali vstopnico kupiti za vsako tekmo posebej. Foto: EPA
ŠRC Stožice, Dvorana Stožice
Vsaka vstopnica za tekme slovenske izbrane vrste, ki bo na domačem prvenstvu med glavnimi favoriti za medalje, bo dragocena. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Vstopnice za Eurobasket kmalu v prodajo

Prodaja bo potekala v več korakih. Najprej se bodo prodajale vstopnice za tekme za medalje, potem za drugi del in na koncu še za predtekmovanje. Razlog je obnova dvoran. Najprej bodo karte na voljo tujim košarkarskim zvezam, nato na začetku marca članom KZS-ja, od 18. marca naprej pa se torej začenja prodaja za obračune za medalje. Vstopnice za četrtfinale in tekme za razvrstitev od petega do osmega mesta bodo na voljo od 25. marca, za drugi del od 1. aprila, za skupinski prvi del pa še ni določeno.

Vstopnice le za posamezne tekme
Prvič v zgodovini bodo na voljo vstopnice za posamezne tekme, ne pa dnevne. S tem bodo skušali privabiti čim več navijačev. Na voljo ne bo paketov, tudi ne za slovenske tekme prvega dela, zato bo treba za vsako tekmo posebej kupiti vstopnico . Tako se bo tudi po vsaki tekmi posebej izpraznila dvorana. Za drugi del in izločilne boje se bodo prodajale vstopnice za uro tekme. Slovenija bo vse tekme igrala ob 21. uri. Preostali razpored tekem bo znan v kratkem, po potrditvi FIBE.

Najcenejša vstopnica za predtekmovalne tekme Slovenije, ki bodo v Celju, bo stala 15 evrov, v naslednji kategoriji 25 evrov, najdražje pa bodo po 35. Za javnost bo v predtekmovanju na voljo od 4.000 do 4.500 vstopnic, za Stožice pa od 9.000 do 10.000 vstopnic.

Četrtfinale od 19 evrov naprej
Za vstopnice za finale bo treba odšteti od 35 do 180 evrov, za tretje mesto bo najdražja 150, najcenejša pa 30 evrov, za polfinale pa se cene gibljejo od 25 pa do 120 evrov. Cena za drugi del bo od 17 do 55 evrov, za četrtfinale pa od 19 do 75 evrov. Najcenejše vstopnice se bodo začele pri štirih evrih, in sicer za razvrstitev za mesta od pet do osem. Na KZS-ju računajo, da bodo prodali okoli 250.000 vstopnic, kar bi jim navrglo okoli 4,5 milijona evrov.

Število stopnic za nakup posameznika bo omejeno. Najverjetneje bo vsak lahko kupil največ štiri vstopnice na enkrat. Cene vstopnic so primerljive tudi z evropskim prvenstvom v Litvi. Za vse, ki ne bodo dobili vstopnic, bodo organizatorji prvenstva skupaj z občinami in svojimi partnerji omogočil neposredni prenos in ogled tekem v posebnih navijaških conah.

Zanimanje za vstopnice je veliko
“Zanimanje javnosti za vstopnice za EuroBasket 2013 je ogromno, saj dobivamo ogromno vprašanj prek elektronske pošte in socialnih medijev, kar nas zelo veseli, saj je to nov dokaz, da košarkarski navdušenci prvenstvo že res težko pričakujejo. Natančno smo opredelili vse cene in valove prodaje, ki jih je potrdil Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije, edina odprta zadeva je še začetek prodaje vstopnic za prvi del, česar še ne moremo določiti, saj natančnega sedežnega reda dvoran zaradi obnov še nimamo. Ker je do začetka prvenstva še nekaj več kot 200 dni, smo se odločili, da obrnemo sistem prodaje, da bi lahko tako košarkarskim navdušencem že prej omogočili nakup vstopnic za drugi in finalni del v dvorani Stožice, v kateri je sedežni red jasen. Cene vstopnic so povsem primerljive z zadnjim EuroBasketom v Litvi, torej v državi, kjer je življenjski standard nižji, saj zaradi gospodarskega položaja v Sloveniji danes nismo želeli postavljati previsokih cen, kljub temu da gre za enkratni dogodek na najvišji ravni," je o prodaji vstopnic povedal direktor EuroBasketa Aleš Križnar.

"Zaveza lokalnega organizacijskega odbora je, da omogoči vsem zvezam, ki sodelujejo na prvenstvu, nakup do 100 vstopnic za EP, poleg tega pa mora podjetje EP 2013, d.o.o., po pogodbah zagotoviti vstopnice za FIBA in FIBA Europe, državo, občine gostiteljice ter naše sponzorje, brez katerih prvenstva ne bi mogli organizirati. Nekaj jih bomo uporabili za promocijske namene, odločili pa smo se tudi, da zelo omejeno število brezplačnih vstopnic ponudimo slovenskim klubom, brez katerih slovenske košarke ne bi bilo. Drugih podarjenih brezplačnih vstopnic ne bo, saj je ta prihodek pomemben vir denarja za organizacijo prvenstva, zaslužek od EP pa bo KZS reinvestirala v slovensko košarko. V kolikor bomo ugotovili, da za določene tekme ni zanimanja, bomo za popularizacijo košarke brezplačni ogled tekem omogočili slovenskim osnovnošolcem,” je še dodal.

Vstopnice za Eurobasket kmalu v prodajo