Po večernih tekmah je navijaška cona na Jesenicah samevala. Foto: GC
Po večernih tekmah je navijaška cona na Jesenicah samevala. Foto: GC
Gostinci skušajo gostujoče navijače z Balkana privabiti tako z gostinsko kot glasbeno ponudbo. Foto: GC
Najbolj goreči navijači BiH-a, ki so poskrbeli za edini navijaški izgred. Foto: GC
Transparenti označujejo kotičke za druženje litovskih navijačev. Foto: GC

Če bi nekdo še pred nekaj leti Jeseničanom razlagal, da bo zgodovinsko gledano največji športni dogodek, ki ga bo gostila slovenska hokejska prestolnica, evropsko košarkarsko prvenstvo, bi mu številni pripomnili, naj obišče bližnje Begunje (tam stoji psihiatrična bolnišnica).

Nekoliko ironično so Jesenice danes brez pravega članskega hokejskega moštva. Na račun EuroBasketa pa je dobila povsem lično podobo njihova hokejska dvorana Podmežakla, ki je bila prenove potrebna že pred desetletji, saj je po stropu dobesedno že rasel mah.

Jesenicam je pri EuroBasketu šlo na roko tudi to, da gostijo morda najbolj atraktivno in tudi izenačeno predtekmovalno skupino. Podmežakla gosti kar štiri reprezentance z območja nekdanje Jugoslavije in košarkarje Litve, kjer košarka velja tako rekoč za religijo. Vendar na Jesenicah kakšne prave košarkarske evforije ni zaznati. Svoj proračun na račun gostujočih navijačev pa bodo malce okrepili le tamkajšnji gostinci.

Najbolj bučno podporo imajo Makedonci in Litovci
Marsikdo je najbrž pričakoval, da bo tudi na račun narodnostne sestave prebivalcev Jesenic imela najbolj bučno podporo reprezentanca BiH-a. Toda njihovi navijači po številčnosti prekašajo le Črnogorce in Latvijce, kjer pa košarka nima takšnega statusa kot v sosednji Litvi oz. sta tam veliko popularnejša hokej in nogomet.

Najbolj množično zastopstvo na tribunah jeseniške dvorane imajo Makedonci in Litovci ter tudi Srbija, ki jo spodbujajo številni slovensko govoreči mladci, odeti v srbske simbole, in vsaj po transparentih sodeč tudi številčen kontingent navijačev iz Republike srbske.

To je bil morda tudi vzrok za do zdaj edini navijaški izgred, ko sta v bližini jeseniške železniške postaje po krajšem verbalnem spopadu med srbskimi navijači in navijači BiH-a (vzklikanje nož, žica, Srebrenica ter Srbija, kurvo balkanska …) sledila manjši pretep in metanje bakel.

Tekma med BiH-om in Srbijo je z varnostnega vidika veljala za najbolj rizično tekmo, saj na medsebojnih tekmah večkrat izbruhnejo izgredi. Vendar je bilo kljub incidentu v središču Jesenic pred dvorani in v njej precej mirno. Predvsem pri najbolj zagretih podpornikih reprezentance BiH-a je bilo slišati nekaj provokacij na račun Srbov, ki so v dvorani prižgali nekaj bakel. Srbski košarkarji pa so bili deležni nekaj pljunkov iz tribune, saj so največji bosanski razgreteži dobili prostor tik nad izhodom z igrišča v garderobe.

Litovska kolonija
Najbolj množična košarkarska navijaška odprava je in prihaja v Slovenijo iz Litve. "Košarka je daleč najbolj popularen šport in reprezentanco množično spremljamo na vseh večjih tekmovanjih," je pripovedoval eden izmed še kar treznih litovskih navijačev pred tekmo z Makedonijo. "Trenutno nas je okoli 400 ali še več."

Litovci po njegovih besedah prihajajo na košarkarske prireditve organizirano, vendar ne prek aranžmajev turističnih agencij, temveč za organizacijo potovanj poskrbijo navijači sami. Kot je še povedal, potovanje v Slovenijo ni bilo posebno drago, sicer pa so litovski navijači nameščeni od Kranjske Gore, Bleda do celo Naklega.

V navijaški coni se zabavajo domačini
Čeprav gre za največji športni dogodek v Sloveniji v samostojnosti, ostaja v dvorani Podmežakla praznih kar nekaj sedežev. Še bolj pa sameva osrednja t. i. navijaška cona, za katero se zdi, vsaj po programu sodeč, da je bolj namenjena domačinom.

Navijači z Balkana in Baltika v četrtek zvečer niso posvečali veliko pozornosti melodijam, ki jih je "rezal" vnuk slovenskega glasbenega božanstva Slavka Avsenika. V nasprotju z gostujočimi navijači je zato bila bolj židane volje okoliška populacija.

Svojo posebno navijaško "fun zone" imajo tudi litovski navijači, ki so nekatere jeseniške gostince opremili tudi s svojim priljubljenim pivom Švyturys, ki ga cenijo na dva in pol evra in ki gre po besedah točajke kar dobro v promet. Preostali deli prostora, kjer naj bi se pred tekmami in po njih družili navijači, pa bolj kot ne žalostno samevajo. Nekaj bolj veselo je v nekaterih lokalih po Jesenicah, ki so si jih začasno za svoje vzele nekatere navijaške skupine.

"Dejstvo je, da navijači prihajajo na Jesenice z različnih koncev Slovenije, celo iz Postojne. Nihče ne ostane na Jesenicah čez noč," kot enega izmed razlogov, zakaj Jesenice ponoči ne oživijo, navedel moderator v navijaški coni Esad Babačić.