Tony Parker bo eden glavnih zvezdnikov prvenstva. Foto: EPA
Tony Parker bo eden glavnih zvezdnikov prvenstva. Foto: EPA
Omri Casspi
Omri Casspi v Ljubljano prihaja izredno motiviran. Foto: EPA
Mike Fratello
Kako visoko lahko Mike Fratello popelje ukrajinsko reprezentanco v Tivoliju in kako visoko v Ukrajini? Foto: EPA

In galski petelini bodo seveda že v predtekmovanju skušali potrditi svoje ambicije. Realno večjih ovir za prvo mesto v skupini najbrž ne bo, za drugi dve mesti, ki vodita v drugi del, se bodo udarili Izrael, Nemčija, Velika Britanija, Ukrajina in Belgija. Francozi so po osvojenem srebru pred dvema letoma na prvenstvu v Litvi tokrat odločeni, da prvič v zgodovini posežejo na sam vrh. Željo imajo, kvaliteto tudi. Med drugim bodo sicer manjkali uveljavljeni NBA-centri Joakim Noah, Ian Mahinmi in Ronny Turiaf, a o sposobnostih Tonyja Parkerja in Portlandovega ostrostrelca Nicolasa Batuma ne gre dvomiti. Kot vedno bosta v francoski igri v ospredju Parkerjeva raznovrstnost in organizacijske spretnosti ter atletske sposobnosti praktično vseh članov reprezentance.

Casspi Izraelcem vliva veliko upov
Po razočaranju na prvenstvu pred dvema letoma, ko so ostali brez drugega dela, Izraelci v Ljubljano prihajajo z večjimi ambicijami. Razlog je tudi vrnitev NBA-igralca Omrija Casspija, ki bo po svoji najslabši sezoni "čez lužo" tokrat še kako motiviran. Dodaten razlog za optimizem vlivajo tudi izkušeni Lijor Elijahu, Guy Pnini, Janiv Green in Jotam Halperin. "Naš osnovni cilj je, da se prebijemo v drugi del in smo med najboljšimi 12 ekipami na prvenstvu. Ko bomo enkrat tam, bomo razmišljali o naslednji stopnji in upali na četrtfinale. Seveda bo Casspi za nas predstavljal veliko okrepitev," napoveduje selektor Arik Shivek.

Manjka Nowitzki, manjkajo izkušnje
Nemčija bo za razliko od nekaterih prejšnjih nastopov tokrat verjetno precej bolj v ozadju. Razlog je seveda eden in edini in se imenuje Dirk Nowitzki. Zvezdnik Dallasa je bil nosilni igralec v preteklih letih, Nemci pa bodo tokrat v Sloveniji imeli enega najmlajših moštev na prvenstvu, v povprečju starega le nekaj čez 25 let.

Velika Britanija bo spet nabirala izkušnje
O morebitnih upih Velike Britanije na zgodovinski prvi preboj v drugi del EP-ja bi lahko razpravljali v primeru, ko bi se katera izmed njenih glavnih zvezd prvenstva v Sloveniji tudi udeležila. Tako pa bo četa Joeja Pruntyja brez Popsa Mensah-Bonsuja, Luola Denga in Joela Freelanda obsojena na ponovno nabiranje izkušenj. Zlasti to velja za nadarjenega organizatorja igre, 20-letnega Devona Van Oostruma.

Fratello se pripravlja na domače evropsko prvenstvo
Glede na to, da bo naslednje prvenstvo čez dve leti organizirala Ukrajina, je jasno, da bo morala ekipa Mika Fratella v svojem šestem nastopu na EP-jih vsaj deloma pokazati obrise igre, s katero bi lahko bili konkurenčni tudi pred svojimi navijači. Fratello je v Ljubljano odpeljal 14 mož, ekipo bo na zahtevanih 12 okrnil tik pred zdajci. "Mi se zanašamo na moštvo. Za nas je pomemben napredek. Naš cilj je, da čez nekaj let dohitimo Špance, Grke, Srbe, Makedonce, Slovence ..." je poudaril Fratello.

Belgijci upe polagajo v Hervelleja
Belgijci so se v Litvi po skorajda 20 letih prebili na EP, kjer pa niso navdušili in v predtekmovalni skupini izgubili tudi s Slovenijo ter zasedli dno skupine D brez zmage. Takrat v ekipi ni bilo glavnega zvezdnika moštva, 30-letnega centra Axla Hervelleja, bo tokrat z njim v ekipi drugače? Malo verjetno oz. kot razmišlja Hervelle: "Ta skupina je za nas zapletena, ampak zato pa je prvenstvo polno izzivov in zanimivo. Za nas je privilegij že to, da smo med 24 moštvi, dali bomo vse od sebe, da se prebijemo v drugi del. Če pridemo čez prvi del, bo to za nas velik uspeh. Nikoli še nisem zaigral na Eurobasketu, to je želja vsakega košarkarja."