Grški košarkarji so se z zmago nad evropskimi prvaki Španci odkupili za dva poraza v prvem delu tekmovanja. Foto: EPA
Grški košarkarji so se z zmago nad evropskimi prvaki Španci odkupili za dva poraza v prvem delu tekmovanja. Foto: EPA

Imeli smo tri dni počitka. Vsi so nas kritizirali, a ohranili smo ekipni duh, verjeli smo vase in dosegli zelo veliko zmago. Toda zdaj se moramo takoj umiriti, saj nas čakata dve zelo pomembni tekmi proti Sloveniji in Hrvaški. Še vedno se bo zelo težko uvrstiti v četrtfinale.

Nikos Zisis
Ricky Rubio
Marc Gasol
Zvezdnik Lige NBA Marc Gasol je čutil odgovornost do reprezentančnih soigralcev in navsezadnje tudi do reprezentance, zaradi česar ni niti pomislil, da ne bi nastopil na letošnjem evropskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Bojan Bogdanović
Bojan Bogdanović, najboljši hrvaški strelec letošnjega EuroBasketa, je k zmagi Hrvaške nad Finsko prispeval 15 točk. Po tekmi je dejal: "Vedeli smo, da smo kakovostnejša ekipa. Zasluženo smo zmagali. Igramo zelo dobro, dobro se zavedamo, da imamo zelo lepe možnosti, da nam na tem evropskem prvenstvu uspe doseči vrhunski izid." Foto: EPA
Ante Tomić
Hrvaškemu centru Anteju Tomiću je ogromno moči pobral prehlad, zaradi česar je na parketu prebil zgolj 17 minut. Vseeno je zbral 11 točk in je bil skupaj z Rokom Ukićem tretji hrvaški strelec. "Katastrofa je ta prehlad. Smrkam, čisto sem fuč," je potožil košarkar Barcelone in o tekmi še dodal: "Na žalost je bila dvorana zelo prazna. Najtežje je tekmo dobro začeti. Začetek nam je uspel in to je najpomembneje. Zdaj nas čaka tekma z Italijo. Ne bi rekel, da je Italija močnejša ekipa od Finske. Finci so v Kopru igrali izvrstno. Bomo videli, kako se bodo danes razpletle tekme. Čakata nas še dve, z mislimi smo samo na naslednji. Mislim, da za četrtfinale potrebujemo samo še zmago." Foto: MMC RTV SLO/M. L.
Sasu Salin
Finski branilec Sasu Salin (desno) je proti Hrvatom zbral zgolj tri točke. Foto: EPA

Grki so se morali v četrtek pozno popoldne dvakrat na tekmi vrniti v igro, najprej v drugi, nato še v zadnji četrtini. Obakrat je odgovornost nase prevzel izjemni Vassilis Spanoulis, ki je Špancem nasul 20 točk, in poskrbel, da so aktualni evropski prvaki kljub boljši igri parket zapustili sklonjenih glav.

Zisis: Mi smo Grčija!
Grki so na letošnje prvenstvo prišli kot eni glavnih favoritov, a se je nato na njih po dveh porazih s Finsko in Italijo vsul plaz kritik. Zahtevni grški sedmi sili so se z zmago nad aktualnimi evropskimi prvaki Španci vsaj nekoliko odkupili. "To je bila za nas velika zmaga. Toda mi smo Grčija! To pomeni, da smo dobra ekipa in tega se zavedamo. Zavedamo se tudi, da smo na tem prvenstvu odigrali dve slabi tekmi, še posebej proti Finski, toda tu moramo pohvaliti predvsem igro nasprotnika," je povedal branilec Nikos Zisis, sicer nekdanji soigralec Erazma Lorbka in Matjaža Smodiša pri CSKA-ju iz Moskve in sklenil: "Imeli smo tri dneve počitka. Vsi so nas kritizirali, a ohranili smo ekipni duh, verjeli smo vase in dosegli zelo veliko zmago. Toda zdaj se moramo takoj umiriti, saj nas čakata dve zelo pomembni tekmi proti Sloveniji in Hrvaški. Še vedno se bo zelo težko uvrstiti v četrtfinale."
Rubio: Ne smemo si več privoščiti napake
Španski organizator igre Ricky Rubio po porazu z Grki ni bil pretirano zaskrbljen. Dejal je, da so porazi sestavni del športa, svoje misli pa je že usmeril na naslednjo tekmo s Finsko. "Finska ima zelo dobro ekipo, ima odlične ostrostrelce, Koponen igra izjemno. Danes nam pač ni uspelo zmagati, zato upamo, da bomo uspešnejši na naslednji tekmi," je dejal 22-letnik, ki si kruh služi pri Minnesota Timberwolvesih in dodal: "Proti Fincem bomo v soboto poskusili igrati tako kot znamo. Zdaj si ne smemo več privoščiti napake, enostavno ne smemo več popuščati in moramo zmagati vse do konca turnirja."
Gasol razočaran nad končnico
Marc Gasol je bil z 20 točkami skupaj z Rudyjem Fernandezom najboljši španski strelec. Tako kot Rubio tudi on po porazu ni bil pretirano zaskrbljen, razočaran je bil le nad končnico tekme, ki je Španci niso odigrali najbolje: "Na koncu smo malo razočarali, poskusili smo spremeniti način igre, ki smo ga imeli praktično vso tekmo in to se nam je maščevalo. Končnico bi morali odigrati precej bolje." Nadaljeval je: "Zdaj nam ne preostane drugega kot zmaga na obeh preostalih tekmah drugega dela. Najprej moramo premagati Finsko, nato še Italijo. To seveda še zdaleč ne bo lahko, a tako pač je. To je evropsko prvenstvo, vsak hoče zasijati v polnem sijaju in se uvrstiti v četrtfinale."
Španski velikan je čutil odgovornost
Gasol, ki na letošnjem prvenstvu v povprečju dosega po 12 točk na tekmo, se že veseli obračuna s Finsko, a opozarja, da varovanci Henrika Dettmanna še zdaleč ne bodo lahek zalogaj. "Finska igra zelo dobro. Premagali so Grke, ki so danes slavili proti nam. Takrat so v prvem polčasu zaostajali, nato pa jim je v tretji četrtini uspela velika vrnitev in na koncu tudi zmaga. Pričakujemo zelo fizično tekmo, Koponen bo vrgel proti košu vsakič, ko se mu bo ponudila priložnost, imajo zares močne krilne centre. Imajo igralce, ki znajo igrati na vsakem položaju," je pojasnil Katalonec.
Letos je nastop na EuroBasketu odpovedala kopica košarkarskih superzvezdnikov, Gasol na to ni niti pomislil. "Čutil sem odgovornost do svojih reprezentančnih soigralcev in do reprezentance same. Res sem želel biti tukaj in - tukaj sem. Španiji želim pomagati do finala in to bom tudi storil," je še povedal.


Enkrat zablesti Rudež, drugič nekdo drug
Zgodaj popoldne so pred presenetljivo praznimi tribunami (pred tekmo se je govorilo, da bo v Stožice prispelo na tisoče Fincev) Hrvati proti Fincem suvereno slavili (63:88). Varovanci Jasmina Repeše so uspešno zaustavili Petterija Koponena, najnevarnejšega finskega košarkarja, in se veselili pete zaporedne zmage. "Smo povezana ekipa, razmišljamo samo o dobrobiti ekipe, vsi se trudimo po najboljših močeh, da jo še izboljšamo. Z zmago smo zelo zadovoljni, saj so Finci zelo neugodno moštvo. Zdaj bomo misli že preusmerili na tekmo z Italijani," je dejal najučinkovitejši igralec tekme Damjan Rudež, ki ni znal odgovoriti, kako je lahko na četrtkovi tekmi nasul 17 točk, na zadnji tekmi prvega dela pa je proti Čehom vknjižil zgolj dve točki. "Ne vem, zakaj je bilo tako. Vsakič, ko vržem proti košu, pričakujem, da bom zadel. Smo dobro moštvo, danes sem zablestel jaz, naslednjič bo kdo drug," je še povedal 27-letni košarkar.
Finci želijo biti strelsko učinkovitejši
Slovenski športni javnosti dobro znani Sasu Salin je poraz proti Hrvatom športno priznal in hkrati pojasnil, da so bili Finci neučinkoviti predvsem v obrambi. "Hrvatom smo dopustili, da so prelahko prihajali do košev. Pustili smo jim, da so zlahka delali vse, kar so želeli. Dobro so se pripravili na nas, mi pa v obrambi nismo bili pravi. Pod košem jim nismo parirali, povsem neprepoznavni smo bili v raketi in prepričljivo smo izgubili skok," je povedal branilec Uniona Olimpije in priznal, da je v Stožicah zelo zabavno igrati, obenem pa si želi, da bi bil na prihodnjih tekmah strelsko učinkovitejši. "Trudim se po najboljših močeh in upam, da bom zadeval mete in tudi vsi drugi, saj smo strelsko zelo nerazpoloženi na tem turnirju. Po EuroBasketu bom šel domov po stvari. Kakor hitro se bom lahko, pa se bom vrnil v Ljubljano," je še dodal 22-letnik iz Helsinkov.

Imeli smo tri dni počitka. Vsi so nas kritizirali, a ohranili smo ekipni duh, verjeli smo vase in dosegli zelo veliko zmago. Toda zdaj se moramo takoj umiriti, saj nas čakata dve zelo pomembni tekmi proti Sloveniji in Hrvaški. Še vedno se bo zelo težko uvrstiti v četrtfinale.

Nikos Zisis
Grki v napeti končnici strli Špance
Razigrani Hrvati pometli s Finci
Grki v napeti končnici strli Špance
Razigrani Hrvati pometli s Finci