Dvorano Podmežakla bodo še nekaj časa zasedali gradbeni stroji. Foto: Aleš Fevžer
Dvorano Podmežakla bodo še nekaj časa zasedali gradbeni stroji. Foto: Aleš Fevžer
Jesenice
Na Jesenicah se obetajo zanimive tekme, saj bodo v skupini B igrale kar štiri reprezentance s področja nekdanje Jugoslavije. Foto: Aleš Fevžer
Jesenice
Zunanja ureditev bo sledila na koncu. Foto: Aleš Fevžer
Jesenice
Dvorano je obiskal tudi Lipko, maskota evropskega prvenstva. Foto: Aleš Fevžer
Podmežakla naj bi bila pripravljena sredi avgusta

Z obnovo želijo urediti dvorano (med drugim bodo namestili dvigala, uredili dostope in nove komentatorske kabine v drugem nadstropju severne tribune) ter prenoviti streho in pročelje. Prenovo delno financirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Zdaj je streha že obnovljena, gradbinci pa urejajo pročelja, izdelujejo električne in strojne inštalacije. Sledila bo še zunanja ureditev. V skladu z načrtom bo Podmežakla popolnoma pripravljena že za pripravljalno tekmo Slovenije in BiH-a 16. avgusta.
Dve navijaški središči
Na Jesenicah so predstavili zamisel o dveh navijaških središčih, pred dvorano Podmežakla in na Stari Savi, kjer bo od 4. do 9. septembra potekal kulturno-zabavni program. Pripravljajo tudi "reprezentančne klubske hiše" za vsako ekipo, ki bo nastopala na Jesenicah. Na pobudo občine Jesenice so mesto že obiskali vsi veleposlaniki šestih držav, ki bodo tam igrale (Srbija, BiH, Črna gora, Makedonija, Litva, Latvija). Ponudili so vso potrebno pomoč.
"Organizacija tako velikega dogodka, kakršnega v samostojni Sloveniji še nismo gostili, je obenem tudi velika priložnost, da se dokažemo kot sposobni organizatorji in kot mesto, ki živi za šport. Ta priložnost pa je vsekakor tudi velika obveznost, ki jo občina Jesenice kot ena izmed gostiteljic EuroBasketa 2013 jemlje skrajno odgovorno. Napredek pri obnovi dvorane je dan za dnem bolj viden, načrti za zabavni in prireditveni program v času prvenstva na Jesenicah pa so vedno bolj izdelani in dorečeni," je dejal jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger.
Promocija v tujini
Jeseničani v sodelovanju s podjetjem EP 2013, d. o. o., izvajajo tudi promocijo v tujini, predvsem v državah nekdanje Jugoslavije. V Srbiji in na Hrvaškem so EP že predstavili, predvidene pa so tudi predstavitve v Črni gori, Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. Na lokalni ravni se temu projektu pridružuje tudi KK Jesenice, ki letos praznuje 60-letnico delovanja.

"Navijaško središče bo v mestnem jedru, kjer je na vsakem koraku vidna jeseniška železarska tradicija. Glavni dogodki se bodo zvrstili v hali nekdanjega Fiproma, medtem ko bodo povezovalni programi potekali na trgu in bližnji okolici. Vstop v navijaško središče bo v času tekmovanja brezplačen, medtem ko bo za torkovo uradno odprtje in sobotni glasbeni vrhunec treba kupiti vstopnico," je o dogajanju za navijače na novinarski konferenci dejal Miha Rebolj, jeseniški podžupan in v košarkarskem projektu vodja navijaških središč na Jesenicah.
Že več kot 200 akreditiranih
S potekom del na Gorenjskem pa je bil zadovoljen tudi Aleš Križnar, direktor EuroBasketa 2013: "Prenovo dvorane na Jesenicah spremljamo redno in zelo smo zadovoljni s potekom. Komaj čakamo, da bomo lahko v njej začeli tudi postavljati zadeve in logistiko, ki je do zdaj le na papirju. Pri vsem organiziranju nam Občina Jesenice in njen mestni organizacijski odbor izjemno pomagata in lahko se jim za to le zahvalim. Kako zanimiva je skupina, dokazuje tudi dejstvo, da je za Jesenice akreditiranih že skoraj 200 medijskih predstavnikov."

Podmežakla naj bi bila pripravljena sredi avgusta