Poljska je leta 2009 gostila evropsko prvenstvo v košarki, lani pa (skupaj z Ukrajino) evropsko prvenstvo v nogometu. Spomladi 2009, nekaj mesecev pred začetkom košarkarskega turnirja, naj bi več Poljakov vedelo, da bo Poljska leta 2012 gostila evropsko nogometno prvenstvo kot pa čez nekaj mesecev košarkarskega.

Turnir se je končal s finančnim uspehom. Poljski košarkarski zvezi ni bilo treba ničesar doplačati. Vseeno bi se dalo iztržiti še več. "Po prvenstvu je ostal nekoliko grenak priokus, da nam prvenstva ni uspelo izkoristiti na način, da bi se pritegnilo dodatno število novih potencialnih sponzorjev," je za TV Slovenija povedal Walter Jeklin, ki je na Poljskem že nekaj let med pomembnimi funkcionarji.

A vseeno je bil EuroBasket 2009 velik praznik košarke za vse navijače Evrope. Za slovensko košarko je bil tudi velik mejnik, saj je reprezentanca pod vodstvom Jureta Zdovca igrala v polfinalu.

V priloženem videoposnetku si oglejte, v kakšnih dvoranah je potekalo evropsko prvenstvo 2009 in kako so bili Poljaki navdušeni nad slovenskimi navijači.