Ambasador prostovoljcev je Marko Milič. Foto: KZS
Ambasador prostovoljcev je Marko Milič. Foto: KZS

Starostna omejitev za prijavo je 18 let, mlajši pa se lahko prijavijo le v skupini in s spremstvom odgovorne polnoletne osebe prek košarkarskih klubov. Prijavijo se lahko tudi tujci, njihovo število pa bo omejeno in izrazito manjše od slovenskih prostovoljcev.

Od brisanja parketa do atašeja ekip
Prostovoljci lahko pri organizaciji EuroBasketa 2013 pomagajo na naslednjih delovnih področjih: tekmovalni del, IT, mediji, akreditacije, infotočke, transport, usmerjanje občinstva, atašeji ekip, promocije, VIP, brisanje parketa, podpora organizaciji in navijaške cone. V prvem delu bo v vsakem mestu potrebnih okoli 150 prostovoljcev, v drugem in finalnem delu približno 400. Natančnejši opisi delovnih področij so zapisani na spletni strani www.eurobasket2013.org. Priporočena sta znanje tujih jezikov in čim daljša časovna razpoložljivost v času prvenstva.

Za hrano (in pijačo) bo poskrbljeno
Lokalni organizacijski odbor vsem prostovoljcem zagotavlja hrano v času dela, prostovoljsko opremo in potrdilo o sodelovanju, ki je lahko tudi referenca, saj delo na tako pomembnem dogodku prinaša pomembne izkušnje, ki jih lahko prostovoljci unovčijo kot odskočno desko do zaposlitve. Prostovoljstvo je priložnost ustvarjanja novih poznanstev, tudi mednarodnih, bodočih poslovnih partnerjev in košarkarjev. Zaradi svoje narave združuje ljudi različnih narodnosti, starosti in verskih prepričanj. Za večino Slovencev bo to edina priložnost v življenju, da sodelujejo na največjem športnem dogodku v Sloveniji.

Po izteku roka bodo vsi prijavljeni dobili nadaljnje informacije o poteku izbire, vključno z datumom posebnega seminarja za vse prostovoljce. S prostovoljci se bo družil tudi ambasador Marko Milič, ki je že priskočil na pomoč.