Na sliki Nikola Vučević poskuša skupaj z Glenom Davisom zaustaviti Nikolo Pekovića. Foto: EPA
Na sliki Nikola Vučević poskuša skupaj z Glenom Davisom zaustaviti Nikolo Pekovića. Foto: EPA

V prvi vrsti bosta glavna aduta vsekakor sijajna centra Nikola Peković in Nikola Vučević, za katerima sta odlični individualni sezoni in sta že potrdila nastop na turnirju najboljših reprezentanc stare celine. Robustni 27-letni Peković, ki je pred odhodom v NBA blestel v dresu Partizana in Panathinaikosa, je za Minnesota Timberwolves, za katere je odigral tretjo sezono, v povprečju dosegal po 16,3 točke in 8,8 skoka. V aprilu je bil tudi izbran za najboljšega igralca tedna na Zahodu.

Štiri leta in pol mlajši Vučević je za moštvo Orlando Magic prispeval po 13,1 točke in 11,9 skoka, s čimer je bil drugi v ligi. Vučević, ki je lani prvo sezono igral v NBA-ju, nastopal pa je za Philadelphia Sixers, je letos zbral kar 45 dvojnih dvojčkov. Kljub odličnima igrama obeh centrov pa sta kluba ostala brez končnice. Pred prihodom v Ligo NBA je mladenič igral na univerzi USC, med 'lockoutom' pa je pomagal Budućnosti.

Dubljević eden najobetavnejših evropskih igralcev
Poleg njiju Črna gora premore še nekaj res odličnih visokih košarkarjev, ki le še krepijo visoko linijo in zaostrujejo konkurenco pod obročema. Izvrstno pri Valencii igra 21-letni krilni center Bojan Dubljević, ki je bil najboljši mladi košarkar Eurocupa, pri Spartaku iz Sankt Peterburga uspešno nastopa Vladimir Dragićević, ki se je izkazal tudi že v izbrani vrsti, pri Caji Laboral je koristni Milko Bjelica, v reprezentanci pa je vselej dobro igral tudi Vladimir Dašić. Nekdanji košarkar Olimpije je sicer trenutno član Metalca iz Valjeva.

Črna gora se bo v skupini B na Jesenicah pomerila z Bosno in Hercegovino, Litvo, Makedonijo, Srbijo in Latvijo. Kvalifikacije za nastop v Sloveniji je končala na prvem mestu v skupini A. Obakrat je premagala tudi Srbijo in na koncu končala brez poraza. V Litvi, kjer je prvič zaigrala na Eurobasketu, je z eno zmago in štirimi porazi tekmovanje končala že po skupinskem delu.