Jaka Lakovič res še ni v pravi strelski formi, a je neprecenljiva že njegova prisotnost v moštvu. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Lakovič res še ni v pravi strelski formi, a je neprecenljiva že njegova prisotnost v moštvu. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Dragić
Zoran Dragić se je tokrat izkazal tudi kot dober strelec, saj je od petih poskusov zadel tri mete izza črte. Foto: Aleš Fevžer
Dvorana Podmežakla je že nared za EuroBasket. Razmere v domu jeseniškega hokeja so odlične, na ravni evropskega prvenstva. Foto: Aleš Fevžer
Slovenci v Podmežakli ugnali BiH
Prenovljena Podmežakla odprla vrata za košarkarje
Na Jesenicah košarkarsko pot začela Alibegović in Dončić

no (70:54).

Vrsta Aca Petrovića, ki je imela tudi bučno podporo s tribun, je odigrala prvo pravo pripravljalno tekmo, BiH pa je lahko prvi preizkusil prenovljeno Podmežaklo, kjer bo v "jugo"-baltski skupini igral predtekmovanje evropskega prvenstva. V jeseniški dvorani, ki je bila predtem zares nujno potrebna temeljite prenove, so razmere tako za športnike kot tudi za novinarje in navijače odlične. Če je bilo v celjskem Zlatorogu še nekaj napak, za katere je do začetka prvenstva še povsem dovolj časa, da se jih odpravi, pa si Podmežakla s premierno tekmo zasluži najvišjo oceno.

Glavno je, da so zdravi do prvenstva
Dobre razmere, lepo dvorano in odlično atmosfero je izpostavil tudi Božidar Maljković. Slovenski selektor je bil zadovoljen z napredkom, ki so ga njegovi varovanci pokazali v primerjavi s turnirjem v Beogradu, kjer so doživeli edini poraz na pripravljalnih tekmah do zdaj: "Nič posebnega. Bosna in Hercegovina je odigrala le par tekem, še to pred zaprtimi vrati, za nami pa je že nekaj obračunov, in to z zelo močnimi nasprotniki. Še posebej nam je koristil turnir v Beogradu, kjer smo igrali z dvema izjemno močnima reprezentancama. Tam so se pokazale nekatere naše slabosti, ki smo jih že proti Bosni in Hercegovini odpravili."

Znova se je pokazalo, da je ključna obramba. S tem so si Slovenci tudi priigrali odločilno prednost in obenem to tudi dopušča več napak v napadu: "Večino tekme smo igrali dobro v obrambi. S tem smo tudi nadomestili izgubljene žoge. V prvem polčasu smo jih imeli deset, osem pa v drugem, kar je veliko. Z dobro obrambo in kontrolo skoka, kjer smo bili boljši za 15, ter nekoliko boljšim izvajanjem prostih metov smo povsem zasluženo tekmo brez težav pripeljali do zmage. Tako kot nisem bil preveč zaskrbljen po porazu proti Srbiji, ne bomo zdaj 'odpirali šampanjca'. Glavno je, da začetek prvenstva dočakamo zdravi in da igramo bolje kot tokrat."

Trije lažje poškodovani
Tokrat so počivali Gašper Vidmar, Goran Dragić in Edo Murić, ki so lažje poškodovani, a bi bili sicer v postavi, je povedal "Boža": "Moram povedati, da kot trener nisem nič zavajal z napovedmi. Vidmar, Goran Dragić in Murić niso igrali zaradi lažjih poškodb. Tu ni bilo nič taktiziranja. Če bi bili povsem zdravi, bi igrali."

Selektor je dodal, da s črtanjem treh košarkarjev ne bo hitel, kajti še vedno lahko pride do kakšne poškodbe, ob enem pa tudi igralcem koristi, da se učijo od starejših in trenirajo z najboljšimi slovenskimi košarkarji. Še enkrat je ostro obsodil Fibo, ki ne dovoli, da bi reprezentance na veliko tekmovanje prišle s 14 igralci in tako po pravilu ostaja ducat košarkarjev. Ogrodje ekipe se je v tem obdobju že nekoliko izoblikovalo, so pa proti Bosni in Hercegovini najmanj igrali Klemen Prepelič, osem minut, Luka Lapornik šest in Gezim Morina, ki sploh ni stopil na parket.

Blažič zablestel pred domačim občinstvom
Odlično je na uvodni tekmi v Podmežakli odigral Jaka Blažič. Edini Gorenjec v reprezentanci, ki prihaja z dobrih deset kilometrov oddaljenega Bleda, je prispeval 15 točk in ujel kar devet odbitih žog. Skok je sicer Slovenija prepričljivo dobila s 45:30. "Poraz v Beogradu je prišel prav. Zavedamo se, da moramo še bolj trdo delati na treningih in se osredotočati tako na tekme kot tudi na treninge. Pokazali smo borbeno in agresivno igro od samega začetka. Posledično smo dosegli tudi kar nekaj lahkih košev iz protinapadov. Imamo pa še veliko prostora za napredek," je povedal Blažič in pristavil: "Lepo je bilo igrati pred domačim občinstvom, saj sem vendarle z Gorenjskega."

Razigran je bil tudi Zoran Dragić, ki se je podobno kot Blažič uveljavil na Kodeljevem pri Slovanu. Ljubljančan je dal 11 točk, zadel pa je tudi tri trojke: "Tekmo smo začeli zelo agresivno, kar se od nas tudi pričakuje. To je bila povsem drugačna slika kot v Beogradu. V napadu smo silovito začeli in hitro povedli za deset točk. V drugem polčasu smo agresivnost še stopnjevali. Prepričljivo smo dobili tudi skok in zasluženo zmagali.Tako kot smo proti Bosni in Hercegovini, moramo igrati tudi na drugih tekmah. Tako moramo začeti, agresivno in prvi napasti. Potem je vse lažje. Vsekakor je lepo spet zmagati."

Jaka Lakovič pravi vodja
Prvič se je domačemu občinstvu na letošnji reprezentančni akciji predstavil Jaka Lakovič, ki je zaigral že na turnirju v Beogradu. Kapetan po poškodbi še ni pravi, a se je vseeno pokazalo, da odlično vodi slovensko igro in je pravi vodja te ekipe. Ljubljančan še ni v pravi strelski formi, saj je zgrešil vse štiri mete za tri, edini koš pa je dosegel ob koncu tekme. Je pa zato bil s petimi podajami prvi podajalec tekme.

"Jaka Lakovič je naš kapetan in vodja. Vsak igralec ga posluša. Vsakič, ko igra, je vsem lažje, in ko bo v pravi formi, bomo še boljši," je pomembno vlogo Lakoviča opisal Blažič, Maljković pa je dejal: "Videli ste, da vsi meti, ki jih je Lakovič zgrešil, so bili prekratki. To je dokaz, da še ni pravi in da noge še niso v redu. Poškodba še ni povsem pozabljena, a sem ga izpostavil velikemu naporu. Z njim je igra tekla. Igra odlično v obrambi. Ko pride še Goran Dragić, ki lahko igra ena in dva, bomo imeli še večjo širino."

Slovenci v Podmežakli ugnali BiH
Prenovljena Podmežakla odprla vrata za košarkarje
Na Jesenicah košarkarsko pot začela Alibegović in Dončić