Jaka Klobučar in Klemen Prepelič sta pristala v najučinkovitejši peterki drugega dne evropskega prvenstva. Foto: Twitter
Jaka Klobučar in Klemen Prepelič sta pristala v najučinkovitejši peterki drugega dne evropskega prvenstva. Foto: Twitter
Klemen Prepelič
Klemen Prepelič ne pomni, kdaj je bil nazadnje stoodstoten, dodal je le, da sploh ne ve, ali je že kdaj bil. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Klobučar je dejal, da so Slovenci že med pripravami dokazal, da imajo dobro ekipo in da lahko na vsaki tekmi izstopa nekdo drug. Foto: EPA

Slovenci so iz igre metali 58%, od tega 62,5% za dve in 52% (11/21) za tri, na splošno pa napadov niso v tolikšni meri reševali s trojkami. Natančni so bili tudi s črte prostih metov, saj so iz 17 poskusov zgrešili le enkrat. Žoga je lepše krožila, problem so bile le izgubljene žoge, ki jih je bilo 23 (Gruzija 12), kar pa ob dobri defenzivni predstavi ni bilo odločilno.

Izjemen strelski dan je imel Klemen Prepelič, ki je dal 21 točk, ob tem pa imel stoodstoten met (1/1 za dve, 4/4 za tri, 7/7 PM): "En dan ti gre, a na to se ne moreš zanašati. Lepo je, ko tako steče. Ni pa realno, da vsak dan tako zadevaš. Če bi bilo tako, ne bi bil brez kluba. Ekipa je dobila to tekmo, s pravo obrambo in dobrim skokom."

Le Šengelija ni bil dovolj
Pri Gruziji je dal 21 točk tudi Tornike Šengelija, preostale najnevarnejše posameznike pa so Slovenci dobro zaustavili: "Nadzor smo imeli od prve do zadnje minute, kar je bilo zame kar malce presenetljivo, saj ni lahko igrati po takem porazu, kot je bil sobotni. Ekipa je pokazala pravi ekipni duh. Stopili smo skupaj in v obrambi odigrali zelo dobro. V prvem polčasu smo dobili le 26 točk. Zaustavili smo Pačulijo, Markoišvilija in Pullna. Svoje je dal le Šengelija, kar pa je premalo. Dobili smo manj kot 70 točk, kar je naš cilj. Kot je rekel Jure, če dobimo manj kot 70 točk, bomo premagali vsakega."

"Navijači so izjemni. Vse te trojke in zmage so namenjene ljudem, ki so tu z nami. To zares cenim, od U20 prvenstva naprej, ki smo ga gostili, takrat s pozitivnega in negativnega vidika, potem kar so mi fantje povedali za EP 2013, lani na Gran Canarii izjemno število skoraj sredi Afrike … Zame je to res nekaj neverjetnega," se je odličnega navijanja dotaknil še Prepelič, ki je po srečanju dejal, da je v resnih pogovorih z dvema kluboma, enim španskim in enim iz Lige ABA.

Klobučar izvrsten v tretji četrtini
Prepelič je dal 19 točk že v prvem polčasu, njegovo odlično strelsko predstavo pa je v drugem delu nadaljeval Jaka Klobučar, ki je bil z 20 točkami drugi slovenski strelec: "Večji del tekme smo dobro odigrali v obrambi in napadu. Škoda teh zadnjih minut, kar pa je Jure verjetno že kar navajen. Namesto, da bi se usedel in tekmo mirno spremljal do konca, smo mu mi pojedli še nekaj dodatnih živcev. Izgubili smo nekaj žog, preslabo odigrali v obrambi in Gruzijci so prišli do normalne razlike. Na srečo ni prišlo do napete končnice."

Vajeti igre je v svojih rokah Klobučar držal celotno tretjo četrtino, ko je odlično poveljeval slovenski peterki, obenem pa nasul kar 15 točk. Organizator igre slovenske reprezentance je dejal, da morajo za naprej biti košarkarji pozorni na izgubljene žoge, ki tokrat niso bile ključne. Tako mora biti osredotočenost večja, je pa Slovenija lahko zadovoljna s skokom, ki ga je dobila z 31:20: "Že pred tekmo se je govorilo, da so Gruzijci skakalna ekipa. Tudi na tem je bil poudarek, glede na to, kako smo izgubili skok na prvi tekmi. To je bil eden izmed razlogov za poraz in zato smo bili osredotočeni tudi, da ta element popravimo."

"Motivacija je pri vseh igralcih velika"
Dvomestno število točk (12) je vpisal tudi Jaka Blažič: "Za nami sta dve tekmi in prva zmaga. Veseli smo, da nam je uspelo, a to še nič ne pomeni. Še veliko je pred nami, saj je prvenstvo dolgo. Hitro bomo misli usmerili proti naslednji tekmi. Prvi polčas je bil tak, kot mora biti. Ni bilo velikih napak v napadu, delali smo, kar smo se dogovorili. V obrambi smo bili čvrsti in tako smo tudi slavili. Zdovc velikokrat poudarja, da bomo, če bomo dobili manj kot 70 točk, zmagali in to se je tokrat uresničilo."

"Motivacija je pri vseh igralcih velika in ni bilo težko zbistriti misli, saj smo vedeli, da moramo to tekmo dobiti. To smo naredili. Tekmo smo imeli pod nadzorom. Na koncu smo naredili nekaj napak, morda nam je padla tudi koncentracija, a glavna je zmaga," je dodal Blažič, ki je znova potrdil, da se je zdaj še popolnoma ujel v sistem Jureta Zdovca.

Iz Zagreba