Klemen Prepelič je takole z navijači proslavil zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je takole z navijači proslavil zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić
Ena izmed ključnih akcij, ko je Zoran Dragić v prodoru dosegel pomembni točki. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci vendarle zlomili nizozemski odpor

Slovenija je izvrstno odprla dvoboj. Proti agresivni obrambi se Nizozemci dolgo niso znašli in prve točke dosegli šele ob izteku šeste minute, Slovenci pa so povedli z 12:0. "Dolgo niso zadeli. Vodili smo že z 12:0 in škoda, da smo potem dobili koš ter naredili še osebno napako. S tem so prebili led. Vseeno mislim, da smo kontrolirali tekmo. So nas ujeli, a smo odgovorili," je povedal Klemen Prepelič, ki je znova odigral zelo dobro in bil med najboljšimi pri Sloveniji. S 16 točkami je bil prvi slovenski strelec, dodal pa je tudi šest podaj.

Ko sta se razigrala Worthy de Jong in Charlon Kloof, je Nizozemska ujela priključek in ogrozila slovensko obrambo. Branilca sta slovenski obrambi težave povzročala z eksplozivnimi prodori in agresivnim pokrivanjem, zadela pa sta tudi nekaj metov z razdalje. "Sta zelo nepredvidljiva. Oba sta odlična atleta. Pripravljeni smo bili na prodore, a sta zadela tudi nekaj trojk, de Jong tam kar prek Zoranove roke, Kloof pa tri zapored," je povedal Prepelič, Jaka Blažič pa je o Kloofu, ki je bil s 25 točkami najboljši strelec tekme, dodal: "Kloof je eksploziven in agresiven. V vsakem napadu poskuša nekaj dobiti, ko gre v prodor. Nekaj prodorov je bilo tudi brezglavih in potem smo mi tudi odigrali protinapade. Bil je v ritmu. Bil je zelo motiviran in je bil razlika pri Nizozemski, ki jo je vračal v igro."

Graditi na dobrih delih igre
Slovenci so katastrofalno začeli drugi polčas. Pet minut niso dosegli točk, Nizozemcem pa je uspel delni izid 12:0. Proti coni se Zdovčevi varovanci niso znašli. Blažič je nato zadel trojko in dvakrat odlično odigral v obrambi, toda prek Kloofa so se Nizozemci še enkrat vrnili. "Težko smo si priborili zmago. Vedeli smo, da ima Nizozemska drugačen slog igre kot preostale reprezentance. Veliko je igre ena na ena in imajo veliko skokov. To se je tudi zgodilo. Vesel sem, da nam je uspelo. Moramo graditi na dobrih delih igre. Pokazali smo agresivno obrambo, a znova nam je malce padla koncentracija. Moramo biti bolj osredotočeni, da se to ne bo več dogajalo," je povedal Blažič, ki je dal 13 točk.

Toliko jih je vpisal tudi Zoran Dragić, ki je v zadnji minuti prispeval pet ključnih točk in odločil srečanje. "Najpomembnejša je zmaga, a škoda, da nam je padla koncentracija na začetku drugega polčasa, ko je Nizozemska naredila serijo 12:0. Težko je bilo. Ko se je Kloof razigral, je zadeval z vseh položajev. V zadnji četrtini so jih tudi sodniki malce zaščitili, ko smo hitro izpolnili bonus. Igrali smo dobro obrambo, a so imeli veliko prostih metov. Takrat v zadnji četrtini kar osem zapored. To ni lahko. Prišli so zraven, a mi imamo Zoran Dragića. Prevzel je odgovornost, dal je trojko, prebil prvo linijo ter dal koš. Minuto do konca nas je vrnil do varne prednosti, to je bil ključ do uspeha," je Dragićev prodor in trojko v zadnji minuti izpostavil Prepelič.

Dragić ne beži pred odgovornostjo
"Kot sem večkrat rekel, ne bežim od odgovornosti. Vesel sem, da sem zadel in pripomogel k zmagi. Za nas je bila to zelo pomembna tekma,"
je zadnjo minuto podoživel Dragić in pristavil: "Na papirju je bila to najlažja ekipa, a Nizozemci dobro igrajo, kar so v Zagrebu že dokazali. Vesel sem, da smo zmagali. Prvi polčas smo dobro igrali. Naredili smo 15 točk razlike. Podobno kot proti Gruziji smo potem padli. Znova ista pesem. Padli smo v tretji četrtini. Nizozemci so dobili zalet in težko jih je bilo zaustaviti. Na koncu smo stisnili. Malce smo imeli težav tudi proti coni."

Dragića je po tekmi pohvalil tudi selektor, ki predtem ni bil zadovoljen z njegovo igro. Zoran je pristavil, da v 13 minutah proti Gruziji sploh ni imel časa za normalno igro, saj je hitro dobil tri osebne napake, podvomil je tudi, ali so sploh bile pravilno dosojene. Pravi pa, da je zato z vso vnemo s klopi spodbujal soigralce, ki so opravili dobro delo.

Iz Zagreba

Slovenci vendarle zlomili nizozemski odpor