Tomaš Satoransky je, kar se igre tiče, in tudi statistično eden najboljših posameznikov letošnjega evropskega prvenstva. V povprečju dosega po 14,1 točke, 5,7 skoka in 8,1 podaje na tekmo. Foto: EPA
Tomaš Satoransky je, kar se igre tiče, in tudi statistično eden najboljših posameznikov letošnjega evropskega prvenstva. V povprečju dosega po 14,1 točke, 5,7 skoka in 8,1 podaje na tekmo. Foto: EPA
Tomaš Satoransky
Satoransky je košarko začel igrati v rodni Pragi, za klub, kjer sta letos igrala Mitja Nikolić in Matej Krušič. Pet let je bil nato član Seville, lani pa je z Barcelono podpisal dveletno pogodbo. Foto: EPA

Čeprav so Čehi v četrtfinalu, kjer so pod samostojno zastavo nastopili sploh prvič, klonili pred Srbijo (89:75), pa so še naprej najprijetnejše presenečenje letošnjega evropskega prvenstva. Odlično so se bojevali že v prvem delu, kjer so igrali v Rigi, nato pa navdušili v osmini finala, ko so zlahka – vodili so tudi za 30 – odpravili Hrvaško.

Satoransky in Vesely že ves turnir sijajna
Tudi v četrtfinalu, ko so se pomerili z enimi izmed glavnih favoritov turnirja Srbi, ki na prvenstvu sploh še ne poznajo poraza, so nudili dostojen odpor, a na koncu je vendarle Srbija dokazala, da ima širši nabor kakovostnih igralcev. Pri Češki pa sta znova izstopala dva, ki ju je po tekmi izpostavil tudi Aleksandar Đorđević. Srbski selektor je dejal, da sta Jan Vesely in Satoransky na tem turnirju zares sijajna.

Proti Srbiji je v prvi četrtini blestel tudi Blake Schilb, a je v prvih desetih minutah tudi dosegel vseh 11 točk na tekmi. Vesely je prispeval 20 točk in ujel še deset odbitih žog, Satoransky pa je dodal 20 točk. Prvi organizator češke igre je po tekmi povedal: "Ne bi mogel biti bolj ponosen na našo ekipo. 33 ali 34 minut smo bili enakovredni tako odlični reprezentanci, kot je Srbija, ki je izjemno nadarjena. Začeli so agresivno v obrambi, kar nam je povzročalo nekaj težav, a smo ostali v igri. V drugem polčasu smo še nekaj časa držali priključek, a so pokazali svojo nadarjenost in zadeli nekaj težkih metov. V obrambi smo naredili nekaj napak, ki jih sicer med prvenstvom nismo delali, nekajkrat pa smo tudi v napadu odigrali slabo, a vseeno sem zelo ponosen na naše moštvo."

Letos popravil rekord prvenstev
Pred četrtfinalom je bil Satoransky, ki kljub 201 centimetru igra na položaju ena, celo prvi podajalec prvenstva, zdaj pa za las zaostaja za Milošem Teodosićem. V prvem delu Eurobasketa je proti Litvi celo podrl rekord evropskih prvenstev, ko je na eni tekmi zbral kar 15 podaj. Proti Srbiji pa se je izkazal tudi strelsko, v drugem polčasu je dosegel 18 točk, od tega tri trojke v tretji četrtini: "Vedno poskušam igrati za svoje soigralce, oziroma narediti, kar je najbolje zanje, in se prilagajam obrambi. V tretji četrtini sem lahko prišel do nekaj metov in jih zadel. S tem smo tudi ostajali v igri, a na koncu to ni pomembno, saj smo izgubili. Preprosto nam je zmanjkalo moči."

Satoranskega odlikuje izvrsten pregled nad igro, je odličen v prodoru, zna pa zadeti tudi z razdalje. Proti Srbom je navdušil v drugem polčasu, ko je pošastno zabil po iznajdljivem prodoru: "Zadovoljen sem z načinom, kako igramo. Tudi proti Srbiji smo naredili dobro delo. Težko je igrati proti tako dobri ekipi, kot je Srbija, a smo se dostojno upirali. Dolgo smo bili v igri in s tem smo lahko zadovoljni."

Nujno v Lillu doseči še eno zmago
Češka je pod skupno zastavo s Slovaško veljala za košarkarsko velesilo, a vsi uspehi imajo že dolgo brado. Čehi šele četrtič nastopajo na evropskem prvenstvu, že zdaj pa so popravili najboljšo uvrstitev, ki je 11. mesto z evropskega prvenstva v Franciji leta 1999. Toda letos imajo poleg lepe uvrstitve priložnost še za preboj na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre: "Po tekmi smo si takoj rekli, da se turnir za nas še ne konča. Še vedno se trdo bojujemo za čim boljšo uvrstitev, obenem pa še za veliko nagrado, ki jo prinaša kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. To bi bil izjemen dosežek in je velika motivacija."

"Smo razočarani, da nismo prišli v polfinale, a naredili smo vse, kar je bilo v naši moči. Vesel sem, kako igramo. Ni še konec in zdaj želimo turnir končati z zmago. Moramo doseči še eno," je dodal 23-letni Pražan, ki je v pretekli sezoni pri Barceloni vlogo prvega organizatorja igre prevzel Marcelinhu Huertasu, letos pa bo imel hudo konkurenco v Carlosu Arroyu. Satoransky je prepričan, da bo s tem uspehom reprezentance košarka na Češkem pridobila veljavo: "Vsi, ki spremljajo košarko na Češkem, nas ves čas spodbujajo. Podporo pošiljajo prek sporočil in podobno. Košarka sicer ni posebej popularna v naši državi, a trenutno je zelo in s tem uspehom verjamem, da bo postajala še bolj."

Iz Lilla