Klemen Prepelič je pod taktirko Zdovca pokazal velik napredek, upati pa je, da bo svoj velik potencial v reprezentanci izkoristil tudi Jaka Blažič. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je pod taktirko Zdovca pokazal velik napredek, upati pa je, da bo svoj velik potencial v reprezentanci izkoristil tudi Jaka Blažič. Foto: www.alesfevzer.com
Nekdanji košarkarski reprezentant Matjaž Smodiš je prepričan, da lahko Slovenija primanjkljaj talentov, kot je Goran Dragić, nadomesti z veliko borbenostjo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janez Rajgelj
Janez Rajgelj, nekdanji direktor Uniona Olimpije, pravi, da bo preboj v osmino finala za Slovenijo že uspeh. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

V soboto se bo začelo evropsko prvenstvo v košarki. Ker so nekateri najboljši slovenski igralci odpovedali sodelovanje, pričakovanja niso tako visoka kot na prejšnjih prvenstvih. Toda pripravljalne tekme so pokazale, da se Slovenija lahko kosa ali celo premaga na papirju močnejše reprezentance, kot sta Italija in Srbija. Poklicali smo nekaj znanih košarkarskih imen in jih vprašali, kako ocenjujejo igre Slovenije na pripravljalnih tekmah in kaj pričakuje od evropskega prvenstva.


Boris Zrinski: Na zadnjih tekmah, predvsem v Banja Luki, je bil napredek očiten. Disciplina je bila naš zaščitni znak. Upam le, da se vrne Uroš Slokar, saj je pomemben člen v Zdovčevi ekipi. Verjamem v to reprezentanco in v visoke cilje Jureta Zdovca. Morda je največja prednost reprezentance, da javnost nima velikih pričakovanj. Presenečajo me trije: Jaka Blažič je končno našel vlogo, ki mu pripada in je nekaj tekem že igral na visoki ravni. Preseneča me Klemen Prepelič, ki igra bolj kolektivno in je vedno boljši v obrambi. Odlično sodeluje z Alenom Omićem. Prav ta naveza Prepelić-Omić je lahko presenečenje za tekmece.

Glavni cilj mora biti priti iz skupine, ki sploh ni naivna. Gruzija je spoštovanja vreden nasprotnik. Mislim, da bi nam ta prvi cilj lahko uspel, potem pa se prvenstvo šele začne. Upam, da javnost vseeno ne bo preveč pričakovala. Ob takšnem pristopu in brez pritiska je Slovenija sicer sposobna poseči visoko.

Na tem EP-ju pričakujem precej presenečenj, saj so v igri olimpijske kvalifikacije. Kdo so glavni favoriti? Treba je računati s Srbijo, Grčijo, tudi Hrvaško, seveda pa ne smemo pozabiti na Francijo in Španijo, ki je z vrnitvijo Paua Gasola izjemno nevarna.

Marko Milić: Na pripravljalnih tekmah so se fantje zelo borili in s tem nadomestili kakšno svojo pomanjkljivost. Lani so šli Srbi na svetovno prvenstvo oslabljeni in brez pričakovanj, v četrtfinalu pa so z zmago dobili veter v hrbet in bili na koncu svetovni podprvaki. Glavna kakovost te reprezentance je energija, obramba in skupinska igra, dodatno moč pa ji bodo vsaj v Zagrebu dajali še glasni navijači. Popolnoma so lahko razbremenjeni, slovenski navijači od njih pričakujemo le borbenost, kar pa je vedno odlika Zdovčevih ekip.

Radovan Lorbek: Pozitivno sem presenečen nad slovenskimi pripravljalnimi tekmami. Fantje igrajo kot ekipa, poudarek je seveda na obrambi, kjer se čuti pristop Jureta Zdovca. To daje upanje na rezultat. V tej skupini bi se lahko uvrstili med štiri, potem pa gre že na nož. Če bomo zadevali, imamo dobre možnosti tudi v osmini finala, le garati bo treba v obrambi.

Presenetil me je zlasti Klemen Prepelič. Upam, da bo razumel, da lahko pomaga na položaju enice. Tudi Omić me je pozitivno presenetil, prav tako Mitja Nikolić, ki sem ga do zdaj slabo poznal. Dvignil se je Jaka Blažić, škoda pa za poškodbo Slokarja. Dobro je funkcioniral in verjamem, da je dovolj rutiniran, da bo lahko spet prišel na isto raven.

Matjaž Smodiš: Ta reprezentanca je zelo je borbena, kar je njena največja odlika. S požrtvovalnostjo lahko nadomesti primanjkljaj v številu talentov. Nosilec igre je Zoran Dragić, prebuja se Jaka Blažič, vez med visokimi in nizkimi igralci je izkušeni Jure Balažič. Na uvodni tekmi proti Hrvaški po tihem upam, da nam uspe, je pa Hrvaška realno močnejša. Po eni strani bo to najtežja tekma predtekmovanja, po drugi najlažja, saj nimaš kaj izgubiti. Če bo Slovenija do konca tretje četrtine držala priključek, bo vsekakor neka možnost za presenečenje. Predvsem je pomembno, da nas ne razbijejo, saj bi to lahko pustilo psihološke posledice.

Janez Rajgelj: Pripravljalne tekme so bile zelo dobre glede na sestavo reprezentance. Juretovo delo je obrodilo sadove. Presenetilo me je, kako mu je uspelo dvigniti Omića. Njegov odnos v obrambi je boljši, v napadu pa celo s hrbtom kaj odigra, čeprav - po mojem mnenju še vedno premalokrat. Pripravljalne tekme je treba zdaj pozabiti, glavno merilo uspeha bo Zagreb. Vse, kar bo šlo od Zagreba naprej, bo že lep rezultat. Kar je več, toliko bolje.