Naslov prvaka bo branila Francija, ki je bila lani v Ljubljani najboljša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Naslov prvaka bo branila Francija, ki je bila lani v Ljubljani najboljša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Francoska košarkarska reprezentanca
Francoski košarkarji so z zadovoljstvom sprejeli novico o tem, da bo Francija gostila sklepni del evropskega prvenstva 2015. Foto: Dolores Subotić

Prvič se bo zgodilo, da bo prvenstvo v več državah. Hrvaška bo tekme predtekmovanja gostila v zagrebški Areni. Preostala prizorišča predtekmovanja: Montpellier, Berlin in Riga. Izločilni boji bodo v Lillu, kjer dvorana sprejme kar 27 tisoč gledalcev.

Po prvotnem programu bi morala evropsko prvenstvo 2015 gostiti Ukrajina, ki pa ga zaradi zaostrenega političnega in vojaškega stanja v državi ne more prirediti. Maja letos je zato Evropska košarkarska zveza objavila razpis za organizacijo naslednjega EP-ja, na katerega se je prijavilo osem držav. To so Francija, Hrvaška, Finska, Nemčija, Izrael, Latvija, Poljska in Turčija.

Evropsko prvenstvo 2015 se bo začelo 5. septembra, finale pa bo 20. septembra. Naslov prvaka bo branila Francija, ki je bila najboljša na lanskem prvenstvu v Sloveniji.
Collet: Odličen občutek
"Upali smo, da bomo dobili organizacijo sklepnega dela evropskega prvenstva. Občutki so odlični, na to smo zelo dolgo čakali. Mislim, da bo to za Tonyja Parkerja, Borisa Diawa in druge (med drugim naj bi za reprezentanco po dolgem času spet zaigral Joakim Noah, op. a.) zadnja priložnost, da zaigrajo skupaj, in to pred domačim občinstvom," je na novinarski konferenci v Madridu povedal francoski selektor Vincent Collet.

Na MMC-jevo vprašanje, ali bodo Francozi v španski prestolnici lanski evropski kroni dodali tudi naslov svetovnega prvaka, pa je odgovoril: "Čaka nas dolga pot, poskušali bomo narediti vse, kar lahko. Pričakovanja na SP-ju so po lanskem uspehu velika, toda zdaj se obračamo najprej k četrtfinalni tekmi proti Španiji. Upam, da nam bo uspelo."

Batum: Vsi smo si to želeli
Francoski reprezentant Nicolas Batum: "Zelo sem srečen, da bomo na EP-ju igrali doma. Vsi smo si to želeli. Pred domačim občinstvom bomo zelo motivirani, da osvojimo medaljo. Poskušali bomo nadaljevati niz zmag in za vrhunec osvojiti medaljo na domačih tleh."