Kako dolgo bo še Mirza Begić igralec Uniona Olimpije? Kot pravi odlični center, se že čez noč lahko vse spremeni. Foto: www.alesfevzer.com
Kako dolgo bo še Mirza Begić igralec Uniona Olimpije? Kot pravi odlični center, se že čez noč lahko vse spremeni. Foto: www.alesfevzer.com
Sasu Salin je v vse boljši formi. Proti Zenitu je igral odlično in tekmo končal z dvojnim dvojčkom, saj je bil tako prvi strelec kot tudi skakalec dvoboja. Foto: www.alesfevzer.com

Še vedno delamo napake in imamo črne minute Po katastrofalni tekmi proti Metalcu je to zelo pomembna zmaga. Bili smo zelo motivirani, a znova smo naredili veliko napak. V zadnji četrtini nam je ponovno padla koncentracija. To moramo čim prej popraviti. To je v glavah. Malo se kar izgubimo.

Mirza Begić
Green Dragonsi letos zaradi protesta proti vodstvu kluba ne hodijo na nogomet, prvič pa so letos prišli na košarko. Lani so se tudi nekajkrat zbrali na Eurocupu, a po navadi v drugem polčasu v večini zapustili dvorano, tokrat pa so bili glasni na celotnem srečanju in pripravili dobro vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Olimpije premagali Zenit

so spet odlično igrali v prvem polčasu, si priigrali visoko prednost, a v drugem delu popustili, toda proti Zenitu vendarle zadržali prednost za tretjo zmago v Eurocupu.

Z zmago nad peterburškim klubom (še pred letošnjo sezono se je klub imenoval Triumph, a po selitvi iz okolice Moskve v drugo največje rusko mesto je spremenil tudi ime) z 89:84 so zmaji naredili velik korak k ponovitvi lanskega uspeha in preboja v drugi deli evropskega pokala. Še drugič v dveh tednih je v Stožice prišla ruska ekipa. Prvi je v Ljubljani gostoval Himki, ki je celo prvi favorit tekmovanja, in v praznih Stožicah slavil, Zenit pa je pred približno 3.700 gledalci, ki so s pomočjo Green Dragonsov (prvič so letos prišli na košarko) pripravili tudi dobro razpoloženje.

Če bi zadeli proste mete, ne bi bilo napeto
Ljubljančani so odlično začeli tekmo in bili v uvodnih minutah zelo razigrani v napadu. V prvem polčasu so dosegli kar 51 točk, prednost – na odmor so odšli s 15 točkami naskoka – pa so si že v prvi četrtini priigrali zaradi odličnega meta izza črte. Toda znova so sledile črne minute in padec v igri v drugem polčasu. Scenarij s sobotne tekme proti Metalcu se proti bistveno kakovostnejšemu Zenitu ni ponovil, čeprav so bili gostje blizu in je na igrišču precej arogantni Dmitrij Kulagin, ruski mladenič, v katerega so položeni veliki upi in si na parketu lahko dovoli marsikaj (12 točk, met iz igre 4/17), zgrešil trojko za izenačenje.

"Čestitke fantomi, ki jim ni bilo lahko. Po spodrsljaju proti Metalcu so se čutile posledice, ki pa smo jih nekako dobro prebrodili in odigrali zelo dober prvi polčas. Bili smo agresivni v obrambi. Nismo pustili gostom, da bi se razigrali. V napadu smo igrali poletno in hitro. Dobri smo bili v skoku, na žalost pa je težko v takem ritmu igrati vso tekmo. Tretjo četrtino smo še zdržali, nato pa zopet popustili, predvsem zaradi napačnih odločitev v določenem trenutku. Ko je bilo treba žogo zadržati, smo hiteli, ko je bilo treba hiteti, smo igrali počasi. Nekatere žoge, ki so že bile v naši posesti, smo kar podarili gostom, ki pa so to s pridom izkoristili. Na koncu smo znova slabo izvajali proste mete, če bi jih zadeli, ne bi bilo na koncu tako napeto," je tekmo opisal Aleš Pipan.

Zatajili tudi dobri izvajalci prostih metov
Ljubljanski strateg je imel tokrat na voljo bistveno več razigranih košarkarjev kot konec tedna v Ligi ABA, a v drugem polčasu je imel težave z obema organizatorjema igre, ki nista imela svojega večera. Marko Marinović je imel znova precej težav v obrambi, tudi v napadu pa z izjemo dobrega meta za tri tokrat ni pokazal veliko in na koncu tekme napravil tudi dve veliki napaki, Luka Rupnik, ki je bil boljši v obrambi in tudi v napadu je dolgo korektno deloval, pa je bil popolnoma nerazpoložen na črti prostih metov, saj je od 12 poskusov zgrešil kar sedemkrat. Nasploh so Ljubljančani, in to tudi tisti, ki tako kot Rupnik spadajo med boljše izvajalce, znova bili zelo nenatančni pri prostih metih (21/36).

"Se pogovarjamo o tem. Na vsakem treningu mečemo proste mete kot vsaka normalna evropska ekipa. Fantje zadevajo, a le eno tekmo v Debrecenu smo dobro izvajali proste mete. To nima zveze ne s treningom ne z avtomatizmom. Preprosto je to v glavah. Rupnik je sam rekel, da ne ve, kaj mu je, da je zgrešil, saj ima po navadi on odličen met. Tudi Hrovat zadene te proste mete. Fantje so mladi in prevzeti odgovornost, da bodo odločali tekme, je težko in jih še nekaj potrebujejo za sabo, da bodo lažje," je slabo izvajanje prostih metov pokomentiral Pipan.

Salin prvi strelec in skakalec tekme
Ljubljanski trener je po tretjem uspehu v evropskem pokalu, ki na široko odpira vrata v drugi del, že dejal, da se zdaj Olimpija lahko osredotoča na jadransko tekmovanje: "Po takem porazu, kot je bil proti Metalcu, je zelo pomembno, da na naslednji tekmi zmagaš. Lahko bi prišlo do kakšne težje situacije, če bi še to tekmo izgubilo. Zdaj imamo v Eurocupu stvari pod nadzorom. Na tekmah, ki bi jih morali zmagati, smo, in zdaj mislim, da bi morali še z dvema domačima zmagama potrditi uvrstitev v drugi krog. Se pravi, če nam gre po načrtu v Evropi, je fokus zdaj na Ligi ABA. Nas čakajo nasprotniki, ki niso lahki, a premagljivi. Čaka nas Zadar v gosteh, nato pa Igokea naslednji petek doma, ko bomo imeli le en dan po prihodu iz Rige, za tem sledi Budućnost v gosteh in tako naprej. Težak razpored, a težak je, če izgubljaš, sicer je v redu."

Prvo ime tekme je bil Sasu Salin, ki je iz šestih poskusov zadel štiri trojke in bil z 21 točkami prvi strelec tekme, obenem pa je bil z desetimi ujetimi odbitimi žogami tudi prvi skakalec dvoboja. Finski reprezentančni branilec je dejal, da je bil to zagotovo njegov prvi dvojni dvojček v članski karieri: "Najpomembnejša je zmaga. Smo zadovoljni, sicer ne z načinom, a kar šteje, sta novi točki. Ponovno smo padli kot proti Metalcu, glede tega res ne moramo biti zadovoljni, a se scenarij ni ponovil. Za samozavest je zmaga pomembna, a ponovno smo zgrešili ogromno prostih metov, kar tudi ni dobro za našo samozavest. Morda smo postali nervozni, saj nismo izkušena ekipa in smo mladi. Morda smo se kar malce bali zmagati. Na naslednjih tekmah bo treba zadeti te mete."

Na relaciji Begić-Efes se nekaj dogaja
Vroča tema po tekmi je bil tudi morebitni odhod Mirze Begića. Jasno je, da bo slej kot prej odlični center zanimiv bogatim evropskim klubom in bo, če ne bo drastičnega premika, tudi zapustil zmajevo gnezdo. Informacija je prišla, da se zanj zanimajo v Carigradu pri Anadolu Efesu. Nenad Krstić se je poškodoval in nastala je vrzel pod obročem, denar pri turških pivovarjih ni problem in Duda Ivković bo odsotnost hitro zapolnil, nedvomno pa je izkušeni slovenski reprezentant, ki je uveljavljen košarkar na stari celini, po dobrih igrah zanimiv za največje evropske klube.

Pipan se je po tekmi dotaknil tudi te teme in povedal, da v klubu ne vedo o tem nič in da še ni nič znanega, da pa mediji o tem nekorektno poročajo, če stvari niso resnične, še posebej pa ni korektno to poročanje pred tekmami. Begić, ki je bil s 17 točkami drugi Olimpijin strelec, je dejal, da se z Efesom in še nekaterimi drugimi klubi pogovarja njegov agent, in dodal, da je za zdaj še igralec Olimpije, a se lahko vse skupaj že čez noč spremeni in da bi ga (zanimiva) ponudba iz Carigrada tudi zanimala.

Še vedno delamo napake in imamo črne minute Po katastrofalni tekmi proti Metalcu je to zelo pomembna zmaga. Bili smo zelo motivirani, a znova smo naredili veliko napak. V zadnji četrtini nam je ponovno padla koncentracija. To moramo čim prej popraviti. To je v glavah. Malo se kar izgubimo.

Mirza Begić
Košarkarji Olimpije premagali Zenit