Erving Walker je s trojko v zadnji sekundi utišal Stožice. Foto: www.alesfevzer.com
Erving Walker je s trojko v zadnji sekundi utišal Stožice. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić
Izjemen večer Alena Omića ni bil dovolj za zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Paolo Marinelli in Luka Rupnik
Paolo Marinelli in Luka Rupnik sta v končnici zadela trojki, vendar Olimpiji preobrat ni uspel. Foto: www.alesfevzer.com

Srečanje je imelo le formalni značaj, saj so zeleno-beli prejšnji teden z nesrečnim porazom proti Bambergu po podaljšku zapravili še zadnjo teoretično možnost za preboj v nadaljnje tekmovanje. Manjkali so Hristo Nikolov, Marko Marinović in Halil Kanacević.
Izjemna predstava Omića
Najboljši strelec tekme je bil Alen Omić, ki je s 25 točkami postavil tudi osebni rekord sezone v vseh tekmovanjih. S statističnim indeksom 36 je med glavnimi kandidati za najvišje ocenjenega igralca kroga. Za dve točki je metal 10/12, zbral je devet skokov ter imel dve podaji in eno ukradeno žogo.
Dijon iz minute v minuto večal prednost
Francozi, ki v Evropskem pokalu precej bolje igrajo na gostovanjih, so bolje začeli. Prvo četrtino so dobili za pet točk (12:17), nato pa le še večali prednost. Sijajno so končali prvi polčas. Kris Joseph je polagal, Zach Moss je zabil, Joseph pa je s trojko povišal na 25:38. Zmaji so bili razglašeni, met z razdalje ni stekel. Ob odmoru je imel Dijon 12 točk naskoka (28:40).

Francozi skoraj zapravili 20 točk prednosti
Drugi del so Francozi sijajno odprli, z delnim izidom 15:7 so ušli že na 20 točk naskoka (35:55) po zabijanju Stevna Graya. V 27. minuti se je zdelo, da je tekma odločena. Gostje so se ob koncu tretje četrtine sprostili, naredili nekaj napak. Omić jih je kaznoval pod obročem, Luka Rupnik pa je z dvema prostima metoma znižal na 49:58.

Walker zadel s sedmih metrov
Tudi v zadnji četrtini je Dijon deloval razglašeno v napadu. Sijajni Omić je v 35. minuti ujel priključek (57:60). V ključnih trenutkih je goste reševal Walker, ki je po protinapadu in prekršku Rupnika povišal na 63:69 minuto pred koncem. Paolo Marinelli in Gregor Hrovat sta s trojkama napovedala dramatičen zaključek (71:72). Ferdinand Phenom je zadel le en prosti met. Po minuti odmora je Rupnik pod obročem lepo opazil Hrovata, ki je s polaganjem izenačil šest sekund pred koncem (73:73). Walker se je v zadnjem napadu lepo otresel Rupnika in s približno sedmih metrov z leve strani zadel trojko za zmago.
Pipan: Začetniške napake so nas stale zmage
"Videli smo lahko dva različna polčasa. V prvem delu tekme igralci niso našli samega sebe, v drugem pa smo le prikazali več energije in želje po zmagi. Igralci od začetka tekme niso verjeli, da lahko s sedmimi igralci tudi premagaš nasprotnika. Ker so štirje poškodovani, so se potem še štirje smilili samemu sebi. Na tak način se košarka ne more igrati. V drugem polčasu smo videli povsem drugačno sliko. Odigrali smo veliko bolj borbeno, z voljo in več želje po zmagi. Odigrali smo boljše v obrambi in bolj pametno v napadu, pa čeprav smo delali še vedno preveč napak. Začetniške napake so nas stale zmage. Imamo mlado ekipo, ki mora igrati in fantje delajo napake. Upam, da si nabirajo izkušnje, da bodo nekoč lahko odigrali bolj zrelo in pametno," je pojasnil trener Aleš Pipan.

Strateg gostov Jean-Louis Borg je bil seveda precej bolj nasmejan: "Zadovoljni smo lahko z zmago. Tekma ni odločala o ničemer, a vseeno ne bi bilo lepo končati tekmovanje s porazom v gosteh. Obe ekipi imata težave s poškodbami, zato je bila to kar težka tekma. V prvem polčasu smo dobro igrali, potem pa naredili veliko napak v napadu in obrambi. V drugem delu tekme so domačini začeli veliko bolj agresivno in nas prisilili v določene napake ter ujeli priključek. V zadnjem napadu smo le dosegli zmago, ki je dobra predvsem za dvig samozavesti."
Ljubljančani so v Evropskem pokalu odigrali šestnajst tekem. V prvem delu so jih dobili sedem, v nadaljevanju pa le eno. Na skupno osmih domačih srečanjih so zmagali trikrat, in to le v prvem delu. Z izkupičkom 7-9 so zaostali za lanskim dosežkom (8-8), so se pa drugo leto zapored merili z 32 najboljšimi ekipami v drugorazrednem evropskem klubskem tekmovanju.

Skupina K, 2. del, 6. krog:
UNION OLIMPIJA - DIJON
73:76 (12:17, 16:23, 21:18, 24:18)
1.200; Omić 25 (10/12 iz igre) in 9 skokov, Murić, Hrovat in Rupnik po 12, Marinelli 5, Prepelič 3, Vučetić in Mahkovic po 2; Joseph 15, Prenom 12, Walker 11, Alingue 10, Moss 8, Gray 7, Curti 5, Harris in Joss Rauze po 4.

Met za dve: 21/35; 27/49
Met za tri: 5/21; 5/51
Prosti meti: 16/22; 7/13
Skoki: 35; 31




BAYERN MÜNCHEN
- BROSE BASKETS BAMBERG
87:63 (23:17, 20:9, 20:19, 24:19)
Savanović in Bryant po 15; Theis 19.

Lestvica:                             
BAYERN MÜNCHEN          6  6 0 +97 12 
BROSE BASKETS BAMBERG   6  3 3 -30  9 
------------------------------------- 
DIJON                   6  2 4 -45  8 
UNION OLIMPIJA          6  1 5 -22  7