Union Olimpija je sprožila postopek prisilne poravnave, da bi se končno rešila nabranih dolgov, a hkrati tudi nima denarja za plačilo posebnega vabila za igranje v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Union Olimpija je sprožila postopek prisilne poravnave, da bi se končno rešila nabranih dolgov, a hkrati tudi nima denarja za plačilo posebnega vabila za igranje v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Helios
Domžalčani in Ljubljančani so vodstvu jadranske lige sporočili, da ne morejo izpolniti svojih obveznosti do tekmovanja. Foto: BoBo
Direktor Olimpije: Ne moremo igrati na 3 frontah

Vodstvi obeh slovenskih košarkarskih klubov sta obvestili vodstvo lige, da ne moreta izpolniti obveznosti do lige, o katerih so se dogovorili 14. julija na zasedanju v Črni gori. Ob sklepu skupščine Lige ABA v Pržnu pri Budvi sta se kluba morala zavezati, da bosta v celoti izpolnila finančne in kadrovske obveznosti, a se je to kljub podaljšanju roka izkazalo za utopično nalogo.

Union Olimpija ni mogla plačati wild carda oz. zagotoviti garancij za izpolnitev finančnih zahtev, ki jih morajo predložiti prejemniki posebnega povabila. Helios Suns medtem sploh ni mogel potrditi sodelovanja in zatrditi, da bo odigral vse tekme po razporedu sezone 2016/17.
V ABI samo Krka, priložnost za Zlatorog?
V skladu z odločitvami skupščine Lige ABA bodo izpraznjeni mesti zapolnili v skladu z izidi v državnih prvenstvih sodelujočih držav. Za zdaj ima zagotovljeno mesto v regionalni košarkarski ligi samo Krka, medtem ko Zlatorog le upa, da bo tokrat dobil zeleno luč, potem ko je bil zavrnjen na omenjenem kongresu v Budvi.
Olimpija preprosto nima denarja
Iz Union Olimpije so medtem sporočili: "Trenutna finančna situacija KK Uniona Olimpije Ljubljana ne dovoljuje izpolnitve finančnih zahtev Lige ABA, ki jih določajo pravilniki tekmovanja. KK Union Olimpija Ljubljana se v prihodnosti še vedno vidi v tem tekmovanju, a trenutnih finančnih pogojev, povezanih z dinamiko in načinom poravnave zadanih obveznosti, ne more izpolniti, zato bo klub spoštoval odločitev predsedstva Lige ABA."
Odpuščeni vsi trenerji mladinskega pogona
Ob tem so zeleno-beli potrdili, da je klub zapustil 23-letni reprezentant Miha Lapornik, ki je prekinil pogodbo in se podaja v tujino. Lapornik je novi igralec Bilbao, kjer se bo pridružil rojaku Mirzi Begiću.

Olimpija v državnem prvenstu in E. pokalu
Hkrati je vodstvo kluba prekinilo pogodbe vsem trenerjem mladinskih selekcij kluba. Ali bo prezadolžena Olimpija sploh še imela mladinski pogon, bodo odločili v kratkem. Medtem za zdaj nemoteno deluje klubska košarkarska šola.
Zeleno-beli bodo tako tekmovali le v državnem prvenstvu in v Evropskem pokalu.
Zupančič: Je sestop, a tudi realnost
"To je sestop, po drugi strani pa tudi realnost, saj vemo da za nas nastopanje v treh tekmovanjih v tem hipu ne logistično, finančno in ne igralsko ni izvedljivo. To je problem, na katerega opozarjamo že nekaj časa. V rokah imamo državno prvenstvo, še vedno lahko igramo v Evropskem pokalu in zaenkrat se bomo tega držali," je za TV Slovenija dejal direktor kluba Matevž Zupančič.

Zlatorog se bo o vabilu odločil do petka
Po odpovedi Heliosa je vabilo za nastopanje v Ligi Aba dobil Zlatorog, lani drugi v državnem prvenstvu. Vodstvo Zlatoroga se že nekaj časa zanima, da bi po sezoni Laščani 2011/12 spet zaigrali v regionalnem tekmovanju, v katerem so se v krstni sezoni povzpeli do polfinala. Glede na to, da je igranje v Ligi Aba pogojeno z višjimi sredstvi, bo vodstvo odločitev sprejelo do petka, ko mora klub tudi javiti dokončno odločitev.
Direktor Olimpije: Ne moremo igrati na 3 frontah