Ob predstavi Kevina Duranta so navijači ponoreli. 36 točk na debiju v NBA-finalu je drugi najboljši dosežek, odkar sta se združila NBA in ABA. Več jih je dosegel le Allen Iverson (46). Foto: Reuters
Ob predstavi Kevina Duranta so navijači ponoreli. 36 točk na debiju v NBA-finalu je drugi najboljši dosežek, odkar sta se združila NBA in ABA. Več jih je dosegel le Allen Iverson (46). Foto: Reuters
Kevin Durant je "zmagal" tudi na twitterju. Foto: MMC RTV SLO
MVP in drugouvrščeni sta se v finalu Lige NBA v zgodovini srečala 12-krat, Devetkrat do zdaj je bil boljši MVP. Foto: Reuters
Russllu Westbrooku sta do trojnega dvojčka zmanjkala le dva skoka. Foto: Reuters
Chris Bosh je v 34 minutah prispeval 10 točk ob metu 4/11. Srečanje je začel na klopi. Foto: Reuters
James je s 30 točkami dosegel osebni rekord v finalu, a je v dobrih osmih minutah zadnje četrtine, ko je Oklahoma pobegnila, dosegel le en koš. Foto: Reuters

vo tekmo finala Lige NBA začeli zelo nervozno. Nabrali so si že 13 točk zaostanka, v drugem polčasu pa na krilih Kevina Duranta nadigrali Miami s 105:94.

Najboljši strelec lige je Vročici nasul 36 točk, od tega kar 17 v zadnji četrtini, ki so jo gostitelji dobili z 31:21. Gostje s Floride so sijajno začeli, v drugi četrtini so vodili že z 39:26, toda LeBron James (30 točk) vsega ni mogel narediti sam. Dwyane Wade in Chris Bosh nista bila razigrana.

Durant je iz igre metal 12/20, odlično je sodeloval z Russllom Westbrookom (27 točk). Skupaj sta v drugem polčasu nasula kar 41 točk, celotna ekipa Miamija pa le 40. Tudi slabši večer Jamesa Hardna (5 točk, 2/6 iz igre) ni bil usoden. Oklahoma je dobila vseh devet tekem v končnici na domačem parketu. Gostitelji so metali 51,9-odstotno iz igre, imeli so več skokov (43:35) in boljšo klop (19:12).
"Miami je začel sijajno, zadevali so iz vseh položajev. Morali smo se umiriti, saj je bilo še veliko časa. Na naslednji tekmi ne smemo biti tako nervozni na začetku. Ne znam pojasniti, zakaj smo tako slabo začeli, saj smo imeli šest dni odmora. V drugem polčasu smo strnili obrambo in nato se je odprlo tudi v napadu. Imamo veliko samozavesti po številnih zmagah," je povedal Durant. James je bil po prvem izgubljenem dvoboju proti Durantu kratek: "V zadnji četrtini niso naredili veliko napak."

Battier trikrat natančen izza črte
Chesapeake Energy Arena je prvič gostila finale Lige NBA, celo mesto je bilo na nogah. Srečneži, ki so imeli vstopnice, so pripravili odlično ozračje. Po tradiciji so na nogah pričakali začetek srečanja, vsi so bili oblečeni v modre majice. Miami, ki je šele v soboto na sedmi tekmi finala Vzhoda izločil Boston, je začel zelo sproščeno. Erik Spoelstra je Chrisa Bosha pustil na klopi, začel je Udonis Haslem.

Shane Battier je zadel dve trojki, v 4. minuti pa je bilo po zabijanju Haslema že 2:10. Westbrook je v naslednjih dveh akcijah podal do Duranta, ki je bil dvakrat zapored natančen izza črte. Gostje so imeli odličen met v uvodni četrtini. Battier je zadel še tretjo trojko, pridružil se mu je še Mario Chalmers (10:20). Scott Brooks je skušal z menjavami poživiti igro, a Miami je imel vedno pravi odgovor, po prvi četrtini je bilo 22:29.
Veteran Fisher držal priključek
James je drugo četrtini začel s šestimi točkami v uvodnih treh minutah. Ukradel je žogo Durantu na sredini igrišča in silovito zabil (24:37), na tribunah je bilo že veliko zaskrbljenih obrazov. Ko je bilo najtežje, je na prizorišče stopil Derek Fisher. 37-letni veteran, ki je z LA Lakersi osvojil pet prstanov, je najprej polagal po akciji prek celega igrišča, nato pa je zadel še z vrha rakete in znova vlil upanje Thunderju (30:39). James Harden, ki ni imel svojega večera, je po podaji Westbrooka zadel trojko, razigral se je tudi Serge Ibaka, ki je nanizal šest točk zapored in Oklahoma je odšla na odmor z znosnimi sedmimi točkami zaostanka (47:54).
Westbrook razigran v 3. četrtini
Durant je drugi polčas odprl s trojko, a mu je hitro odgovoril James (51:57). Sredi tretje četrtine je Thabo Sefolosha izenačil (60:60) ob velikem navdušenju v dvorani. Pri Miamiju je preveč akcij potekalo prek Jamesa, Wade in Bosh sta zgrešila preveč metov, drugi igralci pa so bili odrezani. Durantu se je pridružil Westbrook, ki je v tretji četrtini dosegel kar 12 točk. 16 sekund pred koncem četrtine je polagal in zadel še prosti met ob prekršku Mika Millerja za prvo vrsto Thudderja (74:73).
Durant razred zase
Na začetku zadnje četrtine je grmelo na tribunah, Durant pa je prevzel odgovornost na svoja ramena. Zadeval je z vseh položajev, po trojki šesti minut pred koncem je Oklahoma vodila 87:81. Gledalci so vzklikali MVP, MVP. Heati so skušal odgovoriti z meti za tri točke, a so Battier, James in Bosh zgrešili, Durant in Westbrook pa sta povišala na 93:83 in srečanje je bilo odločeno.
Finale, prva tekma:
OKLAHOMA CITY - MIAMI
105:94 (22:29, 25:25, 27:19, 31:21)
18.203; Durant 36 (12/20 iz igre, 4/8 za tri) in 8 skokov, Westbrook 27, 11 podaj in 8 skokov, Ibaka 10, Sefolosha 9, Collison 8 in 10 skokov, Fisher 6, Harden 5, Perkins 4; James 30 (11/24 iz igre, 1/3 za tri) in 9 skokov, Wade 19 (7/19 iz gre, 0/2 za tri) in 8 podaj, Battier 17 (4/6 za tri), Chalmers 12, Bosh 10, Haslem 4 in 11 skokov, Miller 2.

Druga tekma, petek ob 3.00:
OKLAHOMA CITY - MIAMI

Tretja tekma, ponedeljek ob 2.00:
MIAMI - OKLAHOMA CITY

Četrta tekma, sreda, 20. junja, ob 3.00:
MIAMI - OKLAHOMA CITY


Peta tekma, petek, 22. junija, ob 3.00:
MIAMI - OKLAHOMA CITY

Šesta tekma, ponedeljek, 25. junija, ob 2.00:
OKLAHOMA CITY - MIAMI

Sedma tekma, sreda, 27. junija, ob 3.00:
OKLAHOMA CITY - MIAMI

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-3-2.