Kevin Durant in Kendrick Perkins med ponedeljkovim treningom v Oklahomi, kjer je bil medijski dan. Foto: Reuters
Kevin Durant in Kendrick Perkins med ponedeljkovim treningom v Oklahomi, kjer je bil medijski dan. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James se zaveda, da si ne sme privoščiti še tretjega poraza v finalu. Foto: Reuters
Russell Westbrook, Kevin Durant in James Harden
Russell Westbrook, Kevin Durant in James Harden imajo pred seboj še veliko let, vendar že v letošnji sezoni so zelo blizu cilju. Foto: Reuters
Dwyane Wade
Dwyane Wade je bil MVP finala leta 2006, ko je Miami premagal Dallas s 4:2 v zmagah. Foto: Reuters
James Harden je poskrbel za pravo evforijo v Oklahomi, njegova brada je kultna. Foto: Reuters
Chris Bosh
Chris Bosh se ne obremenjuje s tem, ali bo začel v prvi peterki. Vsekakor bo igral vsaj pol ure. Foto: EPA
Derek Fisher
Derek Fisher je z značilnim metom za tri točke pripravil številne nepozabne trenutke navijačem Lakersov. Tudi v Oklahomi se je že izkazal. Foto: EPA
Scott Brooks
Scott Brooks že ima prstan v igralski karieri, v vlogi trenerja pa si zares ni mislil, da bo tako kmalu vodil ekipo v finalu. Foto: Reuters
Erik Spoelstra
Erik Spoelstra je lani izgubil finalno serijo, letos pa ima popravni izpit. Predsednik Pat Riley popolnoma zaupa v svojega učenca. Foto: Reuters
Pat Riley in Michael Jordan
Pat Riley ima precej bolj sladke skrbi kot Michael Jordan. Najboljši košarkar vseh časov je lastnik Charlotta, ki je v letošnji sezoni dobil le sedem tekem. Foto: EPA

tu 1997 se bosta v finalu Lige NBA srala dva najboljša košarkarja na svetu. V noči s torka na sredo se bo začel težko pričakovani finale med Oklahomo in Miamijem.

LeBron James je bil že trikrat MVP rednega dela sezone, a prstana še nima. Kevin Durant je prvič v finalu, čeprav je že tretjič prvi strelec lige. Obe ekipi sta v končnico krenili z drugega mesta, pot do velikega finala pa je bila precej bolj trnova za Heate, ki so v finalu Vzhodne konference v izjemni seriji izločili Boston s 4:3 v zmagah.
Košarkarski nostalgiki se radi spominjajo finala izpred 15 let, ko je Chicago z Michaelom Jordanom v sijajni seriji premagal Utah s 4:2 v zmagah. "Poštar" Karl Malone je bil znova le drugi, brez prstana pa je ostal do konca kariere, čeprav bi si ga zares zaslužil. Po 15 letih se znova srečujeta v finalu igralca, ki sta v glasovanju za najboljšega igralca rednega dela prejela največ glasov. Vse oči bodo uprte v Jamesa in Duranta, le eden pa se bo najpozneje 26. junija veselil prvega naslova.
Ključno vprašanje je, kdo bo imel boljšo podporo soigralcev. Vseskozi se govori o velikih trojicah. Dwyane Wade je bil MVP finala leta 2006, Chris Bosh se je na sedmi tekmi proti Bostonu vrnil v velikem slogu, poškodba trebušne mišice naj bi bila že preteklost. Pri Oklahomi je Russell Westbrook motor ekipe, bradati James Harden pa je najboljši šesti igralec lige.
James letos popolnoma obrnil ploščo
V finalu se igra po formatu 2-3-2, ki je zelo ugoden za moštvo s prednostjo domačega parketa. Od leta 1985, ko se je uvedel ta format, je kar dvajsetkrat slavila ekipa, ki je imela uvodni dve tekmi doma. Le dvakrat se je zgodilo, da je ekipi uspelo dobiti tri tekme zapored na domačem igrišču. Leta 2006 je bil to prav Miami, ki je trikrat zapored ugnal Dallas in se na krilih Wada veselil edinega naslova prvaka. Lani so Heati v finalu povedli z 2:1 v zmagah, potem pa so Mavericsi dobili tri tekme zapored, LeBron in druščina pa so z dolgimi nosovi odšli v poletje.
James je po obupni igri na šesti tekmi lanskega finala jezen zapustil dvorano, dva tedna je bil depresiven, pogovarjal se ni z nikomer, razen s svojo družino. Lani je prebiral vse kritike novinarjev, veliko časa je preživel za računalnikom, gledal je tudi druge tekme. V letošnji sezoni je spremenil "igro". Spat hodi zelo zgodaj, ne gleda nobene druge tekme, na Twitterju ni bil dejaven že dva meseca. Sanja le o prstanu, ki se mu vztrajno izmika. Leta 2007 je s Clevelandom doživel "metlo" proti San Antoniu, lanski poraz je bil še precej bolj grenak.
Heati so se dvakrat izvlekli iz težkega položaja
V letošnji končnici je bil Miami že dvakrat v velikih težavah. Po Boshevi poškodbi na prvi tekmi konferenčnega polfinala proti Indiani so Heati izgubili drugo in tretjo tekmo. Na četrti, peti in šesti tekmi je James pokazal pravi obraz in Miami je slavil s 4:2. Proti Bostonu je Vročica povedla z 2:0 v zmagah, toda Celticsi so nato dobili tri tekme zapored in imeli priložnost za napredovanje v finale v domačem Gardnu. Ko je bil položaj že zelo zapleten, je James odigral najboljšo tekmo sezone. Celticsom je nasul 45 točk in dodal 15 skokov. Bil je neustavljiv, potegnil je celotno ekipo in Boston je bil na trenutke videti kot ekipa "starih atov". Na sedmi tekmi (101:88) so se Celticsi prikazali v popolnoma drugačni luči, toda v zadnji četrtini je James znova zablestel z 11 točkami v ključnih trenutkih.

V Oklahomi že po štirih letih pošteno grmi

Oklahoma uradno velja za naslednika Seattla, Supersonicsi so leta 1979 osvojili edini naslov v zgodovini. Leta 2008 je bilo prelomno, Key Arena je bila preveč dotrajana. Propadli pogovori z mestnimi oblastmi za graditev nove dvorane in najslabši dosežek v zgodovini kluba (20 zmag in 62 porazov) so lastnika kluba spodbudili, da se je odločil za prodajo. Kupil ga je poslovnež iz Oklahome Clayton Bennett za 350 milijonov zelencev. Nekdanji lastnik Howard Schultz ni želel, da se klub preseli iz Seattla, vložil je celo tožbo, a jo pred sezono 2008/09 umaknil v zameno za plačilo 45 milijonov ameriških dolarjev.
Durant nesporni kralj strelcev
Leta 2007 so kot drugega na naboru Supersonicsi izbrali Duranta, ki je hitro zablestel (že v prvi sezoni je imel povprečje 20,3 točke na tekmo). Naslednje leto so dodali še Westbrooka (četrti izbor) in Serga Ibako (24. izbor). Sezono 2008/09 so začeli katastrofalno (3-29), na koncu so imeli le 23 zmag. Po prihodu Hardna se je ekipa dokončno sestavila. V naslednji sezoni so se prebili v končnico in v izjemni seriji namučili poznejše prvake LA Lakerse, ki so šesto tekmo dobili šele s košem Pauja Gasola v zadnji sekundi. Lani je Thunder prišel vse do finala Zahoda, kjer je bil Dirk Nowitzki neustavljiv (4:1 v zmagah).
V letošnji končnici so v prvem krogu pometli z Mavericksi. LA Lakerse so izločili s 4:1, na drugi in četrti tekmi so se v končnici vrnili v velikem slogu. V finalu Zahoda so izgubili uvodni tekmi v San Antoniu, vsi strokovnjaki so jih že odpisali, a sledil je magični teden in štiri zmage zapored. Durant je tudi v končnici razred zase, v povprečju prispeva 30,8 točke, 9,6 skoka in 5,1 podaje na tekmo. Trikrat zaporedoma je bil že najboljši strelec rednega dela Lige NBA, in to pri 23 letih. Pred dvema letoma je bil tudi MVP svetovnega prvenstva v Turčiji, kjer so Američani osvojili zlato medaljo. Pred mikrofonom je zelo zadržan in ni klasični zvezdnik, zato pa na igrišču pove vse.
Westbrook ne dela več neumnosti
Na položaju organizatorja igre ima Oklahoma veliko prednost. Westbrook je v konferenčnem polfinalu osmešil Steva Blaka in Ramona Sessionsa, Lakersi pa so prav zaradi velikih težav na tem položaju dobili le eno tekmo. Westbrook v povprečju v letošnji končnici dosega 21,7 točke, 5,1 skokov in 5,6 podaje na tekmo. V ključnih trenutkih je v preteklih sezonah večkrat delal neumnosti, letos je precej bolj racionalen. Mario Chalmers je zelo nevaren izza črte, v končnici je zadel 25 trojk in ima povprečje 11,6 točke na srečanje. Ni klasičen organizator igre, saj žogo pogosto vodi kar James.
Sefolosho čaka velik izziv v obrambi
Wade je druga violina pri Heatih (22,9 točke, 5 skokov in 4,1 podaje na tekmo). Njegova odlika so hitri prodori, odlično se znajde v raketi. Iz težkih položajev doseže koš in velikokrat dobi še dodatni prosti met. Če mu met na začetku ne steče, je sposoben v ključnih trenutkih nanizati serijo košev. Na položaju drugega branilca ima Oklahoma Thaba Sefolosho. 28-letni Švicar je eden izmed največjih obrambnih specialistov v ligi, ima dolge in hitre roke. Velikokrat pokriva najboljše nasprotnikove igralce.
Shane Battier je najboljši obrambni igralec Miamija, predsednik Pat Riley je po lanskem finalnem porazu vedel, da potrebuje boljšo obrambo na zvezdnikih nasprotne ekipe. Decembra je 33-letni Battier okrepil Heate, pred tem je igral za Memphis in Houston. Na krilnem položaju pri Oklahomi igra Ibaka, ki je sijajen v blokadah. V letošnji sezoni v povprečju podeli 3,6 tekmo, kar je največ v ligi. Zelo je izboljšal tudi met, na četrti tekmi proti Spursom je iz igre metal 11/11.

Pod košem ima Miami težave

Na položaju centra je proti Bostonu začenjal Udonis Haslem, Bosh je na zadnjih tekmah vstopil iz klopi. Zelo zanimivo bo videti, kakšne načrte ima Erik Spoelstra za finalno serijo. V sedmih letih v Torontu se je Bosh le dvakrat uvrstil v končnico, a končal že v 1. krogu. Tudi Oklahoma je imela težave pod obročema, a jih je rešila sredi lanske sezone, ko je iz Bostona prišel Kendrick Perkins. S Celticsi je leta 2008 osvojil prstan, pred dvema letoma je izgubil v finalu proti LA Lakersom, a vse te izkušnje so za tako mlado ekipo neprecenljive. "Perk" ne dosega veliko točk, zato pa je graniten v obrambi in odlično zapira raketo, kar bo ključno ob prodorih Jamesa in Wada.
"Fish" se lahko izenači z Jordanom
Klop je bila v končnici slaba pri Miamiju. Mike Miller in James Jones bosta morala naravnati roko, saj znata zadeti izza črte, a v seriji proti Bostonu jima ni šlo, tudi Spoelstra jima ni zaupal velike minutaže. Obetaven novinec Norris Cole se je izkazal v rednem delu, v finalu pa bo verjetno dobil malo priložnosti. Ronny Turiaf, Joel Anthony in veteran Juwan Howard verjetno ne bodo igrali več kot kakšno minuto, ko bo tekma že odločena.
Scott Brooks precej bolj zaupa rezervistom. Ključni igralec je seveda Harden (17,6 točke, 5,2 skoka in 45-odstotni met v končnici), ki je odločil peto tekmo finala Zahoda v San Antoniu z izjemno trojko. Sredi sezone je prišel Derek Fisher, ki ima že pet prstanov z LA Lakersi. V Los Angelesu so ga razglasili za prestarega, a se jim je nato v končnici kolcalo po njemu. "Fish", ki bo avgusta praznoval 38. rojstni dan, je na šesti tekmi proti San Antoniu s svojo z zlato levico zadel ključno trojko in nato še polagal od table. S šestim naslovom bi prehitel prijatelja Kobeja Bryanta in se izenačil z Michaelom Jordanom.
Rileyjeva desna roka na novem velikem izpitu
Spoelstra je v strokovnem vodstvu Heatov že 17 let. Začel je kot videoanalitik leta 1995, počasi je napredoval, dolga leta je bil pomočnik trenerja. Med finalom junija 2006 je bil že desna roka legendarnega Rileyja. Aprila 2008 je Spoelstra postal glavni trener, Riley mu je zelo zaupal. V končnici tesno sodelujeta, skupaj si ogledata posnetke tekem in si izmenjata mnenja.
Brooks že ima naslov s Houstonom
46-letni Brooks je bil trener leta v sezoni 2009/10. Bil je pomočnik trenerja pri Denverju in Sacramentu, od novembra 2008 pa sedi na klopi Oklahome, kjer je imel na začetku serijo porazov, zdaj pa je eden izmed najbolj cenjenih strategov lige. Med letoma 1988 in 1998 je igral na položaju organizatorja igre, vseskozi pa je imel vlogo rezervista. Leta 1994 je bil član Houstona, ki je osvojil naslov prvaka.

Strokovnjaki napovedujejo dolgo in izenačeno serijo, večina daje majhno prednost Oklahomi. Zelo veliko bo odvisno že od uvodnih dveh tekem v Chesapeake Energy Areni.

Finale, prva tekma, sreda ob 3.00:
OKLAHOMA CITY - MIAMI

Druga tekma, petek ob 3.00:
OKLAHOMA CITY - MIAMI

Tretja tekma, ponedeljek ob 2.00:
MIAMI - OKLAHOMA CITY

Četrta tekma, sreda, 20. junja, ob 3.00:
MIAMI - OKLAHOMA CITY



Peta tekma, petek, 22. junija, ob 3.00:
MIAMI - OKLAHOMA CITY

Šesta tekma, ponedeljek, 25. junija, ob 2.00:
OKLAHOMA CITY - MIAMI

Sedma tekma, sreda, 27. junija, ob 3.00:
OKLAHOMA CITY - MIAMI