Derek Fisher in Phil Jackson sta bila izjemna naveza pri LA Lakersih, zdaj pa bosta moči združila pri New Yorku, ki na naslov prvaka čaka vse od leta 1973. Foto: EPA
Derek Fisher in Phil Jackson sta bila izjemna naveza pri LA Lakersih, zdaj pa bosta moči združila pri New Yorku, ki na naslov prvaka čaka vse od leta 1973. Foto: EPA

39-letni organizator igre je pred desetimi dnevi v finalu Zahoda z Oklahomo izpadel iz končnice proti San Antoniu (2:4 v zmagah). Veliko se je ugibalo, če bo "Fish" podaljšal kariero še za eno sezono, vendar ga je premamila zanimiva ponudba Knicksov. V petih letih bo zaslužil 25 milijonov ameriških dolarjev.
Pri Lakersih je bil Fisher vodja garderobe, v najtežjih trenutkih je povezal zvezdnike in že dolgo je bilo jasno, da bo takoj po končani karieri postal trener. Nepozaben je njegov govor med sedmo tekmo finala leta 2010, ko so bili Lakersi že v izgubljenem položaju proti Bostonu sredi tretje četrtine (36:49), nato pa so sanjsko končali tekmo in se po dveh prostih metih Saše Vujačića veselili 16. naslova prvakov (83:79). Jackson je popolnoma zaupal Fisherju, da bo znal najti prave besede, ki so predramile soigralce, da so zaigrali precej bolje.
68-letni Jackson je že naredil čistko po izjemno slabi sezoni Knicksov, s 37 zmagami se prvič v zadnjih štirih letih niso prebili v končnico. Mike Woodson in vsi njegovi pomočniki so ostali brez službe. Glavni kandidat za mesto glavnega trenerja je bil Steve Kerr, a se je odločil za Golden State. "Zen Master", ki je z enajstimi prstani najbolj uspešen trener Lige NBA vseh časov, se je nato kar med sezono obrnil na Fisherja in prejel 25.000 ameriških dolarjev kazni. Kandidati za pomočnike so Kurt Rambis, Luke Walton, Ron Harper, Jim Cleamons in Bill Cartwright.