Jadranska liga
Med igralci, ki so ostali pri Petrolu Olimpiji, je tudi Jan Špan, ki je na začetku julija podaljšal pogodbo za eno leto. Foto: www.alesfevzer.com
Državno prvenstvo se bo začelo 13. oktobra, ko se bosta pomerila Petrol Olimpija in Krka. Foto: www.alesfevzer.com

Dodaj v

Izčrpanost ne bo smela biti več Olimpijin izgovor

Mladost prinaša energijo in hitrost
6. avgust 2018 ob 16:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Petrol Olimpija novo sezono začenja z željo, da bi ohranila domači primat, medtem ko za obe mednarodni tekmovanji nima prav visokih ciljev.

Državni košarkarski prvaki priprave na novo sezono začenjajo številčno okrepljeni. Jedro ekipe ostaja podobno kot v lanski sezoni. Zmaji so v svojih vrstah zadržali Jana Špana, Jana Barbarića, Dražena Bubnića, Erjona Kastratija in glavnega trenerja Zorana Martića, dodali pa so Miho Lapornika, Marka Simonovića, Luko Šamanića, Jana Rebca, Marvina Jonesa, Jaleka Feltona in pomočnika glavnega trenerja Stipeta Modrića. Veljavne pogodbe s klubom so že imeli Mirza Begić, Igor Tratnik, Issuf Sanon in Roko Badžim. V teh dneh se bosta pridružili še dve okrepitvi: slovenski reprezentant Blaž Mesiček in – to je še neuradno – bosanski krilni košarkar Aleksandar Lazić, ki je pred leti igral že v Olimpijinih mladinskih selekcijah.

Mladost prinaša energijo in hitrost
Zoran Martić glede kadrovske slike poudarja predvsem pomen večjega števila igralcev, ki jih bo imel na voljo, s čimer se klub želi izogniti težavam z izčrpanostjo, s katero se je moštvo spoprijemalo lani. "Razlog za to je, da bomo poskušali preživeti sezono v treh različnih tekmovanjih. Dejstvo namreč je, da je nemogoče odigrati 80 tekem z 12 ali manj igralci," je ob današnjem začetku priprav (manjkal je le Luka Šamanić, ki je v nedeljo s hrvaško reprezentanco sklenil nastope na EP-ju U-18) povedal Martič. Razširjen igralski kader sicer predstavlja pomemben napredek, a je treba poudariti, da so okrepitve predvsem mladi igralci, ki bodo potrebovali nekaj časa, da se vklopijo v ekipo. "Od mlade ekipe ne moremo pričakovati izkušene igre, lahko pa zahtevamo, da bomo igrali z veliko energije, agresivno in hitro. To bi moral biti zaščitni znak vsake mlade ekipe."

Kdo bo vodja ekipe?
Eden izmed ključnih ciljev v času priprav in začetku sezone bo tako najti vodje. "To je ena izmed dilem in še vedno neka šibka točka tega, da nimamo toliko starejših igralcev. Ampak samo dogajanje na igrišču po navadi potisne nekatere igralce v ospredje," pravi trener. Kot je še pojasnil Martić, bo klub vsem trem tekmovanjem – domačemu prvenstvu, Ligi ABA in Fibini Ligi prvakov – namenil enako težo, a najvišje cilje bo imel v domačem tekmovanju. "V Sloveniji so bili vedno enaki cilji: biti prvak in osvojiti pokal." Glede rezultatskih ciljev je zadržan tudi izkušeni center Mirza Begić, ki poudarja, da je na začetku predvsem pomembno, da se mlade okrepitve čim bolje vključijo v ekipo.

Liga ABA vse bolj konkurenčna
V taboru zmajev se še zavedajo, da bo v obeh mednarodnih tekmovanjih konkurenca huda. Še posebej v Ligi ABA so se konkurenti izjemno okrepili. Olimpija je sicer poravnala finančne grehe iz preteklosti, a vseeno še ne more graditi ekipe okoli igralcev, ki prihajajo neposredno iz Lige NBA ali Evrolige. Tako bo po Martićevih besedah osnovni cilj v mednarodnih tekmovanjih doseči boljše rezultate kot lani. "Kaj realno lahko naredimo, pa se bo izkazalo zelo hitro." Liga ABA se bo začela 29. septembra, ko bo Olimpija gostila Mornar. Državno prvenstvo za uvod 13. oktobra ponuja obračun Petrola Olimpije in Krke.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
jasej1
# 06.08.2018 ob 17:20
PG: Felton, Špan, Rebec, (Barbarič)
SG: (Badžim), Sanon, Lapornik
SF: Mesiček, Kastrati, Malovčić
PF: Šamanić, Lazić, Bubnić, Tratnik
C: Jones, Begić, (Simonović), Ščekić

Barbarič se vrne konec leta, takrat pride tudi Simonović, ki bo najprej odšel na posojo v Italiji. Badžim naj bi zapustil klub, ker ni všeč Liscu. Po mojem mnenju bo to velika napaka kluba, ker bi Roko letos eksplodiral, sem 100%.

Moja ocena te ekipe (upoštevam, da prideta Mesiček in Lazić):
PG: definitivno nič slabši kot lani na začetku sezone z Battlom, verjetno pa slabši kot kasneje z McCarronom. Odvisno, kako se bo Felton obnesel.
SG: Če gre Badžim, bo tu verjetno nosilec Mesiček. V vsakem primeru bodo tu boljši kot lani, Sanon je/bo napredoval, Lapornik pa je za moje pojme v tem trenutku boljši kot Lorbek.
SF: Če Badžim ostane, bo Mesiček tu nosilec, ker je po mojem mnenju bolje kot lani Hrovat. Če se bo tu igralo s Šamanićem, Lazićem in s kakšnim branilcem, so pa slabši.
PF: Lazić je zame čist PF, ne sme se ga potiskati na krilo, raje Šamanića. Bodo pa očitno v vsakem primeru slabši kot lani, ko je tu bil Oliver, razen če Šamanić res eksplodira, ampak dvomim v to. Bo pa na tej poziciji manjkalo fizične moči.
C: Jones bo marsikoga presenetil. Za moje pojme res odličen center. Če upoštevamo, da je back-up Begić, je to zagotovo najmočnejša pozicija Olimpije. Pa še s Simonovićem so jo nadgradili, njegov stil mi je res všeč - izjemno gibljiv, dober šut, iznajdljiv, mu pa manjka moči.

Skratka, če Badžim ostane (upam, da bo), je ekipa teoretično slabša le na krilnem centru. Manjši problem je še primanjkljaj izkušenj, ampak lani je npr. Lorbek imel največ izgubljenih žog, torej mu izkušnje niso kaj pomagale. Ekipa je zelo mlada, z nekaj super strelci, nekaj super atleti, defenzivnimi specialisti, manjka pa fizične moči in morda kakšen lider.
jasej1
# 06.08.2018 ob 17:23
Bo pa ABA liga letos res izjemno izjemno močna. Samo poglejte, kakšne ekipe sestavljajo Cedevita, Zvezda in Budućnost. Pa tudi ostale ekipe so pravzaprav vse konkurenčne. Bo zelo težko Olimpiji in Krki.
KLIPAN
# 06.08.2018 ob 21:56
Pred leti-kje so mladi v Olimpiji?
Danes-kje so izkušnje?
Klasika.
jasej1
# 06.08.2018 ob 17:26
Opa, sem v ekipi pozabil še Radulovića na centru. Se opravičujem.
fc11
# 06.08.2018 ob 22:29
Letos se ekipa lepo uigra.. Drugo leto pa s polno paro naprej.etos v aba1 pricakujem nekje 5-7 mesto
threepointer
# 06.08.2018 ob 22:11
Super je veliko mladih talentov. Ampak hitreje bi napredovali, če bi imeli pravega vodjo. Saj mogoče se ta še vzpostavi. Meni je tale Olimpija velik korak v pravo smer. Ampak za rezultate, ki si jih želi orbitala, jih bo pa potrebno natediti še kar nekaj. Zdaj imam vsaj upanje, da se utegne to zgoditi že v ne tako oddaljeni prihodnosti. Z veseljem bi spet hodil v živo gledat močno Olimpijo!
nowitzki
# 06.08.2018 ob 19:14
Haha karkoli pripelje Olimpija je za Gandhija dobro. :) :) Da bi Krka pripeljala take igralce, bi pa bilo pljuvanja še pa još.

Eno je igrat v Megi drugo pa v Olimpiji, v Megi ni nobenega pritiska po rezultatu, cilj si je nabijat statistiko in it dalje, v Olimpiji bo malo drugače Lazić je izjemen atlet to je pa tudi vse, še veliko mu rabi do nivoja Oliverja.

Če je to to od Olimpije za letos bo to na mednarodni podobna sezona kot nekaj zadnjih, aba liga več kot sredina lestvice bo velik uspeh, v Evropi pa se tudi ne bo dalo nič resnega sestavit. Na domači sceni pa bojo imeli še veliko več dela, če bojo želeli do obeh lovorik, saj bosta Krka in Sixt boljše ekipe kot lansko sezono.
rangerno1
# 07.08.2018 ob 11:42
Petrol Olimpija novo sezono začenja z željo, da bi ohranila domači primat, medtem ko za obe mednarodni tekmovanji nima prav visokih ciljev.

Čakaj... Lisac pa tako glasno in odločno govori o vrnitvi v Evroligo, tole kar pa sedaj berem pa je v čistem nasprotju. Da ne omnim izjavo Lisca, ki je dejal za hrvaški Blic, da bo Olimpija imela proračun 7.000.000€.

Mi je pa všeč, da bodo dobili priložnost mladi in kar nekaj slovencev, če bo seveda končno tako.... edino ni mi povsem jasno zakaj so se sedaj znebili Badžima, lani pa so tako govorili kakšen mega potencial je in kako je naložba v bodočnost, pa mislim, da je imel 3-letni pogodbo. So vsaj pošteno zaslužili z njim?
jasej1
# 06.08.2018 ob 19:03
Indira... Ne me narobe razumet, podpiram njegov prihod, naj bo nosilec, naj si s Šamanićem razdelita minute na 4, ampak Lazić je dosegal v povprečju dobra dva koša na tekmo, Oliver pa več kot 5, ob tem pa imel rahlo boljši met za 2 in konkretno boljši za 3. Je pa Lazić dobival v Megi, ki je bila lani slabša od Olimpije, lepo minutažo. Pa da res ne bo pomote, mi je Aleksandar zelo všeč, izjemno borben, sijajen atlet in ja, verjamem, da bo kmalu boljši od Oliverja.
davison20
# 08.08.2018 ob 16:24
Gandhi1, v Megi ima Miško vse čez, v Olimpiji pa Miško in co furajo Lisca ko ovco okoli travnika. Pa še sam se bo omastil in potem pobral šila in kopita iz Olimpije. Tako kot je to sveta trojica (Lisac, Lorbek in Sagadin) že enkrat storila, seveda z minusom na računu.
jasej1
# 07.08.2018 ob 11:10
Indira... Badžim in Lazić nista bolj talentirana, Šamanić pa še ni na nivoju Mesija. Ne ga podcenjevat, te bo kmalu demantiral.
jasej1
# 07.08.2018 ob 08:45
@MiD

Mesiček je že pred dvema sezonama bil nosilec. On je lahko tisti, ki je pravi nosilec, seveda pa ne bo edini. Prepričan sem, da bo veliko bremena prevzel Jones. Če Badžim ostane in se mu zaupa vloga nosilca, je lahko to še en igralec, ki bo dajal 10+ točk na tekmo. Če pa zapusti klub, pa je tu Lapornik, ki je tudi v Olimpiji že bil nosilec. Glede Feltona bomo videli, lahko je prvo ime ekipe, lahko pa najslabši igralec. Vemo, da bodo svoj delež napadalno dodali tudi Špan, Begić in Lazić (če pride), glede ostalih pa bomo videli.
MiD
# 07.08.2018 ob 08:35
Olimpija ima trenutno torej 17 igralcev in morda celo še koga pripeljejo. Glavno vprašanje je, kakšna je ali bo dejanska razlika v moči med "prvo ekipo" za ligo ABA in Ligo prvakov in "drugo ekipo", ki bo igrala tekme DP. Občutek imam, da ta razlika ne bo ravno velika. Vprašanje je, kdo od igralcev bo tisti, ki bo izstopal od povprečja in dejansko prinašal Olimpiji tisti boljši rezultat. Bojim se, da v tej sezoni takega igralca ne bo. Razen, če bo to Mesiček ali kateri od amerikančanov. Sanon ali Šamanić po mojem mnenju letos za kaj takega še ne bosta pripravljena.
Martič bo imel težko delo, če bo želel izboljšati lanske rezultate. Fantje bodo res lažje prenašali napore treh tekem na teden, toda časa za normalno treniranje zaradi tega ne bo nič več.
Upam, da bodo navijači imeli potrpljenje z mlado ekipo in ne prevelika pričakovanja. Po drugi strani pa upam, da bodo ti mladi igralci v Ljubljani resnično ostali tako dolgo, da bodo tudi vrnili vložek kluba v njih! Če bodo vsi že po eni dobri sezoni šli drugam v bogatejše klube, potem je bolje, da jih ne bi bilo in bi ekipo gradili na malo manj talentiranih pa zato bolj klubu zvestih igralcih.
Kakor koli bo, Olimpijo je treba podpreti v njenih prizadevanjih, da spet postane močen in ugleden klub. Seveda pa ne na račun drugih klubov, ki imajo svoje ambicije, tudi take, da prehitijo aktualne državne prvake!
Gandhi1
# 06.08.2018 ob 18:51
Jasko..noben ni ratu igracina ce sedis na klopci..lahk pa se 2 30 letna amera prpeles pa das Lazicu 5 min, pol pa jokas cez 2 leti zakaj ni napredvov.
Ta Olimpija je polna talenta, nej mulci igrajo, pa bos vidu da bos se mel cesa veselit kmal.
jasej1
# 06.08.2018 ob 18:15
@Gandhi1

:) Ne se hecat... Čez dve leti ja, v tem trenutku pa je jasno, da Lazić ne more enakovredno nadomestiti Oliverja, čeprav je čisto ok igralec. Predvsem ni to igralec, ki bi prevzel odgovornost v težkih trenutkih, ki bi dal 3, 4 zaporedne koše.
jasej1
# 06.08.2018 ob 17:21
@beli zajec

Da, to je ta Lazić. Bil je tudi član v mlajših selekcijah pri Olimpiji.
jan(ez)ch
# 07.08.2018 ob 00:07
Ne bi bilo svoh fc11.
piresica
# 06.08.2018 ob 21:39
Prepričan sem da bo mladina v Olimpiji eksplodirala . Srečno Olimpija .
ala-persk
# 06.08.2018 ob 21:12
Aba liga mora biti močna! Tudi igralci bodo kmalu videli da se igra dobra košarka v aba ligi!
Matjaz77
# 09.08.2018 ob 09:06
Super za mlade igralce. Se pa vidi kaksno napako je naredil Mesicek ko je odsel, zdaj bi bil 2x boljsi igralec tako pa rabi nov zacetek. Sicer pa se bojim da te ekipe in toliko igralcev ne bo mozno uigrati in bo panika cim ne bo rezultata. Pa se to, ekipa je vec kot 3x drazja kot jo je imel recimo Okorn. Lahko dosezejo 3x vec kot je drzavni in pokalni naslov in sredina Aba lige? Lani so veliko in brez potrebe menjali. Mcaron je bil edina dobra okrepitev. Lorbek in Begic strela v prazno...
davison20
# 08.08.2018 ob 14:44
rangerno1, Lisac je na suho nate.nil vse navijače Olimpije. Olimpija pa je postala druga MEGA. Lazič se je vrnil zato, da je prišel Mesiček itd. In vprašanje je, koliko teh mladeničev bo dočakalo konec sezone v Olimpiji, če se bodo izkazali v ligi prvakov ali pa v ABA ligi. Sploh kdo ve, kaksne klavzule imajo v pogodbah??

Za DP pa je letos Primorska super močna, edina ovira je trener in njegov talent :-), potem je Olimpija, Krka pa Helios sta pa že tam tam. BTW Kovačevič je podpisal za Split.
Gandhi1
# 06.08.2018 ob 20:45
Boki*
gerder433
# 06.08.2018 ob 20:11
megla od kluba. sanirajo dolg se od casa sagadina. a vsaka sezona samo se vecja luknja od lanske
pa3k
# 06.08.2018 ob 17:45
Kakšno pa je finančno stanje kluba?? Je dolg že saniran??
beli zajec
# 06.08.2018 ob 17:18
Za Badzima sem prebral da naj bi tudi odšel .
A mogoče kdo ve ali je ta A.Lazic lani igral v ABA ligi za Mega Bemax?
Gandhi1
# 09.08.2018 ob 01:29
Davson to o politki pa kdo bo kej pobral jst nvm niti me ne zanima. Gledam pa to kar trenutno vozjo in to ma velk potencial. Vse bi dal da bi namest Cinca, v Krki gledu enga Lazica al pa Mesicka!
Gandhi1
# 08.08.2018 ob 15:57
Davison..nvm ce jih je nategnil, oz ce bi blo men bed da so druga Mega. Nazadne je ta Mega bla 2 let nazaj v finalu lige ABA. Vazn da so v lj zalostni k majo 6,7 top talentov, mi smo pa top zadovolni z naso ostarelo ekipco, isto sixt..a bo un 33 letn crnc napredval?
Zame Olimpija letos dela to kar bi mogl vsi klubi v slo, skoda sam da v slo ni potenciala, da bi bli Samanic in podobni slovenci..
anitahabic
# 06.08.2018 ob 17:21
Gremo zmaji,na pozicijo,ki nam pripada...
Gandhi1
# 06.08.2018 ob 20:41
Nowitzki..k je krka prpelala Josila sm to pohvalu. In ja, Lazic je igrov za Mego, kot je tm igrov tud Jankovic, pa Miljenkovic, pa Jokic itd..Mi pa vozmo ostarelga Cinca k zna sam pohabit nasprotnika..stari, nas v lj sisajo po desni, levi pa se v rikverc..ampak ok mi mamo Marinellija k so se ga odkrizal v vsakmu resnmu klubu kjer je bil, za nas je 'talent'. Kmetija
jasej1
# 06.08.2018 ob 20:39
@gerder433

Dolg je saniran.
Gandhi1
# 06.08.2018 ob 17:59
Tist k misl da Lazić ni na nivoju Oliverja nima blage v basketu. Mulcu dej 2 leti, za Devina bo avijon..
Gandhi1
# 06.08.2018 ob 20:45
Sicr pa pr te olimpiji je minus predvsem Boli, Buba, tratnik, lapornik..to je vse zanic..ce ne bi mel slo pasuza, bi igral 3.skl..kar se pa tice mulcev, pa svaka cast za podpise, zdej pa samo gazi..sannon, samanic, lazic, simonovic, badzim, tud mesi ce porihta glavo..to je platforma za brutalno olimpijo cez leto ali dve
2px_orbitala
# 06.08.2018 ob 18:31
Za Olimpijo bo to fantastično leto, kot se spodobi za edino športno institucijo v Evropi in širše:

1. Državni prvak
2. Prvak lige ABA
3. Pokalni prvak
4. Prvak Lige prvakov
darkwader
# 06.08.2018 ob 17:30
Čudna je (bo) letošnja ekipa Olimpije, moram priznati ni mi všeč, ne trener, ne kopica talentov brez vodje. Kljub temu bom navijal zanje.
Gandhi1
# 07.08.2018 ob 09:27
Slovenclni zaslepleni..v ekipi mas Samanica, , badzima, Simonovica, sannona, Lazica, tud Feltona, vi pa hocte Mesija kot nosilca. Trenutno je Mesi druga izbira na krilu, oz dvojki..zgor nasteti so skor vsi bolj talenturani kot vas, ludi mesi
Kazalo