Simon Finžgar, ki je s svojo ekipo lani osvojil naslov državnega prvaka, spada med najboljše ulične košarkarje na svetu. Foto: KZS
Simon Finžgar, ki je s svojo ekipo lani osvojil naslov državnega prvaka, spada med najboljše ulične košarkarje na svetu. Foto: KZS

Dva dni bo potekal Festival nakupov in zabave, na katerem bo najprej v petek na sporedu VIP-turnir, v soboto pa se bo pomerilo deset najboljših ekip, ki so do zdaj tekmovale v Samsung državnem prvenstvu. V nedeljo bodo na svoj račun prišli najmlajši.

Tekmovalni del državnega prvenstva se bo začel junija s turnirjem v Novem mestu, sledil bo turnir v Ljubljani, nato še v Mariboru in Kopru. Finale bo znova na Prešernovem trgu (20. julij). Zmagovalna ekipa med člani bo tako domov odšla bogatejša za 1000 evrov, obenem pa jim bodo prireditelji omogočili tudi stik z mednarodno konkurenco. Zmagovalci turnirja v Novem mestu bodo odšli na turnir FIBA Challenger v Bukarešto, s prvega turnirja v prestolnici bo pot vodila v Lugano, koprski zmagovalci pa bodo naše barve branili v Talinu. Če bodo na mednarodnih turnirjih dovolj uspešni, se bodo kvalificirali na turnir Masters, ki ga bo tokrat gostila Lozana. Tja bodo neposredno uvrščeni slovenski prvaki. Trenutni državni prvaki, Simon Finžgar, Adin Kavgić in Rok Vrečič, ki so po točkovanju za posebno lestvico celo postali najboljši posamezniki na svetu, so prejšnje poletje slavili zmago na turnirju Challenger v Lozani, na turnirju Masters v Madridu bili drugi, nato pa se na sklepnem turnirju turneje prebili med najboljše štiri ekipe na svetu.

Za vročico pred začetkom EuroBasketa pa bodo z zaključnim spektaklom poskrbeli najboljši posamezniki, ki bodo prej nastopali v Samsung državnem prvenstvu košarke 3 x 3. Najboljših 16 po izboru prirediteljev se bo 30. avgusta srečalo iz oči v oči na vrhuncu sezone košarke 3x3 in se spopadlo v tradicionalni Kletki strahu.