Erazem Lorbek je tretjič nominiran med najboljših deset igralcev Evrolige. Foto: EPA
Erazem Lorbek je tretjič nominiran med najboljših deset igralcev Evrolige. Foto: EPA

V deseterici seveda prevladujejo igralci moštev, ki so se uvrstila na zaključni turnir. Moskovski CSKA jih ima tri, Barcelona in Panathinaikos pa po dva. Samo dva igralca prihajata iz ekip, ki se niso uvrstile na Final four v Carigradu. Prvo in drugo peterko bodo razglasili 12. maja, dan pred finalom, ko bo znan tudi MVP Evrolige.

Na seznamu so Mike Batiste, Dimitris Diamantidis (oba Panathinaikos), Henry Domercant (Unics Kazan), Andrej Kirilenko, Nenad Krstić in Miloš Teodosić (vsi CSKA Moskva), Bo McCalebb (Montepaschi Siena), Vasilis Spanulis (Olympiacos), Juan Carlos Navaro in Erazem Lorbek (oba Barcelona).

Erazem po številkah prvi igralec Barcelone
Lorbek je v letošnji sezoni vodilni strelec (13,8 točke) in skakalec (4,7) Barcelone, ki je na 19 tekmah doživela le en poraz. V svojem moštvu je imel tudi najboljši povprečni statistični indeks (16,3) ob več kot 50-odstotnem metu. Je deseti strelec celotnega tekmovanja in peti po statističnem indeksu. Lorbek je bil izbran v drugo peterko Evrolige v sezonah 2008/09 in 2009/10. Je zdaj napočil čas za prvo?

Slovenski krilni center bo od 11. do 13. maja naskakoval svoj drugi evroligaški naslov. Na vrh Evrope se je z Barcelono povzpel leta 2010. Leta 2004 (Fortitudo) in 2009 (CSKA) je igral v finalu. Barcelona se bo v Carigradu v polfinalu pomerila z Olympiacosom, drugi par pa je Panathinaikos - CSKA.