Gregg Popovich in Tim Duncan - zgodba o uspehu. Foto: Reuters
Gregg Popovich in Tim Duncan - zgodba o uspehu. Foto: Reuters

Ko sem prišel na St. Croix, da bi videl Timmyja, to je bilo pred osmimi ali devetimi leti, mi ni nihče rekel besede, da je treba voziti po levi … Izposodil sem si avto in šel na cesto. Desetim ljudem sem kazal, da narobe vozijo, preden sem ugotovil, da sem jaz butelj.

Gregg Popovich leta 2005 o tem, kako je obiskal Tima Duncana na Deviških otokih.
San Antonio Spurs
San Antonio Spursi so petič v zgodovini franšize dvignili lovoriko Larryja O'Briena. Foto: EPA

V tej seriji so igrali neverjetno košarko. Še posebej zadnje tri tekme. Bili so boljše moštvo. Drugega ni kaj reči.

Erik Spoelstra, trener Miami Heat
Tony Parker, Gregg Popovich
Gregg Popovich in Tony Parker, ki je bil leta 2007 MVP finala. Francoski organizator igre je gonilna sila Spursov, odličen pa je tudi v dresu francoske reprezentance, s katero je lani postal evropski prvak. Parker je bil izbran za najboljšega evropskega košarkarja v lanskem letu. Foto: Reuters

Smo fantastična ekipa. To nam je uspelo skupaj.

Tony Parker
Manu Ginobili
Tretji član udarne naveze je Manu Ginobili. Argentinski košarkarj je osvojil poleg štirih prstanov tudi naslov evropskega klubskega prvaka z bolonjskim Virtusom in zlato olimpijsko medaljo z Argentino. Argentinci so bili leta 2002 tudi pred naslovom svetovnega prvaka, ki so ga tesno (tudi po nekaj sumljivih sodniških odločitvah) izgubili proti Jugoslaviji. Foto: EPA

Težko verjeti, kajne? Igrali smo na zares visoki ravni.

Manu Ginobili
Kawhi Leonard
Kawhiju Leonardu je lovoriko za MVP-ja predal Bill Russell, po katerem je tudi poimenovan pokal za najkoristnejšega igralca. Foto: EPA

"Svetu ste pokazali, kako fantastična je ta igra," je po koncu finala Spursom dejal komisar lige Adam Silver. S 4:1 so dobili finalno serijo proti dvakratnim prvakom Miami Heatom in se jim oddolžili za lanski poraz v finalu po sedmih tekmah, kar je tudi edini poraz Spursov v finalih Lige NBA. Neverjetno je, koliko časa Spursi vztrajajo na vrhu. Druge franšize, ki so serijsko osvajale naslove, so potem tudi imele velike padce in slabe sezone. Toda to ne velja za San Antonio. Sistem, ki ga je ustvaril 65-letni Popovich, deluje. Več kot le to. Je vzor vsem NBA-moštvom, kako 17 let ohraniti ekipo med najboljšimi in se vseskozi potegovati za sam vrh. In to mu je uspelo v San Antoniu, enem najmanjših trgov v NBA-ju.

V obdobju naveze Popovich-Duncan so Spursi vsakič zaigrali v končnici, kar je peti najboljši dosežek vseh časov, ob tem pa so letos že 15. zapored v rednem delu dosegli vsaj 50 zmag, s čimer še naprej popravljajo svoj rekord. Ob tem pa je treba poudariti še način igre, ki navdušuje košarkarske privržence po vsem svetu.

Ob bok najboljših navez Lige NBA
"Ko pogledate, kaj sta naredila Russell in Auerbach, je to zdaj nekaj drugega, a bil je drug čas. Takole bom rekel – Duncan in Popovich nista daleč zadaj,"
je o sijajni navezi igral nekdanji organizator igre in kapetan San Antonia Avery Johnson, superzvezdnik NBA-ja Kobe Bryant pa je dodal: "Zavidam Duncanu, da vso kariero igra za legendarnega trenerja."

Karizmatični Popovich je ustvaril sistem, ki pooseblja košarko kot ekipno igro z veliko discipline. "Pop" se je šolal na kolidžu ameriških letalskih sil, kjer je nato deloval tudi kot trener. Že ves čas San Antonio igra NBA-košarko z nekakšnim evropskim pridihom. Spursi navdušujejo s timskim pristopom, na terenu vsak opravlja svojo nalogo in vsak je pomemben akter pri šampionskih uspehih. Z dobro obrambo, kjer Ostroge stojijo zelo ozko in ves čas "polnijo raketo", je tlakovana pot do zmage, ki pa jo nadgradijo s fantastičnim napadom. Sprusi veliko tečejo, kjer je ključen motor ekipe Tony Parker.

Igra v napadu za šolske učbenike
Kroženje žoge San Antonia je definicija za košarkarske učbenike. Vseh pet igralcev dejansko ves čas sodeluje v napadu in igre ena na ena ali pa dva na dva, ki jo v drugih moštvih tako radi igrajo, tu praktično ni. Z izjemnim podajanjem in delanjem blokov – tudi dvojnih ali celo trojnih – se ustvarja presežek in prostor, da igralci ostajajo sami, nato pa izvrstni strelci polnijo koš z razdalje ali pa pride do nove podaje pod koš, kjer kraljuje 211-centimetrov visoki Duncan, brez dvoma eden najboljših krilnih centrov vseh časov. Šolski primer je tudi 'pick'n'roll' Spursov, ki ga je mogoče enačiti s tistim Utah Jazz, ko sta blestela John Stockton in Karl Malone.

"Pop" že 18 let izvrstno sodeluje z lastnikom Petrom Holtom. Vsak igralec je skrbno izbran in predstavlja pomemben kamenček v mozaiku velikih uspehov. Zvezdništva v tej ekipi ni. Le okoli prihoda Duncana v Ligo NBA je bilo tedaj dvignjenega veliko prahu, saj so bili drugi dokaj pozno izbrani na naboru, toda 38-letni košarkar z Deviških otokov velja za zelo mirnega, njegovo obnašanje na parketu in zunaj njega pa ni prav nič zvezdniško, kar je sicer za košarkarja njegovega kova po navadi značilno.

Popovich in Duncan sta bila pred odhodom
Leta 1997 je bil izbran prvi na naboru s kolidža Wake Forest, kjer se je šolal štiri leta in na koncu tudi diplomiral. Popovich, ki je potomec Srba in Hrvatice, je v San Antonio prišel leto pred njim in s prihodom Duncana je ustvaril tako imenovano navezo "Twin Towers". "Dva stolpa" pod obročem sta se sijajno ujela in od Davida Robinsona, enega najboljših centrov vseh časov, se je Duncan veliko naučil. Duncan - nekoč izvrsten plavalec - ni značilen krilni center za to obdobje. Ni nebeški skakalec, čeprav je odličen skakalec, vendar njegovo orožje je občutek za skok, zapiranje in pravočasnost. Z dolgimi rokami je odličen tudi v obrambi, v napadu pa koš polni z natančnimi meti (od table) s polrazdalje in meti z obrata po igri s hrbtom.

V navezi z Robinsonom je Duncan priboril Spursom prvi prstan v zgodovini franšize. Leta 1999 so v finalu po prvi sezoni skrajšani zaradi 'lockouta' ugnali New York Knickse. Duncan je bil tudi MVP serije. Toda na začetku te sezone je bil Popovcih pred tem, da ostane brez službe. Spursi so namreč začeli s šestimi zmagami in osmimi porazi. 15. tekma je odločala o njegovi usodi in proti velikim tekmecem Houston Rocketsom so v gosteh Spursi slavili z 99:82. Duncan je dal 23 točk in 14 skokov. Toda tudi "Timmy" je bil pred tem, da zapusti Ostroge. Bil je pred tem, da odide v Orlando, kjer so Magici sestavljali "čarobno" zasedbo s Tracyjem McGradyjem in Grantom Hillom, vendar so potem odmevne rezultate preprečile poškodbe. Pomembno vlogo pri tem, da je Duncan ostal, je imel tudi njegov učitelj Robinson. "Admiral" je po dolgem pogovoru svojega naslednika prepričal, da ostane.

S Spursi prvaka tudi Rašo in Beno
Leta 2003 se je Robinson upokojil, Popovich pa je zamenjavo zanj našel v Rašu Nesteroviću, ki ga je zelo cenil. Dve leti pred tem se je Spursom pridružil Parker, ki je bil 28. izbor nabora, leto pozneje pa še Manu Ginobili, ki je bil izbran šele kot 57. Še en dokaz več, kako skrbno Popovich izbira igralce, Argentinec in Francoz sta se imenitno ujela z Duncanom in izvrstni trio je eden najboljših v zgodovini Lige NBA, skupaj pa si je priigral že štiri prstane. Leta 2003 se je "Hall of Famer" Robinson poslovil z drugim prstanom, ko so Spursi odpravili New Jersey Netse (4:2).

Slavili so znova leta 2005, ko sta bila v ekipi tudi Nesterović in Beno Udrih, ki je bil tisto sezono prva zamenjava Parkerja. V finalu so s 4:3 padli Detroit Pistonsi. Beno je bil tudi član šampionske zasedbe leta 2007, ko je bil MVP finala Parker. Pred tem je vedno naziv osvojil Duncan. Pred sedmimi leti so bili Cleveland Cavaliersi na kolenih s kar 4:0. S Spursi je povezan še en slovenski košarkar. Ostroge imajo namreč pravice za Erazma Lorbka, če bo kdaj odlični krilni center odšel v NBA.

Leonard najkoristnejši igralec finala
Letos je MVP finala postal Kawhi Leonard. 22-letni krilni košarkar, ki je dobro opravil delo v obrambi proti LeBronu Jamesu, velik delež pa je opravil tudi v napadu s prodori in natančnimi meti z razdalje, je tretji najmlajši najkoristnejši igralec finalne serije do zdaj. Mlajša sta bila le še Duncan in Duncanov idol Magic Johnson. Za Leonarda sta imeli osvojitvi naslova NBA-ja in naziva MVP-ja na "očetovski" dan še tolik večjo vrednost, saj je v Los Angelesu rojeni mladenič pred šestimi leti, ko je bil na srednji šoli, izgubil očeta, ki so ga ustrelili v njegovi avtopralnici v Comptonu.

San Antonio je imel tudi letos izjemno nacionalno pisano zasedbo, kot je to že v navadi. Poleg nosilcev igre Francoza Parkerja in Argentinca Ginobilija ter Duncana, ki prihaja z Deviških otokov, odvisnega ozemlja ZDA, so bili v ekipi še Francoz Boris Diaw, Brazilec Thiago Splitter, Italijan Marco Belinelli, Kanadčan Cory Joseph in Avstralca Patty Mills ter Aaron Baynes. Baynes je bil še lani, Danny Green, ki v nasprotju z avstralskim centrom igra pri Spursih kar pomembno vlogo, pa predlani med 'lockoutom' del sezone član Uniona Olimpije.

Ko sem prišel na St. Croix, da bi videl Timmyja, to je bilo pred osmimi ali devetimi leti, mi ni nihče rekel besede, da je treba voziti po levi … Izposodil sem si avto in šel na cesto. Desetim ljudem sem kazal, da narobe vozijo, preden sem ugotovil, da sem jaz butelj.

Gregg Popovich leta 2005 o tem, kako je obiskal Tima Duncana na Deviških otokih.

V tej seriji so igrali neverjetno košarko. Še posebej zadnje tri tekme. Bili so boljše moštvo. Drugega ni kaj reči.

Erik Spoelstra, trener Miami Heat

Smo fantastična ekipa. To nam je uspelo skupaj.

Tony Parker

Težko verjeti, kajne? Igrali smo na zares visoki ravni.

Manu Ginobili