Byron Scott je v Clevelandu izgubil službo 18. aprila lani. Njegov največji uspeh sta dva preboja v finala z New Jersey Netsi v letih 2002 in 2003. Foto: EPA
Byron Scott je v Clevelandu izgubil službo 18. aprila lani. Njegov največji uspeh sta dva preboja v finala z New Jersey Netsi v letih 2002 in 2003. Foto: EPA
Tom Thibodeau
Tom Thibodeau ni izpolnil pričakovanj v Chicagu. Foto: EPA
Mike D'Antoni
Mike D'Antoni je edini trener v zgodovini kluba, ki v dveh sezonah ni dobil niti ene tekme v končnici. Njegov odstotek zmag v rednem delu sezone (43,5) je prav tako najnižji med vsemi trenerji v bogati zgodovini Lakersov. Foto: EPA

Februarja lani je umrl dolgoletni lastnik Jerry Buss, ki je v Los Angelesu zgradil eno izmed najprestižnejših športnih znamk. Zdaj ima glavno besedo njegov sin Jim Buss, pomaga mu generalni menedžer Mitch Kupchak. Skupaj bosta izbrala novega trenerja. Najboljši trener vseh časov Phil Jackson je prinesel pet prstanov, njegova naslednika Mike Brown in D'Antoni pa sta za seboj pustila popolnoma nekonkurenčno ekipo, ki je v letošnji sezoni dobila le 27 tekem in zasedla predzadnje mesto na Zahodu.

Zelo visoko na listi želja sta stratega letošnjih finalistov študentske lige NCAA. Kevin Ollie je Connecticut popeljal do naslova, v finalu je ugnal John Caliparija, ki je vodil univerzo Kentucky.

Zelo resen kandidat je tudi Tom Thibodeau, ki je s Chicagom izpadel v prvem krogu končnice proti Washingtonu z 1:4 v zmagah. Thibodeau je velik zagovornik obrambne igre, ravno nasprotno od D'Antonija, ki je vse stavil na napad.

"Fish", Scott in Rambis poznajo razmere
Derek Fisher bo avgusta dopolnil 40 let, večkrat je izjavil, da je letošnja sezona njegova zadnja, nato pa bi se želel preizkusiti v vlogi trenerja. Z Lakersi je osvojil pet prstanov in dobro pozna tudi zdajšnjo ekipo in vse ljudi v klubu.

Zelo dober poznavalec razmer v Los Angelesu je tudi član "Showtime" ekipe v osemdesetih letih Byron Scott, ki je lani izgubil službo v Clevelandu, v letošnji sezoni pa je bil strokovni sodelavec na televizijski postaji Time Warner Sports, ki je prenašala vse tekme Lakersov. Poleg Jamesa Worthyja je bil velik kritik taktike D'Antonija.

Resen kandidat je tudi Kurt Rambis, ki je letos deloval kot pomočnik D'Antonija, predtem pa je bil dolga leta pomočnik Jacksona ob številnih uspehih Jezernikov. Med letoma 2009 in 2011 je bil tudi glavni trener Minnesote.

Brez službe sta trenutno tudi Jeff in Stan van Gundy, ki komentirata tekme končnice na ameriških televizijah.

Le trije igralci imajo pogodbo za naslednjo sezono
Veliko besedo pri izbiri trenerja bo imel Kobe Bryant (letos je zaradi dveh poškodb odigral le šest tekem), ki bo avgusta dopolnil 36 let in si želi s konkurenčno ekipo doseči odmeven izid v končnici pred koncem kariere. "Črna mamba" ima pogodbo do leta 2016, v naslednjih dveh letih bo zaslužil kar 48,5 milijona ameriških dolarjev. Zelo zanimivo bo poletje v Los Angelesu, saj imata pogodbo za naslednjo sezono le še 40-letni Steve Nash in center Robert Sacre, vsi preostali košarkarji so prosti igralci in obeta se temeljita prevetritev kadra. Pau Gasol je bil že na izhodnih vratih, po odhodu D'Antonija pa si morda lahko tudi premisli.