Kralj blokad Serge Ibaka bo zelo manjkal trenerju Scottu Brooksu. Foto: EPA
Kralj blokad Serge Ibaka bo zelo manjkal trenerju Scottu Brooksu. Foto: EPA
Gregg Popovich in Tony Parker
Gregg Popovich računa, da bo Tony Parker pripravljen za uvodno tekmo. Foto: EPA
David West, Roy Hibbert in Paul George
David West, Roy Hibbert in Paul George so pred velikim izzivom - v tretjem poskusu želijo izločiti Miami. Foto: EPA
Dwyane Wade
Dwyane Wade je bil leta 2006 MVP finala, lani in predlani pa desna roka LeBrona Jamesa pri naslovih Miamija. Foto: EPA
Frank Vogel
Trener Indiane Frank Vogel si je oddahnil po zmagah v uvodnih dveh krogih končnice. Predsednik Larry Bird je zelo ambiciozen, zanima ga veliki finale. Foto: EPA

Krilni center Thunderja se je poškodoval na četrtkovi šesti tekmi polfinala Zahoda proti LA Clippersom v Staples Centru. Ibaka je ključni igralec v obrambi Oklahome, že četrto leto zapored je podelil največ blokad v ligi (219). V končnici je v povprečju dosegal 12,2 točke, 7,3 skoka in 2,2 blokade na srečanje.
Spursi še brez zmage na letošnjih tekmah
To je velik udarec za Oklahomo, ki je dobila vse štiri medsebojne tekme proti San Antoniu v rednem delu sezone (94:88, 113:100, 111:105 in 106:94). Kevin Durant in soigralci so Spursom zadali petino vseh porazov v rednem delu, izbranci Gregga Popovicha imajo največ zmag (62-20) in s tem prednost domačega igrišča do konca končnice.
Parker bo stisnil zobe
Pred dvema letoma sta se ekipi pomerili v finalu Zahoda, San Antonio je dobil obe uvodni srečanji v AT & T Centru (101:98 in 120:111), nato pa je Oklahoma nanizala štiri zmage in se prebila v veliki finale, v katerem pa je bil boljši Miami. Spursi bodo torej zelo motivirani, tudi Tony Parker bo začel prvo tekmo v ponedeljek, čeprav ima še vedno težave z levo kito v podkolenskem zgibu.
San Antonio je imel veliko težav z izkušeno ekipo Dallasa v prvem krogu (4:3 v zmagah), v konferenčnem polfinalu pa je odpravil Portland s 4:1 in prikazal sijajno igro. Kawhi Leonard in Danny Green blestita pri metih izza črte, Tim Duncan je znova dokazal, da še vedno igra na vrhunski ravni in se mu ne mudi v pokoj. Njegova velika želja je peti prstan, ki se mu je lani za las izmuznil.
Durant potrebuje večjo podporo soigralcev
Pri Oklahomi je Durant v končnici le še potrdil, da je zasluženo postal MVP rednega dela. Russell Westbrook preveč niha v igri, v ključnih trenutkih skuša vse rešiti sam, a na tako pomembnih tekmah to ni najpametnejše. Ob odsotnosti Ibake je zelo pomembno, da se center Kendrick Perkins izboljša, tudi veteran Derek Fisher mora naravnati roko. Steven Adams in Reggie Jackson bosta ključna s klopi.
Stephenson: Wade mora čim več teči
Če ima San Antonio še nekaj odprtih računov z Oklahomo, jih ima Indiana še precej več z Miamijem. Pacersi so prepričani, da je letos najlepša priložnost, da izločijo prvake zadnjih dveh sezon.
Strokovni komentator na televizijski postaji TNT Charles Barkley je poudaril, da Miami niti slučajno ni tako močan kot v zadnjih dveh sezonah. Vse preveč je odvisno od LeBrona Jamesa, Dwyane Wade ima težave s kolenom, njegove predstave niso konstantne. V letošnji sezoni je izpustil že 28 tekem.
"Mislim, da ima Dwyane velike težave s poškodbo kolena, torej moram igrati še bolj agresivno. Wade mora čim več teči, da bo koleno še bolj obremenjeno. Oba imava isti cilj, na ulici sva lahko dobra prijatelja, na parketu pa ni prijateljev," je poudaril Lance Stephenson.
Se je Hibbert končno prebudil?
Pacersi imajo prednost domačega parketa, a vseeno ne veljajo za favorite v tej seriji. V zadnjem mesecu rednega dela sezone niso blesteli, proti Atlanti (4:3 v zmagah) in proti Washingtonu (4:2) pa so imeli velike težave prav v Bankers Life Fieldhousu, V končnici so dobili le tri izmed sedmih tekem v domači dvorani. Pod košem imajo premoč, a Roy Hibbert zelo niha v formi. Proti Miamiju bo moral prevladovati pod obročema, če želi Indiana dobiti serijo.
Pacersi blizu že lani in predlani
Ekipi se bosta že tretjo sezono zapored pomerili v končnici. Predlani je v konferenčnem polfinalu zmago slavil Miami, potem ko so Pacersi vodili z 2:1 v zmagah in imeli deset točk naskoka v tretji četrtini četrte tekme v Indianapolisu. Razigrala sta se James in Wade in Vročica je nanizala tri zmage, dobila serijo s 4:2, mesec dni zatem pa so na Floridi proslavili tudi naslov prvakov.
Lani je bilo še bolj napeto v finalu Vzhoda. Prvo tekmo je s polaganjem ob sireni v podaljšku odločil James (103:102). Indiana je izenačila na 1:1, a je nato izgubila tretjo tekmo doma, vsa preostala srečanja pa so dobili gostitelji. James je blestel na sedmi tekmi z 32 točkami (99:76).

Vzhod, finale, nedelja ob 21.30:
INDIANA (1) - MIAMI (2)

Zahod, finale, torek ob 3.00:
SAN ANTONIO (1) - OKLAHOMA (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.