Košarka
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 14 glasov Ocenite to novico!
Gašper Okorn
Olimpija se je letos že okrepila z Erjonom Kastratijem, Janom Španom in Bojanom Radulovićem, pogodbo je podaljšal Dražen Bubnić, v klubu pa ostajajo tudi Gregor Hrovat, Žiga Jurček in Jan Barbarič. Foto: BoBo

Dodaj v

Okorn: Pripeljali smo enega večjih talentov hrvaške košarke

Mladi Badžim nova okrepitev Olimpije
29. junij 2017 ob 17:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Union Olimpija je sklenila triletno pogodbo z 19-letnim hrvaškim igralcem Rokom Badžimom, ki v Ljubljano prihaja kot prost igralec iz Šibenika.

Badžim, ki igra na položaju organizatorja igre in branilca strelca, je igral za GKK Šibenik. Njegov oče je nekdanji igralec Olimpije Živko Badžim, ki je v Ljubljani nastopal v sezoni 1990/1991. "V svoje vrste smo pripeljali enega večjih talentov hrvaške košarke. Mladega Badžima, ki je lani odlično nastopal v vrstah Šibenke, seveda ga v Ljubljani čaka težja naloga in drugačna vloga, ki pa se je dobro zaveda," je ob prihodu novega košarkarja povedal trener zmajev Gašper Okorn.

"Veseli nas, da je mladi igralec med nekaj mamljivimi ponudbami izbral Union Olimpijo. V Ljubljani bomo Badžimu ponudili pravo priložnost in verjamemo, da je zanj to pravilen naslednji korak v karieri. Seveda je v takšnem projektu potrebno potrpljenje in pričakovanja ne smejo biti nerealna, vseeno pa se nadejamo, da nam že v prvi sezoni lahko dobro pomaga," je ob tem dodal direktor Matevž Zupančič, Badžim pa je prestop pospremil z naslednjimi besedami: "Za mene je izjemna čast, da bom dobil priložnost zaigrati za tako ugleden klub, kot je Union Olimpija. Zavedam se, da prihajam v klub, ki mlademu igralcu lahko ogromno ponudi. Veselim se izziva in upam, da mi uspe upravičiti zaupanje in pričakovanja."

Badžim že vso kariero igra v Šibeniku, kjer je v sezoni 2015/2016 v državnem prvenstvu dosegal po 14,3 točke, 3,7 skoka in 2,9 podaje na tekmo. Lani je bilo njegovo povprečje 11,8 točke, 3,8 skoka in 3,4 podaje na srečanje. Badžim je tudi trenutni U20 reprezentant Hrvaške, s katero bo nastopil na letošnjem U20 EP-ja divizije B v Romuniji. Bil je tudi hrvaški reprezentant selekcij U16 in U18.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
Pjanc
# 29.06.2017 ob 17:07
Triletna pogodba s talentom, to je super, pravi korak!
jasej1
# 29.06.2017 ob 17:22
Upam, da se ne ponovi Marinelli, a imam zelo dober občutek. Fant je sijajen strelec iz razdalje, mladinski reprezentant Hrvaške. Ne le to, lani je bil eden boljših v njihovi reprezentanci, čeprav je bil eno leto mlajši. Nekako bi lahko imel vlogo Mesička iz prve polovice lanske sezone. Ni tako dober atlet, je pa zagotovo boljši pri metu iz razdalje. Upam le, da je glava na pravem mestu.

Ne vem, ali bo imel vlogo nosilca. Morda je za nosilno vlogo na najvišjem nivju še kakšno leto prekmalu, moral pa bi biti že naslednjo sezono med glavnimi orožji Olimpije in morda zelo dober material za prodajo.
doubleog
# 29.06.2017 ob 18:15
Fajn še Partizanu, Pa Zvezdi speljat talente. Treba vrnit
primat v Ljubljano da prihajajo iz cele evrope v Olimpijo.
domen_92
# 29.06.2017 ob 17:52
Malce offtopic: Kakšno je vaše mnenje s košarkarskega vidika da se vse več mladih slovenskih košarkarjev podaja v Ameriko? Če se ne motim je zadnji primer Vesel iz Heliosa, v katerega je klub vlagal in je z njim sklenil mislim da tudi 4 letno pogodbo potem pa se odloči da odide na kolidž v ZDA. Se lahko naši klubi kako zaščitijo? Je pričakovati da se bodo ti fantje dejansko razvili v kvalitetne košarkarje ali je prioriteta pridobivanje izobrazbe in potem šele košarka? Je od tega dolgoročno pričakovati kakšne koristi ali pridobi samo agencija, ki novači te košarkarje?
mikedean
# 30.06.2017 ob 11:01
Na "prvo žogo" sem zelo zadovoljen s to okrepitvijo. Podobno kot lani glede Jankovića se sprašujem, kako je lahko Olimpija lahko pripeljala takega talenta, pa še zanj ni bilo treba plačati odškodnine. Priznam, da ga še nisem videl igrati, ampak sodeč po statistiki je boljši od vseh Slovencev generacije letnika 1997. Pričakujem, da bo nosilec (20 do 25 minut na tekmo), saj dvomim, da si Olimpija lahko finančno privošči še dva nosilca na zunanjih položajih. Zdaj pa je vprašanje, na katerem položaju je mišljen, da bo večinoma igral. Če na dvojki, klub potrebuje še enega playa. Več ali manj je jasno, da Jefferson odhaja. Vsekakor pa je za Badžima to velik preskok in kaj lahko tudi "pogori", kot je Marinelli.

Torej zdaj zgleda takole:
C-x, Radulović,
KC-x, x, Bubnić,
K-Hrovat (B), Kastrati (B),
B-Badžim (OI), Jurček (K),
OI-x, Špan (B), Barbarič.

S prihodom še enega nosilca na zunanji položaj, bo Olimpija tam močnejša, kot je bila v pretekli. Predvsem pa bo imela daljšo klop. Jurček in Barbarič bosta po vsej verjetnosti napredovala, Špan je kvalitetnejši od Pelka, Kastrati pa nekje v rangu Pelka. Težje bo doseči podobno kvaliteto pod košem. Verjamem, da so bili do zdaj okrepitve dokaj poceni in da imajo še dovolj financ, da ne bodo ravno kupili kakega "mačka v žaklju". Morda pa bo presenečenje, da podaljša Oliver.
jasej1
# 29.06.2017 ob 21:13
@darkwader

V Šibeniku so ga kar forsirali. Sicer upravičeno, ker je res talent, a so mu dali proste roke pri organizaciji napada. Vsekakor pa na nekem višjem nivoju (čeprav Šibenik ni slaba ekipa, po rednem delu so bili vodilni v DP) ne more biti play. V Olimpiji bo seveda igral le dvojko, morda še krilo, ker pride še en nosilec na enki + imajo Špana in Barbariča.
delko car
# 29.06.2017 ob 18:11
domen_92
Menim, da noben igralec nima boljših pogojev v NCAA kot v Evropi. Fizično napredujejo, kvalitet pa je boga.
mikedean
# 30.06.2017 ob 15:36
Krka naj se osredotoči na delo z mladimi (kdaj, če ne letos?) in za leto ali dve odpove rezultatu. Nekaj igralcev, ki morajo dobiti konkretno vlogo v ekipi: Škedelj, Kužnik, Vidrih, tudi Ritlop in Šiška, čeprav me ne prepričata, za kako minuto bi bil dober tudi Jančar Jarc (oziroma še boljša opcija bi bila posoja v recimo Kolpo). Poskuša naj se zadržati Dimca, pripeljati še kakega mladega (recimo Martinčiča, Milana Kovačeviča, Kunca) ter za mentorja mladini Balažića. Čas je, da se poslovi kapetan Rojc, Rebec pa naj naredi preskok v močnejšo ligo. Kot povratnika bi znali biti zanimivi Fifolt, Bratož in predvsem Maj Kovačevič.

Postava Krke:
C-Dimec, Fifolt,
KC-Balažić, Milan Kovačevič, Ritlop,
K-Škedelj (B), Kunc, Vidrih,
B-Maj Kovačevič, Martinčič (OI),
OI-Bratož, Kužnik (B), Šiška,

Torej to bi bila simpatična ekipa s samimi Slovenci, ki še vedno spada med top6 v slovenski ligi. Mladi bi dobili pomembno vlogo in videlo bi se kdo je potencial za naprej. Že v sezoni 2018/19 bi s tistimi mladci, ki bi se v tej sezoni izkazali ter še nekaj nosilnimi okrepitvami lahko ponovno borila za finale slovenske lige.
mikedean
# 30.06.2017 ob 06:55
Kateri slovenski košarkar, ki je odšel v NCAA (za vsaj dve leti) je naredil dobro kariero (vsaj reprezentančni nivo)? Sam se ne spomnim nobenega.
EMC
# 29.06.2017 ob 18:13
Dober igralec cestitke Olimpiji....
lopez
# 29.06.2017 ob 18:33
Menim, da noben igralec nima boljših pogojev v NCAA kot v Evropi. Fizično napredujejo, kvalitet pa je boga.

Osebno me resno zanima, zakaj si mnenja, da je kvaliteta v NCAA "boga" in zakaj so pogoji v Evropi boljši? Evropa ima namreč podobno kot NCAA (več divizij, JUCO in NAIA) zelo širok spekter (že med državnimi ligami različnih držav je ogromna razlika, kje igraš, kaj šele evropski pokali) in v primeru Vesela ali Kramplja lahko primerjamo igranje slovenske lige s prvo divizijo NCAA, ker evropskih pokalov v Sloveniji razen v specifičnih primerih skoraj ne bi igrala???!?? Druga prednost je tudi ta, da je igralec pod manjšim eksistenčnim pritiskom kot v Sloveniji, vzporedno pa lahko konča tudi študij, ki ga lahko preskrbi v primeru, če se mu športna zgodba ne izzide...

Iz NCAA namreč prihaja praktično vsa ameriška smetana NBA, pol ameriških asov v evroligi, da ne govorimo o tem, da je eden Šarunas jasikevičius praktično v ZDA vzgojen igralec (poglej njegovo biografijo)
jocohamas
# 04.07.2017 ob 13:17
Upam, da je UO končno spet na pravilnejši, stari poti uveljavljanja igralcev in hkrati imeti tudi nek rezultat. Res pa je, da po 15ih letih čakanja človek ne verjame več preveč :) :) Še vedno pa vsako leto hodim na tekme, to je pa tudi res :)
Tale Badžim deluje v redu, upam, da bo napredoval skladno s pričakovanji. Da bi Oliverja obdržali bi biloo zakon. Tip je z energijo neverjeten, izboljša vse ostale na parketu.
Krki tudi želim odlično sezono. Se pa res bolj malo govori kaj dogaja pri njih...
mikedean
# 30.06.2017 ob 19:17
Gandhi1, ker je že v letih in bi bila zanj idealna le ena tekma na teden. Je "otrok" Krke in jo ima rad. Samo po moje bo kar ostal v Turčiji. Ob španski gre za najboljšo ligo v Evrope plus boljša plača:) V Olimpiji si ga kot nosilca ne želim, za igralca s klopi pa je predrag. Niz treh tekem na teden bi težko zdržal, prav tako pa ni več tako kvaliteten kot denimo Oliver. Na splošno pa sem nekoliko razočaran, ker se slovenski veterani z nekaj izjemami pred koncem kariere ne vračajo v slovenske klube.

Za Kovačeviča bi bil to res korak nazaj. Tudi Bratož je dejal, da bi rad ostal v tujini. Mislite, da je več možnosti, da Čebular gre ali da ostane?
davison20
# 30.06.2017 ob 17:27
mikedean, Rojc je zgodovina
davison20
# 30.06.2017 ob 10:55
Gandhi1, nisi direktni navijač Olimpije? A vse veš o njih? "Uradno" navijač Krke? No kaj se dogaja v krki, najnovejše ali ti jaz povem?
MiD
# 30.06.2017 ob 07:49
To da so privabili Baždarića je sicer dobra poteza Olimpije, ni pa to igralec, ki bi lahko opazni dvignil kvaliteto ekipe (on ni Dončič). To pa pomeni, da bodo morali biti zadnji trije tujci res kvalitetni, če se Olimpija ne želi boriti za obstanek v ABA ligi ali blamirati v Ligi prvakov v katero so uvrščeni neposredno. Ta odločitev Fibe je lepo priznanje slovenski ligi pa tudi zahvala KZS za podporo v preteklih sporih z ECA. Malce paradoksalno je, da je prav Olimpija, ki se je vsa leta ponižno klanjala ECA in jih prosila, da jih sprejmejo v njihov pokal, zdaj tako velikodušno sprejeta v druščino izjemno močnih klubov, ki bodo to sezono nastopili v ligi prvakov!
darkwader
# 29.06.2017 ob 19:42
Tale poba je obetaven, samo ni mi jasno zakaj so ga označili za organizatorja igre, če je bolj ali manj razvidno da je branilec - strelec.
delko car
# 29.06.2017 ob 19:36
Res je, da večina igralcev iz NBA prihaja iz NCAA ampak je pa nešteto takih, ki ne naredijo nobene kariere in te izdatno znižujejo kvaliteto lige. Kot si že omenil, tam igralci nimajo mentorjev kot v Evropi. Tudi sam način igre je bolj podoben NBA kot pa evropskemu. Ameriškim igralcem NCAA bolj ustreza kot našim. Razumem Kramplja, ki mu Krka ni dala šanse, za Vesela, Kraljeviča, Ožegoviča in tudi Kavaša pa bi raje videl, da se razvijejo v Sloveniji. Slednji je imel pred odhodom v ZDA večji potencial kot Čančar pa primerjaj njuni poti in jih spremljaj v prihodnosti.
CoreySteel
# 29.06.2017 ob 19:24
Če se ne motim je zadnji primer Vesel iz Heliosa, v katerega je klub vlagal in je z njim sklenil mislim da tudi 4 letno pogodbo potem pa se odloči da odide na kolidž v ZDA. Se lahko naši klubi kako zaščitijo?

Lahko se zavaruješ, ja... Tako da podpišeš štiriletno pogodbo, kot jo je Helios :) Sam kaj boš, če si potem želi v ZDA? Otroku pač tega ne preprečiš.
sonor1
# 29.06.2017 ob 17:51
sam, da se ne bo spet ponovila zgodba marinelli...
davison20
# 02.07.2017 ob 07:37
NAJNOVEJŠE:

http://www.mozzartsport.com/vesti/krece-druga-jadranska-liga/171644
davison20
# 02.07.2017 ob 07:28
Po eni strani je čistka in na novo postavljena ekipa ok, bolj je moteče, ker se popolnoma nič ne dogaja. Sicer pa, če Dimec želi oditi je neka odškodnina, pa za Rebca tudi. Drugače pa vsi čakajo Krka d.d., ker hočejo ljubljanski lešinarji zopet zrušiti Colariča in politično prevzeti Krko. Tudi to je eden od vzrokov zakaj se v klubu nič ne dogaja
machnau
# 30.06.2017 ob 22:04
Prav tako.
Kot ze receno, kdaj ce ne zdaj...
davison20
# 30.06.2017 ob 21:40
mikedean, še enkrat neuradno naj bi se klub popolnoma prenovil, vsi lahko grejo
Gandhi1
# 30.06.2017 ob 16:39
Zakaj bi Bala prišel igrat samo DP? Po mojih info je on bližje Olimpiji kot komu drugemu v SLO.
Kovačevič tudi dvomim, da ga zanima DP, ker je imel solidno sezono v ligi ABA. Fifolt, Bratož sta realna, mogoče Tratnik, da se spet poskusi z njim, prvič je imel malo smole.
machnau
# 30.06.2017 ob 13:16
Imam občutek, da Krka sezono ne bo končala niti med 8...
davison20
# 30.06.2017 ob 13:11
Neuradno je agent od Dimca zaprosil za odhod v tujino, lahko gre tudi Rebec, v osnovi nimamo nič razen mladincev.
machnau
# 30.06.2017 ob 12:16
Glede Gandhi-ja, ne se mučit z navijači UO... Davison, lahko poveš kaj o Krki... me prav zanima.
smithies
# 29.06.2017 ob 23:00
Pa še to igralci, ki gredo v NCAA ne smejo imeti agenta, pri teh pa vemo, da silijo igralce v ospredje in za njih tudi lobirajo za sprejem v reprezentanco (čančar)
lopez
# 29.06.2017 ob 18:35
Eden od argumentov, zakaj je Evropa v prednosti glede NCAA, je mogoče ta, da v Evropi imaš možnost igranja z veterani in sezona je (lahko) bistveno daljša kot v NCAA....za ostalo pa čakam na tvoj odgovor
Gandhi1
# 30.06.2017 ob 14:05
Davison, a ni od Dimca agent Gorenc? Ta je tako ali tako zelo nepredvidljiv, težak tip za držat dialog z njim.
Super torej, razpad sistema. A pa bo kdo kaj ukrepal?! Naj se postavi mladinska ekipa potem, 2,3 veterani in gremo igrat, raje gledam to, kot da se spet vozi neke črnce na žeton, rezultata pa ne bo
Gandhi1
# 30.06.2017 ob 12:18
Davison20...jaz sem živel 6 let v LJ, par kolegov mi je igralo za Olimpijo, oz še vedno igra. So pa igrali tudi za Krko nekateri. A če sem v Lj hodil na tekme Olimpije v EL, v DP pa navijal za domač klub Krko, nisem pravi navijač? Pač mi je basket. Trenutno dela Olimpija bolje kot mi. Lahko pa poveš kakšno insajdersko, jaz na žalost ne dobim toliko infotov, kot za Olimpijo.
Gandhi1
# 30.06.2017 ob 09:03
MiD Olimpija ima še vedno ime in je paradni konj slo košarke, seveda da jo sprejmejo, veliko prej kot pa Helios ali pa bi tudi nas Krko. Nekateri se tega zavedamo, čeprav nismo direktno navijači ljubljančanov. Ni to fuzbal kjer imaš še MB in še koga
smithies
# 29.06.2017 ob 22:57
Kolikor vem je glede NCAA tako, da ne smeš imeti podpisane pogodbe, ker drugače te ne vzamejo, vsaj sošolec mi je tako povedal, ki je odšel v NCAA, milič tudi ni mogel na kolidž ker je dobil motor zaradi stave z rajglom ali nekaj podobnega, je v enem intervjuju povedal. Kavaš je še vedno potencial, vendar si je v svoji prvi sezoni strgal križne vezi in imel dve operaciji, tako da se zdaj počasi vrača, dobil je priznanje za rookieja sezone v svoji diviziji NCAA, tako da je še vedno potencial, se mi zdi večji kot čančar. Tudi rupnik je bil vpoklican v reprezentanco pa je nekoliko nazadoval, tako da vpoklic pri rosnih letih v reprezentanco dejansko še nič ne pomeni. Pomoje igralci v NCAA bolj napredujejo kot pa v domači ligi, tudi union olimpija je zavozila par talentov(rupnik), zato so nekateri tudi odšli v ostale klube ala čančar, šiško. Za vpoklic v NCAA moraš biti tudi nekoliko pameten, saj dejansko šteje uspeh na maturi(imeti moraš vsaj 18 točk, nisem siguren). Čančar mi ne deluje nek pametnjakovič, se pa pamet prepozna tudi v igri, kako racionalno igraš(erazem lorbek, nachbar, nasplošno vsi, ki so hodili na gimnazijo bežigrad) ali pa da si indijanec in dirjaš gor in dol po igrišču(dragić).
Jadranska liga
Državno prvenstvo v košarki
link
Petrol Olimpija dobila derbi s Krko
25
17. marec 2018 ob 21:57 Košarkarji Petrola Olimpije so v Ligi za prvaka zmagali še tretjič zapored, potem ko so v derbiju 3. kroga premagali Krko s 77:70. Novomeščani so izgubili prvič v drugem delu.
Več novic ...
Evropski pokali v košarki
link
Mrk zmajev v zadnji četrtini, upanja za Evropo ni več
35
30. januar 2018 ob 23:11 Košarkarji Petrola Olimpije so na zadnji domači tekmi v Fibini Ligi prvakov, odigrali so jo v Tivoliju, morali priznati premoč grškemu AEK-u (71:80).
Več novic ...
Kazalo