Košarka
Issuf Sanon
Issuf Sanon je v 9 minutah dosegel 2 točki. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Košarkarji Olimpije izgub...

Dodaj v

Olimpija ne sme biti žrtev projekta Sanon

Športna zgodba Francija Pavšerja
10. oktober 2018 ob 11:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Košarkarji Olimpije so evropsko sezono začeli s porazom - v Ligi prvakov je Strasbourg zmagal v Stožicah 81:71.

Olimpija je na začetku sezone že odigrala slovenski pokal in dve tekmi v jadranski ligi, start evropskega tekmovanja pa je šele prava primerjava njenega dometa. Poraz s Strasbourgom, ki je bil lani med najboljšimi osmimi v Ligi prvakov in je tudi letos med favoriti vsaj skupine, če ne tudi tekmovanja.

Pomlajena Olimpijina zasedba ponuja potencial, ki naj bi v prihodnje navduševal slovensko občinstvo in s prodajo tudi obogatil klubski proračun.

Prvi na listi fantov programiranih za uspeh je Issuf Sanon. Lani ga je kot 44. na naboru izbral Washington. Ob torkovi predstavi smo se spraševali, kaj Američani vidijo na njem. Star je sicer šele 18 let, torej ima ogromno časa za razvoj, vendar pa v torek, razen telesnih sposobnosti in hitrosti, ni pokazal veliko. Met ima podpovprečen, v oči pa je zbodlo predvsem, da ima pooblastila, da ima žogo skorajda zase. Tržni motivi gor ali dol, moštvo ne more biti žrtev projekta Sanon, sploh ne na tako pomembni tekmi, kot je evropski uvod v sezono.

Predstavil se je tudi hrvaški up Luka Šamanić – 18-letni fant, ki je pri svojih 208 cm zelo gibljiv in bo zelo zanimivo spremljati njegov razvoj.

Svojih NBA-upov tudi še ni pokopal Blaž Mesiček, ki se je letos prijavil na NBA-nabor, a pozneje umaknil prijavo, saj bo imel prihodnjo sezono še možnost. Tokrat zadnjo, saj bo dopolnil 22 let. Mesiček je odigral dobro predstavo, bil prodoren, večinoma tudi pogumen, na njegove prelomne poteze v odločilnih trenutkih pa še čakamo.

Olimpija ima vsekakor dober potencial za razvoj – v Stožice se vračajo ogledniki NBA-klubov, vrtijo se zgodbe, ki tudi vrhunskemu športu dajo dodaten čar, saj vendarle ne gre le za številke in rezultate.

In če je iskati kaj optimističnega v Olimpiji, ki že več kot desetletje le drsi navzdol, so to ti mladi fantje, ki v igro prinašajo energijo, na trenutke pa tudi atraktivnost. Vmes pa s svojimi potezami tudi kdaj razjezijo starosto moštva Mirzo Begića. Mladeniči potrebujejo še nekaj potrpljenja okolice, pa upamo, da se bo dobro izšlo.

Vabljeni k poslušanju zgodbe:

Franci Pavšer, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
nplot
# 10.10.2018 ob 11:19
Bravo za naslov! resnično olimpija ne sme biti ujetnik nekega Sanona
krkuščekov
# 10.10.2018 ob 11:26
Men tudi ni jasno zakaj forsira Sanona na playu.
Pjanc
# 10.10.2018 ob 11:22
Hja, potrebno se je vprašati tudi kakšne so resne ambicije Olimpije v tej ligi prvakov...
lukace5
# 10.10.2018 ob 12:04
@Lovec
Verjetno mislis Bertansa. Olimpija je v njem prepoznala talent, je pa bil fant skoraj ves cas poskodovan, potem pa je odsel v Partizan ker ga niso mogli placati. Ce misils Greena je pa prisel na posojo v Olimpijo med lockoutom in sporazum je ze od zacetka bil, da bo odsel nazaj ko se zacne liga. Sicer pa je Green sedaj v Torontu.

Preveri dejstva naslednjic.
moochie
# 10.10.2018 ob 11:30
Z angažmajem Raynoldsa, mislim, da se bo eksperiment s Sanonom na playu končal...

Sanon je sicer dober obrambni igralec in izvaja odličen pritisk na nasprotne branilce, v napadu pa je daleč od resnega igralca. Sicer ima dober prodor mora pa izboljšati met, če želi imeti solidno kariero...pa jasno, da pride do izraza mora ekipa igrati zelo hitro košarko, v pozicijski igri v napadu je izgubljen...
lukace5
# 10.10.2018 ob 11:27
Potrebno je najti ravnotezje med promocijo igralecv in rezultatom. Po eni strani je pravilno, da se igralce promovira saj bodo na ta nacin lazje prisli do se boljsih mladih igralcev, saj boto ti uvideli, da bodo v Olimpiji dobili priloznost za dokazovanje in mogoce celo odhod v NBA. Po drugi strani pa je potrebno imeti tudi rezultate, saj v Olimpijo ne bo nikogar ce bodo igrali ABA ligo in izgubljali v Evropi. Ne vem pa zakaj tako forsirajo Sanona, Samanic ima za moje pojme precej vecji potencial.
piresica
# 10.10.2018 ob 13:27
Jaz Sanona še ne bi ocenjeval . On je še zelo mlad . Počakajmo eno leto potem bo njegova ocena bolj realna . Jaz bi njega forsiral v slovenski ligi in potem prišel na višji nivo igranja . Drugače pa je strategija Olimpije pravilna .
dante123
# 10.10.2018 ob 12:13
Naslov pa kot da je igral 39 minut in ne le 9!
jakosol
# 10.10.2018 ob 12:43
Razlika je med Olimpijo pred 20. leti in danes. Takrat je klub veljal za pojem dela z mladimi in talentiranimi. Vsi v Sloveniji so imeli za cilj najprej priti v Olimpijo, se tu izkazati in potem dobiti dober angažma v tujini. V 90. letih je bila prisotna odlična mešanica izkušenih domačih igralcev, ki so se kalili v stari jugo šoli (Hauptman, Horvat, Daneu, Kotnik, Krajević, itd.) in mladih talentov, ki so zgrabili vsako priložnost in niso gledali zgolj na denar in hiter odhod v tujino (Gorenc, Tušek, Milić, Brezec, Bečirović, ...). Tu ni šlo le za domače, ampak tudi tuje perspektivne igralce iz bivše juge in vzhodne Evrope (Gruzija, Latvija, Litva, Rusija, Turčija, ...), ki so v Olimpiji videli idealno okolje za igralski razvoj. In Olimpija je takrat redno igrala Evroligo s tekmovalnimi ambicijami, ne zgolj sodelovala, kar je danes. V tistem obdobju so se ob koncu kariere vračali tudi domači igralci (Zdovc, Kotnik, kasneje Milič). Tu so se uveljavili tujci kot Jasikevicius, McDonald, Welsch, ki so imeli kasneje lepe kariere.
Antofagasta
# 10.10.2018 ob 13:47
Sanon je bil 44. na draftu, tule pa nekateri pišete da na placu za šolo igrajo boljši košarkarji kot on. Ljudje, malo umirite konje...
borchica
# 10.10.2018 ob 16:11
Sanon je igral 8:58, Šamanič 10:26. Kaj temu Pavšerju ni jasno?

Če mlad igralec ne igra, se ne eazvija. Če bi Sanon ugral dve minuti, bi pljuvali, zakaj ne igra več.

Gre za začetek sezone in en kup novih, veliko mladih, igralcev, ki se morajo privaditi en na drugega, na trenerja, novo okolje in uigrati.

Olimpija bo kmalu igrala na treh frontah in Martič mora videti, kaj kdo zmore na resnih tekmah.

Olimpija ima zastavljen plan in dela dobro. Kdor je mislil, da bo v pol leta naskakovala turnir četverice, živi v pravljici in nima pojma o košarki, še manj pa o vodenju pidjetja, kar Olimoija v bustvu je. To je itak razvidno iz tri četrt postov tu gor. Forumi so rak rana današnje družbe in lepo njeno ogledalo. Grem stavit, da noben od pljuvačev ne bi javno izjavil rega, kar piše v postih.

Folk je čedalje bolj nezadovljen sam s seboj in potem izkoristi vsako glupost za navidezno katarzo v obliki kanaliziranja lastnega nezadovoljstva preko forumskih postov.
AlBundy
# 10.10.2018 ob 13:28
Olimpija predvsem potrebuje kvalitetnega, sposobnega trenerja ...
rangerno1
# 10.10.2018 ob 12:05
Tole včeraj je bila kar velika žalost. Igra nemogoča, Sožice prazne in zelo slab uvod v sezono Lige prvakov. Edina svetla točka je vrnitev Dragonsov, kar upam, da se bo nadaljevalo in to še v večjem številu - let tako klub in igralci vedo za koga in za kaj igrajo.

Projekt Sanon niti ne bi bil problem, če bi fant bil takšen potencial, kot se nam je vsem zdelo in če bi Olimpija dolgovorčno pobasala kakšnih par 100.000€ za njegovo odškodnino. Tako pa njegova forma in igre preveč nihajo in včeraj je igral naprimer res slabo, a Martič ga nikakor ni hotel menjati. Navsezadnje je Olimpija ubrala to pot, zato upam, da čim več priložnosti dobi Petar Vujačić, podobno velja za Glasa pri Primorski. Naši fantje bi morali imeti prednost, še posebej ker se mi zdi, da bi omenjena fanta znala igrati podobno učinkovito, če ne bolje. Je pa prav, da se iz vseh mladih naredi kaj, kaj zasluži in z neko dodano vrednostjo nadomesti kakšen € manjka v primerjavi s temi ekipami v Ligi pravkov in ABA ligi.

Kdaj dejansko planira Lisac spraviti v pogon teh 7.000.000 € o katerih je govoril ?
šešerko
# 10.10.2018 ob 11:28
meni pa ni nič sporno, vendarle gre za biznis in kako zaslužiti z miljoni drugače kot forsirati talenta. Ampak bojim se da Martič ni trener ki bi znal vzgojiti igralca. Tu manjka Sagadin
MiD
# 10.10.2018 ob 13:54
@jakosol
Pozabljaš, da se v tistih letih sploh ni moglo iti v tujino, če nisi bil star 28 let, kasneje pa je še vedno veljalo omejeno število tujcev v vseh klubih (tudi v Španiji, Italiji, Grčiji, Turčiji...).
Potem pa je nastopil "Bossman". Nadaljevanje poznamo.
Primer: med letošnjimi 17 igralci španskega Reala, so le štirje Španci (trije reprezentanti: LLull, Fendandez in Reyes ter igralec na klopi: Yusta). Podobno je v vseh klubih Eurolige.
In za povrh taki klubi po vsej Evropi "kradejo" že 15-letne talente kot je bil Luka Dončič!

V Olimpijo pa pridejo Sanon in podobni talenti, ker gredo domači v tujino (npr. Klavžar, Duščak...).
mangrooooo
# 10.10.2018 ob 12:17
Sanon who??? Za Bežigradom na asfaltu lahko v živo spremljam tri mulce, mlajše od tega Sanona, ki so vsi za pet razredov boljši. Tako katastrofalne igre, kot jo je igral ta fant včeraj, ljubljanska publika že dolgo ni videla.
Če Olimpija gradi prihodnost na tem brezveznem igralcu, potem bo šla njena pot še bolj strmo navzdol. Živa blamaža.
odesnik
# 10.10.2018 ob 12:11
Sanon je res izjemen obrambni igralec, ampak on NE more biti organizatoe igre. Lahko se ga sili, a sposobnosti vodenja v napadu on nima. Recimo ze Span je dokaj povprecen play(on je realno bolj shooting guard), ampak za Sanona je izumil ta polozaj.

Ko zaigra Reynolds bo ta ekipa pomoje za nekih 30% boljsa. Scottie je za Olimpijo res vrhunska okrepitev.
tucko
# 10.10.2018 ob 14:16
Medtem ko se strinjam z naslovom članka, je po eni tekmi ( 3eh če štejemo še ABA ligo ) prehitro delati neke zaključke. Sannon je taleniran ampak zaenkrat z ogromno pomanklljivostmi v svoji igri. Po sili razmer ( zgrešen nakup Feltona? ) Olimpija namesto da bi skrivala te pomankljivosti jih izpostavlja s tem ko ga sili igrati na položaju organizatorja igre.
nochance4u
# 10.10.2018 ob 13:10
Končno je nekdo rekel bobu bob, Sanon z letošnjimi igrami ni niti na nivoju 2. slovenske lige in res ne razumem Martiča, zakaj mu sploh namenja toliko igralnega časa in res ne vem, kaj je na playu sploh izgubil, on ni tisti, ki naj organizira igro, ker nima absolutno nobenega pregleda nad dogajanjem na igrišču.
webdev
# 10.10.2018 ob 11:21
Mesiček se naj raje prijavi na nabor ABA Lige. Ma več možnosti za kakšen pick.
čistilecgreznic
# 10.10.2018 ob 17:19
Dokler bo Lisac kadrovnik,v Olimpiji ne bo res zanimivih igralcev.Kaj pa pravzaprav človek,ki je bil pred 15 leti wash mojster in je pral avtomobile,sploh ve o košarki?
bojfab
# 10.10.2018 ob 14:46
V tem trenutku me pri Olimpiji bolj bode v oči Bađim kot Sanon. Iz aviona se vidi, da je "težava" v pogodbi. In dokler bo tako, klub se ne bo mogel otresti suma, da so posredi osebni interesi posameznikov. In to odganja privržence!

Drugo, kar me moti, je vloga Lapornika. Fant obvlada samo eno stvar - met iz razdalje, če je sam in če ... Če mu ne steče, je na tem nivoju mrzel

Sicer pa se je prvi dan, ko je prišel v Ljubljano videlo, da Sanon ne more biti play. Igre preprosto ne dojema kot play (kar ni nič narobe). Naj se na treningih koncentrira na met in ball handling, pa bo še kaj iz njega.

Pa še to: upam, da čimprej sestavijo tri dobre tekme zapored, kar bo dokaz o napredku.
antipopulist
# 10.10.2018 ob 13:28
Zakaj vsi pišete o slabi formi Sanona v letošnji sezoni? Je v lanski pokazal kaj več? Okej, imel je bolj kul frizuro. In ni bil dopingiran z draftom, tako da si vsega še ni upal privoščit.
šešerko
# 10.10.2018 ob 12:45
jakasol

ampka pri vseh je podpis Sagadina, Martič pa mislim da tega ne zna
Fleaa
# 10.10.2018 ob 12:25
kr nekaj tale olimpija, kr nekaj skup nametanga brez repa in glave... kr nekaj
antipopulist
# 10.10.2018 ob 12:11
Sanon dober obrambni igralec?? Res da se v igralca z žogo ponavadi zaganja kot bikec v nova vrata rdeče barve, od tu kakšna ukradena, ampak lastnost dobrega obrambnega igralca je vselej tudi visok košarkarski IQ. Po tem kako neumne osebne napake Sanon dela v serijah in kako pogosto se požene v prazno ko v obrambi pokriva nasprotnika brez žoge, je za njega en Miha Fon doktor znanosti obrambnih zadolžitev.
ManBoy
# 10.10.2018 ob 11:41
Dejstvo je, da Olimpiji ne manjka veliko, da bi se letos pisala ena dobra uspešna zgodba.

Igralci so mladi in res imajo končno nek potencial, da se jih upravičeno forsira. Manjka pa en pravi lider ekipe na organizatorju igre, ker to Špan kljub temu, da igra odlično ni. Pa tudi Jones se trenutno ne kaže kot nobena dodana vrednost. Torej z enim solidnim organizatorjem in če bi malce bolj zadeli z Jonesom, bi lahko to letos bila res uspešna zgodba. Upam, da podpišejo Reynoldsa in da Jones začne kazati boljše predstave pa bo slika precej boljša.

Si pa Sanon definitivno po tako kratkem času v novi sezoni ne zasluži takšnega naslova.
Lovec
# 10.10.2018 ob 11:35
V olimpiji je bil tudi nek košarkar, ki sedaj v Spursih blesti, najbrž ga dotični PR večni PR novinar ni prepoznal kot prespektivnega. Zanimivo za koga novinar piše sedaj. Ali je res drži 100€ na teden?
Olimpija je izgubila kompas z košarko in športnim biznisom, ko je razpadla ekipa okoli Zmaga. Velecenjeni župan mislim, da je bil tedaj še predsednik kluba in najbrž ni prepoznal ekonomske prespektive ali pa se niso tako zmenili in jih je vse malo prehitevalo in presenetilo.
Od tistih časov se ni spremenilo nič, razen tega, da nekateri pobirajo mladino po balkanskih hribovjih in jih po dveh treh letih prodajajo naprej.
Kje so časi ko je Olimpija igrala moderno košarko in je bila valilnica NBA kadra in je tivoli bobnel. Sedaj pa v deželi Evropskih prvakov, klubi igrajo na nivoju lokalne kvalitete ulične košarke prenesene na parket, ker se balkanski odnos in razmišljanje kažeta do vseh tistih, ki pomagajo mladim košarkarjem znotraj lokalnih klubov z lastnim denarjem in agažmajem v prostem času.
Gospod Franci za koga danes pišete?
LOOSER
# 11.10.2018 ob 15:37
Več delati na mladinskem pogonu
Gandhi1
# 11.10.2018 ob 08:32
Slovann..slovenci nimate/mo talentov kot je sanon, samanic..k bos pa najdu mulca k je v a diviziji mvp mladinskega ep, pol bo pa tud dobu sanso..nasi loleki se v A divizijo ne pridejo ker so pac zanic..vcas smo mel Sanija, Bokija k so bli na nivoju teh Samanicov, Sannov, torej v vrhu svojga letnika, zdej je pa pogorisce..

Dokler bodo nase mulce treniral trenerji iz difa k v lajfu niso basketa igral in je klubom vazn sam da je cim vec vpisnin, bo tko k je in bomo pac razvijal igrace za hrcke, ukrajince, zimbabwe
Gandhi1
# 10.10.2018 ob 17:39
Novinarja se pa spomnm, totaln laik, se takrt k sm js spilu. Olimpija ce kej je ujetnik prejsnih uprav, zdej delajo dobr, sam treba je met mal potrplenja
Gandhi1
# 10.10.2018 ob 17:38
Sanon je pr 18 bog basketa za 90% slo lige. Noben igrac se ni naredu na klopi..za moj okus se premal igrajo, to se da decke v ognj za 20 min pa cakas da eksplodira..ne pa tko k ena sramota, moja krka k prpele 28 letnga mahkota, da odzira minute mulcem..
Fantje treba bo kako lopto kdaj prjet kej odigrat, da ugotovis, kaj je kdo sposobn. Skoda sam k zoki ne da v igro se tamauga vujacica, ni tok talent k sanon, pa samanic, sam vseen, treba je dt sanso. Da ti spila un lapornik je itak vseen, k nezna lopte drzat
nochance4u
# 10.10.2018 ob 13:11
šešerko
meni pa ni nič sporno, vendarle gre za biznis in kako zaslužiti z miljoni drugače kot forsirati talenta. Ampak bojim se da Martič ni trener ki bi znal vzgojiti igralca. Tu manjka Sagadin

Milijoni za Sanona???!!!
themetun
# 10.10.2018 ob 13:09
Naslov in konec članka nista ravno skladna.
mgboys
# 10.10.2018 ob 12:53
Bravo avtor članka
Zdaj je najbolj da po prvi tekmi Oz. na začetku sezone raztrgate mladeniča, ki ni vajen teh medijskih pritiskov in komentarjev kavčarjev. Verjetno bo potem deloval boljše ane?
Sanon razvij svoj talent in želim ti uspešno sezono v zelenem gnezdu.
lukace5
# 10.10.2018 ob 12:19
@antipopulist
Takoj je. Mene spominja na mladega Klobucarja v obrambi. Tudi on je neprestano izpadal iz igre zaradi prevelike agresivnosti. Vcasih mu je uspelo ukrasti zogo, ponavadi pa so ga igralci prebijali in ustvarjali visek. Enako je s Sanonom ampak to se bo precej popravilo z izkusnjami. Mladi atletski igralci imajo vsi taksne tezave, ker so v mlajsih kategorijah dominirali in mislijo da lahko igrajo enako na clanskem nivoju. Tega se bo odvadil in potem bo precej boljse.
šešerko
# 10.10.2018 ob 12:18
če bi bil vsaj kandidat za našo reprezentanco bi še razumel, ampak forsirat tujca , ki ga ocenjujete za kiks je pa tudi malo smešno
mangrooooo
# 10.10.2018 ob 17:25
@borchica

druge sprasujes, ce so gledali tekmo, pises pa taksne neumnosti, kot da nisi gledal nobene Olimpijine tekme ze 10 let.
Mimogrede, Pavser tamal je izumil kosarko za tebe.
Zagovarjat Sanona, ki v dveh letih igranja v Lj ni zmogel skupaj dobrih 10 min, je smesnica brez primere.
borchica
# 10.10.2018 ob 16:14
Pavšer o košarki nima blage veze in žalostno, da imajo taki novinarji sšloh možnost zastrupljanja javnosti s svojim diletantskim mnenjem. Kot je nekdo napisal, je verjetno to PR za nekoga. Ali pa je tip res za Luno.

Me zanima tudi koliko pljuvačevje sploh gledalo tekmo...
RAZOČARAN
# 10.10.2018 ob 12:24
Tip mi ni bil všeč že od samega začetka. Me pa veseli, da so pred menoj istega mnenja. Zaradi mene lahko spakira kufre in gre v Ameriko. Na njegovo izpraznjeno mesto, pa raje forsirat kakega domačega mladeniča.
Matjaz77
# 10.10.2018 ob 16:38
Noben od teh igralcev ni slab, preveč jih je, pa še vsi preveč mladi. Slaba je kombinacija, slab je bil skawting tujcev (Felton!? Jones?! Lani Oliver, Morgan!), napačen je kot kaže trener, krivo pa vodstvo, ki je tole zakuhalo. Ko najboljši na parketu izgled aŠpan, pa včasih Bubnič, vemo kako nizko smo padli. Vse skupaj se da z denarjem, ki ga očitno ne primankuje še rešiti. Lahko pa tudi, da se bo končalo kot blamaža in nov kolaps kluba, ki je ob imenovanju obljubjalo vse kaj drugega. :(
super_balotelli
# 10.10.2018 ob 15:18
Nič ne gre cez noc. Velika večina je pričakovala ne vem kakšne rezultate na začetku sezone in je zato razočarana.
gospod iskreni
# 10.10.2018 ob 12:08
MEsiček lepo preseneča.
slovannn
# 10.10.2018 ob 20:40
Sanon
Z njim je potrebno delati tudi suhe treninge, posaditi ga pred zaslon in z njim analizi njegove poteze, igre v napadu, obrambi, istočasno naj gleda in analizira igre uspešnih ekip. Trenirat mora mete, vodenje igre in obrambo. Njegova obramba je eno samo zaletavanje, kot bik v rdečo cunjo, brez vsake inteligence. Torej nič od niča je njegova igra, Martič pa kar gleda, da mu uničuje rezultat. Edina njegova kvaliteta je hitrost. V Olimpijo prihajajo sami evropski talenti, ki to dejansko niso. TALENTI so prihajali pri Sagadinu, odhajali pa v NBA. Sicer pa ne vem zakaj ne bi forsirali mladih domačih fantov, ki morajo s trebuhom za kruhom v tujino. A se zavedate, kje bi bil Donćić danes, če ne bi šel Madrid????????? Ja, zapar minut bi menjal slabe tujce doma, njega ne bi forsirali...........igral bi v mladi reprezentanci.......fant mora še dozoreti bi nakladali trenerji....
mitgo
# 10.10.2018 ob 14:25
Lukace5,za tvoj komentar ob 11.27 sem ti stisnil plus,ker tu se pa mislim prvič popolnoma strinjam s teboj.
beli zajec
# 10.10.2018 ob 12:54
Kaj dogaja našim novinarjem samo jokanje in pljuvanje! včeraj sem gledal prenos na SK komentator na nivoju gostilniške debate po parih pirih,tukaj na MMC pa isti pacienti !
deadeye1
# 10.10.2018 ob 12:40
Če bi kdo igral NBA Fantasy naj mi piše na zasebno sporočilo.
šešerko
# 10.10.2018 ob 12:14
lahko poveste kaj več o tem reynoldsu? najprej sem mislil da gre za našega Tončka
Kazalo