Košarkarji Uniona Olimpije so se v Volčjem Potoku zbrali na tradicionalni prireditvi ob začetku sezone. Foto: Union Olimpija
Košarkarji Uniona Olimpije so se v Volčjem Potoku zbrali na tradicionalni prireditvi ob začetku sezone. Foto: Union Olimpija
Aleš Pipan
Aleš Pipan je dejal, da je bil Marinović želja Uniona Olimpije že pred prejšnjo sezono. Foto: Aleš Fevžer

Košarkarski klub Union Olimpija ima trenutno pod pogodbo v članskem moštvu dvanajst igralcev, ki bodo pod vodstvom trenerja Aleša Pipana v novo sezono vstopili 30. septembra z nastopom v slovenskem superpokalu proti Krki.

Olimpijino dvanajsterico sestavljajo: Marko Marinović, Luka Rupnik, Paolo Marinelli, Jaka Brodnik, Sasu Salin, Vasilije Vučetić, Dino Murić, Gregor Hrovat, Hristo Nikolov, Blaž Mahkovic, Alen Omić in Halil Kanacević.

Trener Pipan ima torej na voljo šest slovenskih igralcev in šest tujcev, večino najboljših mladih igralcev pa bo Union Olimpija v novi sezoni dala v Škofjo Loko, kjer se bodo v drugi slovenski ligi kalili pod budnim očesom vodje mladinskega pogona Uniona Olimpije Gašperja Potočnika.

Cenejša ekipa z visokimi cilji
Ekipa je po besedah direktorja Matevža Zupančiča za 30 odstotkov cenejša kot tista iz pretekle sezone, ima pa podobne cilje kot lani. V ligi Aba uvrstitev do 6. mesta, ki pomeni nastop v evropskih tekmovanjih, v državnem prvenstvu in slovenskem pokalu Spar vrnitev lovorik v Ljubljano, glede evropskega pokala, za katerega so zmaji prejeli povabilo organizatorja, pa bo več znanega po žrebu skupin 29. septembra v Barceloni.

Najboljši podajalec evropskega pokala v Ljubljani
Pred uradno predstavitvijo so se "zmaji" okrepili s košarkarjem Radničkega, nekdanjim srbskim reprezentantom Markom Marinovićem, ki je bil v prejšnji sezoni najboljši podajalec evropskega pokala.

V povprečju je dosegal 12,9 točke, 8,6 podaje in 2,6 skoka na tekmo. Podobno je bilo tudi njegovo povprečje v ligi ABA. 31-letni Marinović, ki je kariero začel v Čačku, je igral za številne evropske klube, med drugim za Crveno zvezdo, Levski Sofijo, ruski Krasnojarsk, Krasnie Krilja, Valencio, Girono, Menorco in nemško Albo.

Namesto Rebca zdaj tu Martinović
Izkušeni organizator igre je na svoji košarkarski poti osvojil mnogo mednarodnih lovorik. Leta 2006 se je z Reflexom veselil naslova prvaka lige ABA, leta 2007 je Girono popeljal do naslova prvaka Fibinega EuroCupa, tri leta zatem pa je špansko Valencio vodil do osvojitve evropskega pokala. Za srbsko reprezentanco je nastopil na svetovnem prvenstvu 2006 na Japonskem.

Marinović je z Ljubljančani podpisal pogodbo za eno sezono. "Znano je, da smo si na tem igralnem mestu sprva želeli domačega Matica Rebca, a se je njegov matični klub na koncu odločil, da ga obdrži, in ozreti smo se morali drugam. Odločili smo se poiskati izkušenejšega igralca, ki mu ni tuje nastopanje v Evropi in ligi ABA. Domače rešitve so se izkazale za finančno nedosegljive, Marinović, ki je ravno postal prost igralec, pa je našo ponudbo z veseljem sprejel. Marka Marinovića poznamo že dalj časa in je bil naša želja že pred preteklo sezono," je bil nove okrepitve vesel trener Uniona Olimpije Aleš Pipan.