V zadnjem napadu je odgovornost prevzel Jaka Klobučar, čeprav je na tekmi zadel le en met iz igre. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V zadnjem napadu je odgovornost prevzel Jaka Klobučar, čeprav je na tekmi zadel le en met iz igre. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tofaš ustavil košarkarje Krke

Proti Turkom so večino srečanja zaostajali, štiri minute pred koncem celo za 10 točk, a ob koncu vseeno imeli možnosti za preobrat. Na žalost so bili neuspešni v zadnjem napadu. Krka je pred dvema letoma osvojila pokal evropskega izziva, letos se od njega poslavlja po predtekmovanju.

V končnicah je najpomembnejši zadnji met
V športu je nemalokrat odločilen le trenutek ali centimeter. V košarki je v tesnih končnicah najpomembnejši zadnji met. Igralci, ki so ga sposobni zadeti in to vrlino prikažejo večkrat, so najbolj cenjeni. Trenerji vedo, komu lahko v takšnih trenutkih zaupajo in komu ne. Konec koncev je od takšnih odločitev in uspešnosti njihovih dirigentov na igrišču odvisna njihova služba.

Zakaj trener ni zahteval minute odmora?
Krka je skoraj izvlekla podaljšek na tekmi, ki se je še štiri minute pred koncem zdela izgubljena. Z dobro obrambo in natančnostjo v napadu je učinkovito zmanjšala zaostanek za Tofašem in uspela ubraniti zadnji napad Turkov. Sledil je zadnji napad domačih, ki so pri zaostanku za dve točki potrebovali trojko za zmago ali dve točki za podaljšek. Ob izkušnji z gostovanja v Turčiji, kjer je bil potek srečanja podoben in kjer so državni prvaki izgubili po podaljšku, ki so si ga komaj priborili, čudi najmanj dvoje. Prvič - zakaj Aleksander Sekulić ni svojih varovancev še enkrat poklical k sebi in se z njimi natančno dogovoril kako odigrati najpomembnješo akcijo na tekmi? In drugič - zakaj so krkaši metali za dve, če bi s trojko prišli do zmage?

Zakaj je odgovornost prevzel Jaka Klobučar?
Glede na to, da zadnji met na tekmi navadno pripade najbolj zanesljivemu igralcu v ekipi, čudi še odločitev, da je odgovornost v svoje roke prevzel Jaka Klobučar, ki je do tistega trenutka na tekmi od štirih metov iz igre zadel le enega. Za njim je žogo ujel Uroš Lučič in še zadnjič iz obrata - in obupa - vrgel proti košu. Krka je evropsko sezono zaključila ob zvoku sirene, Turki pa so si presrečni skočili v objem.

Izkušnja na poti k zrelosti igralcev
Trener Sekulič je sicer povedal, da minute odmora ni klical, ker ni hotel omogočiti organizirane obrambe turškemu moštvu. Skoraj zagotovo pa je imel med svojimi dvanajstimi igralci boljše rešitve kot zadnji prodor Jake Klobučarja. Morda pa je tudi ta izkušnja korak na poti k zrelosti igralcev.

Tofaš ustavil košarkarje Krke