Liga NBA je v 80. letih zacvetela z rivalstvom LA Lakersov in Bostona, v katerih sta glavni vlogi igrala Magic Johnson in Larry Bird. Foto: EPA
Liga NBA je v 80. letih zacvetela z rivalstvom LA Lakersov in Bostona, v katerih sta glavni vlogi igrala Magic Johnson in Larry Bird. Foto: EPA
LeBron James, Michael Jordan, Kobe Bryant
Michael Jordan, Kobe Bryant in LeBron James so cene televizijskih pravic pognali v nebo. Foto: EPA

Za razumevanje zgodbe se je treba vrniti v leto 1976. Takrat sta se za pogajalsko mizo sedli vodstvi Lige NBA in Lige ABA, ki sta zaključevali združitev lig. Tik pred koncem pogajanj je ugasnila še ena ekipa iz Lige ABA Virginia Squires, tako da je bilo na odločilnem sestanku le še šest lastnikov moštev Lige ABA.

Iz umirajočega kluba potegnila bogastvo
Vodstvo Lige NBA se je odločilo, da bo iz konkurenčne lige pod svoje okrilje vzelo štiri ekipe (Denver, San Antonio, Indiana, New York Nets, danes Brooklyn), ne pa tudi "umirajoča" Kentucky Colonels in Spirits of St. Louis. Lastnik Kentuckyja se je zadovoljil s 3,3 milijona dolarjev odškodnine, lastnika St. Louisa, Ozzie in Daniel Silna pa ne.

Največja napaka vodstva NBA-ja
Vodstvu Lige NBA sta brata predlagala, da jima izplača denar za vsakega košarkarja, ki bo iz njune ekipe odšel v NBA (to jima je naneslo 2,2 milijona dolarjev), ter še eno sedmino denarja od televizijskih pravic štirih moštev, ki so prešla pod njihovo okrilje. Vsako leto in za vedno, dokler obstaja Liga NBA. Vizionarska poteza, ki jima še danes nosi zlata jajca. Liga NBA je njihovo ponudbo sprejela ... in naredila veliko napako.

Priljubljenost košarke in dvig TV-pravic
Liga NBA v tistem času še zdaleč ni bila tako priljubljena kot danes. Prvi denar od televizijskih pravic sta brata dobila v sezoni 1980/81, a to je bila le kaplja v morje temu, kar je sledilo. V 80. in 90. letih je priljubljenost Lige NBA eksplodirala. Televizijske pravice je najprej odkupil CBS, nato še NBC, dodatne pogodbe so sklenili s TNT-jem in kabelskimi operaterji, tako da se je prihodek začel meriti v stotinah milijonov dolarjev. Trenutno ima Liga NBA s televizijskimi postajami sklenjenih pogodb za 7,4 milijarde dolarjev. Z dvigovanjem te vsote je naraščal tudi dobiček zdaj 80-letnega Ozzija in 68-letnega Daniela Silne. Brata sta lani dobila ček za 19 milijonov dolarjev, od leta 1976 pa sta svoj račun obogatila za več kot 300 milijonov dolarjev.

Tudi najboljši odvetniki niso mogli pomagati
Vodstvo Lige NBA je poklicalo najboljše odvetnike in poskušalo doseči ničnost sporazuma, vendar jim ni uspelo. Še več, sodnik je odločil, da sta brata Silna upravičena tudi do denarja, ki prihaja iz spletnih pravic.

Brata se spet pogajata z NBA-jem
Pred nekaj dnevi je "najboljša pogodba na svetu" spet postala aktualna, saj naj bi vodstvo NBA-ja z bratoma spet sedla za pogajalsko mizo. Doslej sta brata Silna že zavrnila dve ponudbi. V zgodnjih osemdesetih 6 milijonov dolarjev, v poznih 90. letih pa seveda precej bogatejšo ponudbo.

Bosta brata le popustila in bogato letno rento zamenjala za visoko odpravnino?