Klemen Prepelič ni dolgo zdržal v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Klemen Prepelič ni dolgo zdržal v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V treh letih naj bi 20-letni branilec prejel milijon evrov. Turki bodo zmajem nakazali 250.000 evrov.

Banvit je v pretekli sezoni prišel do finala turškega prvenstva, kjer je bil s 4:1 v zmagah boljši Galatasaray. Septembra bo nastopal v kvalifikacijah za Evroligo.
V klub je včeraj popoldne poklical uradni zastopnik igralca Sead Galijašević, ki je vodstvo Olimpije obvestil o zanimanju Banvita in trenerja Dimitrisa Itoudisa za Prepeliča. Kmalu so v klub prejeli tudi uradno Banvitovo ponudbo za odkup igralca, ki lahko Olimpijo po končani sezoni zapusti le ob plačilu pogodbeno določene odškodnine. Prepelič je trenerju Alešu Pipanu odločno izrazil željo, da bi odšel. Kot razloge je navedel izključno izjemno priložnost, ki mu jo tako v finančnem kot košarkarskem smislu ponuja nova sredina. Kluba sta že podpisala dogovor o prestopu igralca.
Izjave ob prestopu Prepeliča:

Aleš Pipan, trener Uniona Olimpije: "V klubu so me včeraj obvestili o možnosti Prepeličevega odhoda, nato pa me je poklical tudi igralec sam in zatrdil, da je dobil ponudbo, ki je enostavno ni mogel in ne želel zavrniti. Opozoril sem ga na vse nevarnosti, ki na mlade igralce prežijo v tujini, saj sem prepričan, da bi bila Olimpija v tem trenutku boljša sredina za njegov razvoj, njegov skok v tujino pa preuranjen. Sam si v ekipi nikakor ne želim nezadovoljnega igralca, zato sem mu zaželel srečo."

Matevž Zupančič, direktor Uniona Olimpije: "Odgovora na ponudbo nismo dali nemudoma, saj smo se najprej želeli o nastalem položaju pogovoriti v klubu. Po razgovoru z igralcem in trenerjem je bilo kaj hitro jasno, da Klemen želi v tujino. Odločni so bili tudi pri Banvitu, kjer so brez odlašanj sprejeli naše pogoje in dogovor o prestopu je bil sklenjen. V klubu smo sicer ponosni na dejstvo, da smo v zadnjem obdobju uspeli proti odškodninam prodati kar 4 igralce, kar klubu v preteklosti ni uspevalo. Kljub temu ob odhodu vsakega obetavnega igralca, zlasti če gre za mladega Slovenca, seveda ostaja grenak priokus. Prepeličevega odhoda nismo načrtovali in igralca smo videli kot nosilca že v prihodnji sezoni. Na nek način so tovrstne prodaje izkaz našega dobrega dela in dejstva, da Olimpija znova postaja pomembna odskočna deska. Še vedno plačujemo davek klubske sanacije, zato moramo iz tovrstnih situacij pač iztržiti največ, sicer bi si želeli igralce držati do predzadnjega leta pogodbe in se šele nato odločati za prodaje. Klemnu želimo veliko sreče v novi sredini."

Klemen Prepelič: "Ponudba je prišla dobesedno čez noč. Gre za večletno pogodbo s klubom, ki bo nastopal v evroligaških kvalifikacijah. Trener Banvita me je poklical tudi osebno in mi obrazložil, v kakšni vlogi me vidi, z ekonomskega vidika pa so mi ponudili enostavno preveč, da bi ob tem ostal ravnodušen. Zelo sem hvaležen Olimpiji, ki mi je v pretekli sezoni dala ogromno. Klubsko vodstvo je bilo vseskozi korektno in profesionalno, pogoji za delo v klubu odlični. Kljub vsemu sem prepričan, da sem se odločil pravilno, ostajam pa navijač Olimpije in verjamem, da bom zeleno-beli dres nosil še kdaj."


Potočnik bo vodil mladinski pogon
Union Olimpija ima novega vodjo mladinskega pogona. Klub je na to mesto in mesto glavnega trenerja mladinske ekipe imenoval Gašperja Potočnika, ki je lani Krko pripeljal do naslova državnih prvakov. V klubu kot svetovalec ostaja starosta Janez Drvarič, Potočniku bosta asistirala Žiga Mravljak in Rok Dežman, ki v klubu ostaja od prej in bo vodil ekipo kadetov. Vodja košarkarske šole ostaja Srečo Bester. Z nekdanjima trenerjema mladih selekcij Jako Daneuom in Tomažem Fartkom se je klub sporazumno že razšel.