Doc Rivers je po devetih letih v Bostonu sprejel nov izziv. Foto: EPA
Doc Rivers je po devetih letih v Bostonu sprejel nov izziv. Foto: EPA
Andy Roeser in Doc Rivers
Predsednik Clippersov Andy Roeser je bil zelo zadovoljen: "To je eden izmed največjih trenutkov v zgodovini kluba. Doc je najboljši trener v Ligi NBA. Prepreičan sem, da se bo odlično znašel v Los Angelesu, prinesel bo šampionsko razmišljanje." Foto: EPA

Dogovor s Clippersi je 51-letni strokovnjak dosegel že pred dnevi, treba se je bilo le dogovoriti o celotnem poslu s Celticsi, ki bodo dobili izbor v 1. krogu nabora leta 2015. Rivers je imel v Bostonu veljavno pogodbo še tri leta. V Los Angelesu bo prejel 21 milijonov dolarjev, sklenil pa je triletno sodelovanje.

Clippersi so izpadli v 1. krogu končnice proti Memphisu z 2:4 v zmagah, potem ko so vodili že z 2:0. Trener Vinny Del Negro je moral oditi. Kandidati za njegovega naslednika so bili Byron Scott, Brian Shaw, Lionel Hollins, Alvin Gentry in Nate McMillan, vsi so bili že na razgovorih z vodstvom Clippersov, a glavna želja je bil Rivers.

Vrhunec je bil naslov leta 2008
Trener Bostona je bil vse od leta 2004. V nepozabni sezoni 2007/08 se je veselil naslova prvaka, v finalu so Celticsi s 4:2 v zmagah ugnali LA Lakerse. To je bil 17. naslov za Kelte, predtem so zadnjega slavili leta 1986, ko je blestel Larry Bird. Kevin Garnett, Paul Pierce in Ray Allen so združili moči in izpolnili svoje dolgoletne sanje o prstanu. Celticsi so leta 2010 izgubili finale proti Lakersom v napeti sedmi tekmi. Lani poleti je Allen odšel v Miami, Pierce in Garnett pa sta že precej v letih. V letošnji končnici je bil v 1. krogu New York boljši s 4:2 v zmagah.

V sezoni 1991/92 igral za Clipperse
Rivers, ki je med letoma 1983 in 1996 tudi igral v Ligi NBA za Atlanto, LA Clipperse (1991/92), New York in San Antonio, se je odločil, da je čas za nov izziv. "Mislim, da imajo Clippersi zelo talentirano ekipo. Ko sem jih spremljal, sem pomislil, da lahko postanejo najboljši v ligi. V rednem delu sezone so se že dokazali, zdaj moramo uspeti še v končnici, ko se vse začenja znova. Veliko koščkov mozaika je že sestavljenih, a še vedno se lahko izboljšamo," je pojasnil Rivers, ki bo opravljal tudi vlogo direktorja. Imel bo glavno besedo pri sestavi ekipe.

Glavna naloga vodstva kluba bo podaljšanje pogodbe z organizatorjem igre Chrisom Paulom, ki je prost igralec. Tržnica se odbira v ponedeljek.

Tudi Ainge presenečen
Generalni menedžer Bostona Danny Ainge ima zdaj težko nalogo, saj bo moral izbrati novega stratega. "Želel sem ga obdržati, imela sva že pogovore o podaljšanju sodelovanja. Še pretekli konec tedna sva razmišljala o okrepitvah. Imela sva sijajen odnos. Doc je bil moj pomočnik, ko sva govorila o poslih. Ko je beseda nanesla na dogajanje na parketu, sem bil njegov pomočnik. Vse do zadnjega sem upal, da bo ostal. Šele v ponedeljek sem videl, da je stvar resna. Nisem opravil še niti enega pogovora z drugimi trenerji," je poudaril Ainge.

Celticsi in Sixersi še iščejo trenerja
Enajst klubov v Ligi NBA je že zamenjalo trenerje po koncu sezone. Novi trenerji so poleg Riversa še Steve Clifford (Charlotte), Larry Drew (Milwaukee), Mike Brown (Cleveland), Dave Joerger (Memphis), Mike Budenholzer (Atlanta), Mike Malone (Sacramento), Jason Kidd (Brooklyn), Brian Shaw (Denver), Maurice Cheeks (Detroit) in Jeff Hornacek (Phoenix). Poleg Bostona tudi Philadelphia še išče novega stratega.