Sašo Filipovski ne more biti zadovoljen z izidi v Evroligi in Ligi ABA, zeleno-beli so osvojili Pokal Spar, zdaj pa bodo po skušali po treh letih vrniti še državni naslov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sašo Filipovski ne more biti zadovoljen z izidi v Evroligi in Ligi ABA, zeleno-beli so osvojili Pokal Spar, zdaj pa bodo po skušali po treh letih vrniti še državni naslov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmago Sagadin
Zmago Sagadin pričakuje izenačene tekme. Helios je že šokiral Olimpijo v Stožicah v Ligi ABA. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Damjan Novaković
Damjan Novaković se zaveda, da je Šentjur popoln avtsajder v Ligi za prvaka. Foto: KZS/www.alesfevzer.com

Zelo verjetno bosta nato že znana udeleženca Lige ABA v prihodnji sezoni, polfinalni in finalni boji pa bodo postregli z novim prvakom Slovenije in potnikom za Evroligo. V ligo za prvaka sta bili neposredno uvrščeni Krka in Union Olimpija, preostali udeleženci - Helios, Zlatorog, Elektra, Šentjur - pa so si mesto izborili po osemnajstih krogih rednega dela.

Naslov prvaka bo branila Krka, ki je lani od zaostanka 1:2 v zmagah prišla do drugega zaporednega slavja v državnem prvenstvu in četrtega v zgodovini kluba. Glavnega tekmeca bo zagotovo imela v Unionu Olimpiji, ki je bila v zadnjih petih sezonah le dvakrat prvak, sicer pa ima v svojih vitrinah že petnajst naslovov državnega prvaka Slovenije.

Zmaji imajo veliko prednost pred Krko
Ti dve ekipi bosta med seboj odločali tudi o mestu, ki pripada Sloveniji v prihodnji sezoni Evrolige. V točkovanju dosežkov v različnih tekmovanjih ima Union Olimpija občutno prednost osemnajstih točk (25:7). Petnajst jih je prejela za šesto mesto v Ligi ABA, pet za nastop v rednem delu Evrolige, prav toliko pa tudi za naslov v Pokalu Spar. Krka je dobila štiri točke za osmino finala evropskega pokala in tri za drugo mesto v Pokalu Spar. Glede na to, da prvak Lige Telemach dobi 35 točk, finalist 27 točk in tretjeuvrščeni 19, Ljubljančanom za uvrstitev v Evroligo ob predvidevanju, da bi Krka postala prvak, zadostuje že tretje mesto.

V naslednji sezoni Lige ABA bosta slovensko košarko zastopala dva predstavnika, razen če ne bo vodstvo lige Sloveniji podelilo posebnega povabila (wild card). V Ligo ABA bosta uvrščeni prvi dve ekipi iz lige za prvaka, razen če prvak nato postane tretja oziroma četrtouvrščena ekipa, ki pa ni Zlatorog, ki je bil letos zadnji in tako poimensko izgubil mesto v ligi.

V nedeljo Krka - Zlatorog
V zgoščenem razporedu do 28. aprila (sobota-sreda) torej lahko pričakujemo ogorčene boje. Prva dva bosta odigrana v soboto, Helios - Šentjur (19.00) in Elektra - Union Olimpija (20.00), prvak pa se bo gledalcem v dvorani Leona Štuklja predstavil v nedeljo ob 19. uri proti Zlatorogu.


Na novinarski konferenci pred začetkom Lige Telemach za prvaka so trenerji predstavili pričakovanja.

Damjan Novaković, trener Šentjurja: "Zelo veseli smo, da smo se uvrstili med šest najboljših ekip v Sloveniji, čeprav smo v Ligi Telemach za prvaka avtsajderji, saj smo proti vsem, razen proti Unionu Olimpiji, že igrali in izgubili. Vseeno se bomo na vsaki tekmi borili in dali vse od sebe, da bi bili vsakemu tekmecu čim dlje konkurenčni in da bi vse ekipe čim dlje držali v negotovosti. Naš prvi cilj je vsaj ena zmaga, drugi pa peto mesto. Odmor, ki je za nami, smo izkoristili za šestdnevne priprave v Poreču, kjer smo odigrali dve srečanji proti Spartaku iz Vladivostoka, ki smo ga enkrat tudi premagali. Zdravstveno stanje ekipe je dobro, z izjemo poškodbe Ivice Jurkovića, ki dolgo ni igral in za katerega je vprašanje, koliko nam bo lahko pomagal. Je pa spet v fazi treningov."

Gašper Potočnik, trener Elektre Šoštanja: "Pri Elektri smo izjemno veseli, da smo del elitne druščine, s čimer smo naš cilj pred sezono ne le dosegli, temveč ga presegli. To še ne pomeni, da se bomo s tem zadovoljili, saj bomo naredili vse, da bomo dodali kamenček v mozaik izenačene in kakovostne lige. Zavedamo se, da na nobeni tekmi ne bomo v vlogi favorita, tako da bomo lahko igrali sproščeno. Odmor smo izkoristili za osvežitev ekipe in saniranje poškodb, s katerimi imamo še nekaj težav, a verjamem, da bodo fantje maksimalno motivirani in pripravljeni na to, da bomo vsaki ekipi težak zalogaj."

Ivan Sunara, trener Zlatoroga: "Liga Telemach za prvaka bo po moji oceni zelo zanimiva, saj je med ekipami velika izenačenost. Nobeno izmed moštev, ki so igrala tudi v Ligi ABA, ni pokazalo dominacije, tako da bo proti vsem težko, tudi proti Elektri in Šentjurju. Za naše mlade in neizkušene igralce bo ta liga tudi priložnost za dvig njihove kakovosti, moja želja in tudi ambicija kluba pa je, da se uvrstimo v polfinale in tako nekako izenačimo uvrstitev pretekle sezone. Ukvarjamo se z nekaj poškodbami, v ekipo pa se vračata Jaka Brodnik in Vladimir Panić. Vesel sem za vsakega, ki lahko igra in ki bo na vseh tekmah dal vse od sebe."

Zmago Sagadin, trener Heliosa Domžal: "Ker smo igrali tako v Ligi ABA kot v Ligi Telemach, vse ekipe poznamo do zadnje malenkosti. Dvakrat smo sicer ugnali tudi Elektro in Šentjur, a je bilo zelo izenačeno in vse skupaj je dokaz, da sta to moštvi, ki sta se sposobni kosati prav z vsemi. Krka in Union Olimpija sta favoritinji, a sta tudi premagljivi, tako da lahko rečem, da nihče ni tako močan, da liga ne bi bila zanimiva. Mislim tudi, da se bodo zgodila presenečenja. Naš cilj je priti v polfinale, kar bomo poskušali tudi doseči. V odmoru nismo šli na nobene priprave, saj finančna situacija ni rožnata, smo pa veliko trenirali doma, kjer imamo optimalne pogoje. Dva igralca sta tako rekoč že izgubljena do konca sezone, to sta Miljan Marković, ki je že dalj časa odsoten, in pa Dejan Jeftič, ki se je poškodoval pred kratkim. Drugi so zdravi in delajo dobro, tako da bomo igrali še bolje, kot smo doslej."

Miro Župevec, direktor Krke: "Naša ekipa je pravkar na tradicionalnih pripravah med sezono, ki so se pokazale za dobre, saj smo bili po njih po navadi še boljši, in upam, da bo tako tudi tokrat. Ekipa je začela po vseh težavah in menjavah dobro funkcionirati, kar se vidi tudi po rezultatih. Liga Telemach za prvaka je zelo kratka, kar pomeni, da veliko časa za korekcije ne bo. Upam, da bodo iz Poreča vsi prišli zelo dobro pripravljeni, kot slišim, trenirajo dobro, poškodb pa ni. Naši cilji so vedno visoki, to sezono sta to finale Lige Telemach in uvrstitev v Ligo ABA."

Sašo Filipovski, trener Uniona Olimpije: "Verjamem, da bo Liga Telemach za prvaka zelo močna in izenačena. Z nekaj ekipami smo že igrali in tudi izgubili po podaljšku, zato menim, da nas čaka težko delo. Naš cilj je naslov prvaka in zavedamo se, da smo na marsikateri tekmi favoriti, a ta pritisk je treba zdržati. Mi smo se v popolni postavi spet zbrali danes dopoldne, saj so nekateri tujci šele včeraj zvečer prišli iz svojih držav, zato se moramo zdaj maksimalno pripraviti na tekme, ki nas čakajo. Večjih težav s poškodbami nimamo."

LIGA ZA PRVAKA, 1. krog, sobota ob 19.00:
HELIOS DOMŽALE - ŠENTJUR

Ob 20.00:
ELEKTRA ŠOŠTANJ - UNION OLIMPIJA

Nedelja ob 19.00:
KRKA - ZLATOROG


LIGA ZA OBSTANEK, 2. krog
PARKLJI - HOPSI POLZELA
58:75 (21:20, 12:17, 7:18, 18:20)
Urbas 13; Vašl 21, Podvršnik, Sebič 12.

LTH CAST MERCATOR - ROGAŠKA CRYSTAL
56:57 (15:19, 16:9, 11:13, 14:16)
Čajić 22; Šoškić 24, Tomić 15.

MARIBOR MESSER - GEOPLIN SLOVAN
* 87:88 (20:20, 22:16, 18:20, 17:21)
Špan in Pelko po 13; Rupnik 24, Pajić 23.
* - po podaljšku


Lestvica:
HOPSI POLZELA 20 11 9 31 MARIBOR MESSER 20 11 9 31
ROGAŠKA CRYSTAL 20 10 10 30
GEOPLIN SLOVAN 20 8 12 28
LTH CAST MERCATOR 20 2 18 22
PARKLJI 20 1 19 21