Božidar Maljković bo po 22 letih znova vodil hrvaški klub. Foto: EPA
Božidar Maljković bo po 22 letih znova vodil hrvaški klub. Foto: EPA
Božidar Maljković
Cedevita je Maljkovićev 12. klub v karieri. Predtem je vodil beograjski Ušće, OKK Radnički, Jugoplastiko, Barcelono, Limoges, Panathinaikos, Racing Paris, Unicajo Malago, Real Madrid, TAU Ceramico in Lokomotivo. Foto: EPA

Dogovor med srbskim strokovnjakom, ki je preteklo sezono preživel pri moštvu Lokomotiva Kuban iz Krasnodarja, s katerim je v ruskem državnem prvenstvu zasedel tretje mesto, je že sklenjen. Cedevito bo Maljković vodil tri leta. Po koncu sezone je 60-letni "Boža", ki bo Slovenijo vodil na domačem evropskem prvenstvu prihodnje leto, z Lokomotivo prekinil sodelovanje.

Evroliga dodaten izziv
Maljkoviću velik izziv predstavlja predvsem debi Cedevite v Evroligi: "Vesel sem vrnitve v hrvaško košarko, ki mi je dala veliko, in verjamem, da tudi jaz njej, zdaj pa se ponovno srečamo. S Cedevito želimo biti konkurenčni v Evroligi. O imenih še ne bi govoril, a okvirni proračun moštva poznam in okoli tega bomo delali. Želimo pripeljati nekaj izkušenih hrvaških košarkarjev in s tem ustvariti pozitivno vzdušje."

"Že skoraj vso kariero delujem v pokalu prvakov oziroma Evroligi in le ta raven košarke me zanima. Sem med rekorderji po naslovih in odigranih tekmah v najmočnejših tekmovanjih, zato me veseli biti del Cedevitinega debija v Evroligi in mi vse skupaj predstavlja velik izziv," je dodal Boža.

Štirikrat na evropskem vrhu
Drugi kandidat za mesto trenerja Cedevite, ki je pod vodstvom Dražena Anzulovića znova ostala brez državnega naslova in je klonila v finalu pred Cedevito, je bil Aco Petrović. Za Cedevito je v pretekli sezoni igral nekdanji kapetan slovenske reprezentance Matjaž Smodiš.

Maljkovićevo ime je z zlatimi črkami zapisano v hrvaški klubski košarki, saj je splitsko Jugoplastiko na čelu s fantastičnima Tonijem Kukočem in Dinom Rađo popeljal do dveh naslovov evropskega prvaka. Uspeh je nato ponovil še z Limogesom, za katerega je tedaj igral tudi Jure Zdovc, in Panathinaikosom. Tedanja splitska zasedba je bila pozneje tudi izbrana za najboljše moštvo vseh časov v klubski košarki na stari celini.