Gašper Okorn, ki je leta 2007 z Olimpijo izgubil finale proti Heliosu, je tokrat na klopi Domžalčanov šokiral zmaje. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Okorn, ki je leta 2007 z Olimpijo izgubil finale proti Heliosu, je tokrat na klopi Domžalčanov šokiral zmaje. Foto: www.alesfevzer.com
Kyle David Casey
Kyle David Casey je bil z 22 točkami najboljši strelec srečanja. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Marinović
Marko Marinović je naredil prekršek nad Juretom Pelkom pol sekunde pred koncem. Popolnoma je izgubil živce in bil upravičeno izključen. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Grosbasketa so izsilili tretjo tekmo proti Rogaški. Foto: www.alesfevzer.com

Po izenačeni prvi četrtini je Olimpija tako kot na prvem obračunu v Stožicah katastrofalno odigrala drugo. Zadnje štiri minute polčasa zmaji sploh niso dosegli točke. Znova so se zanašali na met izza črte in v prvem delu poskusili kar 20-krat, zadeli pa le dvakrat. Ob tem so le desetkrat metali za dve. Jure Pelko je dosegel pet točk zapored za +9, Aljaž Korošec pa je zatem v zadnji sekundi napada zadel trojko iz težkega položaja in razlika je bila prvič dvomestna. Polčas so gostitelji končali z delnim izidom 13:0 in prednostjo +14 (43:29).

Drugi polčas je dobro začela Olimpija, Klemen Prepelič s trojko in Luka Rupnik s petimi točkami zapored sta jo priključila na -6. Zatem je mladi organizator igre dobil četrto osebno napako, nalet Ljubljančanov pa je prekinil Kyle Casey, ki je bil uspešen izza črte. Rupnika je zamenjal Marko Marinović, ki je bil v prvem polčasu povsem razglašen. Po vrnitvi na parket je srbski košarkar najprej s trojko priključil na -2, nato pa iz kota zadel za 50:49.

Olimpija povedla že za sedem
Na začetku zadnje četrtine sta Goran Jagodnik in Prepelič z dvema trojkama popeljala Olimpijo v vodstvo. Prednost zmajev je znašala že +7 (52:59), a je bil nato dvakrat izza črte uspešen Luka Vončina, Marko Šćekić pa je štiri minute do konca položil za novo vodstvo Heliosa (63:62). Prepelič je v minutah, ko je Helios ponovno prišel v vodstvo, dvakrat metal z velike razdalje.

Dobro minuto pred koncem je bil pri izenačenju na 65 izza črte neuspešen Marinović, na drugi strani pa je 55 sekund pred koncem Vončina s prostima metoma popeljal Helios v vodstvo. Po košu Alena Omića s strani je uspešno napad zaključil še Pelko, ki je zadel s polrazdalje. Olimpiji je za zadnji napad ostalo 14 sekund. V devetih sekundah sta izjemno akcijo za izenačenje izpeljala Rupnik, ki je odlično podal, in Omić, ki je zabil. Pelko je ob koncu tekme metal trojko, Sašo Pukl je dosodil osebno napako Marinovića, ki je bil po velikem protestu nato tudi izključen. Pelko je s prostih metov dal piko na i dvema izvrstnima predstavama Domžalčanov.

V polfinalu tudi že Krka in Tajfun
Krka, ki brani naslov prvaka, je 'brez prask' prišla v polfinale. Novomeščani so suvereno na drugi tekmi slavili v Portorožu (87:70). Ves čas so imeli pobudo. Že prvo četrtino so dobili za devet, odločilno razliko pa naredili v tretji četrtini, ki so jo dobili s 23:13, in gostiteljem se ni uspelo več vrniti v igro. Alexis Wangmene je bil z 19 točkami prvi strelec Krke, 21 pa jih je na domači strani dal Dejan Čigoja.

Tajfun je na obeh tekmah znal izkoristiti odsotnost enega najboljših igralcev iz zasedbe Predraga Milovića Gorana Juraka, tako da je ob večji izbiri igralcev zasluženo dosegel drugo zmago. Laščani so se odlično držali tri četrtine tekme, v zadnjih desetih minutah pa so gostitelji uveljavili svojo kakovost in ob kolektivni igri naredili delni izid 16:9, ki jim je zadostoval za drugo zmago. Košarkarji iz Šentjurja so si točke dokaj enakomerno razporedili - po dvanajst sta jih dosegla Ceola Clark in Dragiša Drobnjak (od tega slednji 10 v prvem polčasu) - in tako uspešno izničili dva dvojna dvojčka iz nasprotne ekipe. MVP rednega dela lige Telemach Sašo Zagorac je zbral 16 točk in 11 skokov, Igor Tratnik pa je na zadnji tekmi sezone dosegel 15 točk in zbral 10 skokov.

Oslabljeni Grosbasket, ki je v Rogaški visoko klonil, je pred domačimi gledalci izid v seriji izenačil. Gostje so sicer prvo četrtino dobili kar za 13, vendar Grosupeljčani niso popustili in so ves čas lovili Slatinčane, ob koncu tretje četrtine pa ujeli priključek. Po dobri zadnji četrtini so slavili z 68:62. Prvi strelec tekme je bil s 15 točkami Miha Fon.

Četrtfinale, druge tekme:
HELIOS SUNS - Union Olimpija 2:0
72:69 (20:19, 23:10, 9:22, 20:18)
Casey 22, Pelko 14, Ščekić 8, Vončina 7, Morina 6, Upshaw in Korošec po 5, Majok 3, Močnik 2; Prepelič 13, Marinovič 11, Murić in Omić po 10, Kanacević 6, Jagodnik in Rupnik po 5, Hrovat, Mahkovic in Nikolov po 3.

TAJFUN - Zlatorog 2:0
59:50 (18:18, 14:10, 11:13, 16:9)
Clark III in Drobnjak po 12; Zagorac 16, Tratnik 15.

GROSBASKET - ROGAŠKA 1:1
68:62 (13:26, 19:14, 18:12, 18:10)
Fon 15, Tomić 14; Bubnić 13.

Portorož - KRKA 0:2
70:87 (13:22, 23:20, 13:23, 21:22)
Čigoja21; Wangmene 19, Lapornik 13.

V odebeljenem tisku je izidi v zmagah. Igrajo na dve zmagi. Tretja
tekma bo v soboto.