Najboljša strelka v slovenski vrsti je bila Teja Oblak. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Najboljša strelka v slovenski vrsti je bila Teja Oblak. Foto: KZS/Aljaž Močnik

S consko obrambno postavitvijo in hitrim prenosom žoge na napadalno polovico so se Slovenke tri minute pred koncem uvodne četrtine povzpele na +5 (12:7), a so Bolgarke nato znale izkoristiti slovenske težave z osebnimi napakami Tine Trebec in Teje Oblak ter naredile preobrat. Po koncu prve četrtine so vodile za dve točki (18:16), pozneje pa že s 26:18. Slovenijo je tedaj pred najhujšim rešila Eva Rupnik, ki je v štirih minutah dosegla osem zaporednih točk Slovenije.

Slovenske košarkarice so na začetku drugega polčasa znova prevzele pobudo ter s petimi zaporednimi točkami v prvem polčasu nerazpoložene Oblakove povedle s 37:33. Bolgarke so na začetku zadnje četrtine povedle s 50:42. Slovenke so se nato še enkrat vrnile v igro, a bližje kot na 52:53 ni šlo. V zadnjih 55 sekundah so imele varovanke Toma Orešnika dva napada, v katerih bi z morebitno trojko lahko izsilile podaljšek, a sta se oba končala brez meta na koš. Poleg Oblakove je bila najboljša kapetanka Sandra Piršič, ki je dosegla 12 točk in 11 skokov.

Slovensko odpravo v Samokovu v soboto čaka še tekma s Švico. Švicarke se bodo nato z Bolgarkami pomerile v nedeljo. V polfinale prvih kvalifikacij za EuroBasket 2015 bo napredovala le zmagovalka turnirja teh treh reprezentanc.

Izjavi po tekmi
Tomo Orešnik, selektor:

"Po pričakovanjih nas je v Smaokovu čakala težka tekma, ki smo jo začeli hrabro, pogumno in se ne ustrašili izjemne atmosfere v dvorani. Bolgarke so nato vzpostavile ravnotežje, večino časa vodile, mi pa smo jim dihali za ovratnik in bili enakovreden tekmec. Na koncu smo popustili, nasprotnice pa so zadele nekaj neverjetnih metov in znale unovčiti svojo rutino pod obročem. V drugem polčasu nas je pokopal tudi skok v obrambi, saj so imele bolgarske košarkarice kar 15 skokov v napadu. Poleg še kakšne naše napake je ravno to odločilo tekmo. Mi smo odigrali dobro, korektno obrambo, a srečanje težko zmagaš le z 52 točkami. Vseeno menim, da smo se pokazali kot čvrsta, borbena ekipa. Jutri je nov dan in nova tekma. Čim hitreje se je zdaj treba regenerirati in na srečanje s Švico iti po zmago."

Teja Oblak, reprezentantka:
"To je bila za našo reprezentanco zelo težka tekma. Bolgarke so v obrambi zaigrale zelo trdo. S soigralkami smo imele svojo priložnost za zmago, a smo jo zapravile. V zaključku tekme bi morale odigrati bolj pametno."

KVALIFIKACIJE ZA EP 2015
BOLGARIJA - SLOVENIJA
57:52 (18:16, 10:10, 17:16, 12:10)
Tomova 18, Dimitrova ina Peteva 12; Oblak 13, Piršič 12 in 11 skokov, Abramovič 9.

Sobota:
SLOVENIJA - ŠVICA

Nedelja:
ŠVICA - BOLGARIJA

V naslednji krog kvalifikacij se uvrsti le najboljša reprezentanca.