Blaž Mesiček se je izkazal z vsestransko predstavo. Foto: Union Olimpija
Blaž Mesiček se je izkazal z vsestransko predstavo. Foto: Union Olimpija

Slovenija je tekmo odprla odlično. Na krilih Jureta Ritlopa, ki je dosegel osem od prvih desetih slovenskih točk, je povedla z 10:4, ob koncu prve četrtine pa že s 23:13. A sledil je padec v igri, v drugi četrtini namreč varovanci Damjana Novakovića pet minut niso dosegli koša, in nasprotniki so ujeli priključek. Bosna in Hercegovina je ob koncu polčasa celo povedla, na odmor pa sta reprezentanci odšli poravnani na 34.

Tretjo četrtino so Slovenci odprli z delnim izidom 12:4, a so se bosanski košarkarji znova vrnili v igro in do konca četrtine celo povedli. V zadnjem delu tekme je Sloveniji vnovič uspelo povesti za osem, a Bosna in Hercegovina se je še enkrat vrnila v igro ter dve minuti pred koncem znižala na -4. S črte prostih metov sta zmago potrdila sicer najboljša slovenska posameznika Aleksej Nikolić in Blaž Mesiček.

Karavdić najboljši strelec Slovenije
Najboljši strelec Slovenije je bil Sedin Karavdić. Naturalizirani reprezentant, ki sicer prihaja prav iz Bosne in Hercegovine, je dal 15 točk. 13 jih je dodal Mesiček, po 11 pa Leon Šantelj in Jure Ritlop. Mesiček je zbral še devet skokov in šest podaj. Ob Nedimu Buzi, ki je dal 18 točk, je bil s 15 točkami in desetimi skoki najboljši pri Bosni košarkar Krke Imran Polutak.

"Vknjižili smo prvo zmago v skupini H. Ves čas je kazalo na to, da smo boljši, dvakrat pa smo imeli tudi prednost osmih, desetih točk, ki je nismo znali kapitalizirati. Po naših lastnih neumnostih se je Bosna in Hercegovina vračala v igro. Na koncu smo solidno odigrali končnico in premagali nasprotnika z majhno razliko, to pa je vse, kar je pomembno. S to zmago smo naredili šele prvi korak v boju za obstanek, vendar pa časa za slavje ni, saj nas že v torek čaka obračun z neugodno Grčijo," je dejal selektor Novaković.

Skupina H za obstanek, 1. krog:
BOSNA IN HERCEGOVINA - SLOVENIJA
59:63 (18:25, 16:9, 13:12, 12:17)
Buza 18, Polutak 15; Karavdić 15, Mesiček 13, Šantelj in Ritlop po 11, Nikolić 7, Kokol 6.

GRČIJA - POLJSKA
* 71:80 (14:10, 21:13, 14:23, 16:19)
* - po podaljšku




2. krog, torek ob 21.00:
SLOVENIJA - GRČIJA
Ob 16.30:
POLJSKA - BOSNA IN HERCEGOINA

3. krog, sreda ob 21.00:
POLJSKA - SLOVENIJA
Ob 18.45:
BOSNA IN HERCEGOVINA - GRČIJA