Matjaž Smodiš je osvojil vse, kar se je dalo v evropski košarki, pri tem pa kar nekaj let veljal za enega najboljših krilnih centrov stare celine. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Smodiš je osvojil vse, kar se je dalo v evropski košarki, pri tem pa kar nekaj let veljal za enega najboljših krilnih centrov stare celine. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Smodiš
Kljub polletni upokojitvi in težavam z zdravjem je bil "Smoki" za razred boljši od vseh mladih košarkarjev Krke in Olimpije. Foto: Aleš Fevžer
Smodiš zrežiral šesti naslov Krke

V ponedeljek je v Stožicah blestel košarkar Krke, virtuoz, ki so mu zaploskali tudi navijači Uniona Olimpije. Prislužil si je njihov aplavz in spoštovanje. Matjaž Smodiš je še enkrat – žal zadnjič – pokazal svojo veličino. Košarkar, ki igra najbolje na najtežjih tekmah, igralec, ki ima več moštvenih naslovov kot posamičnih nazivov najboljšega. Ker je vso kariero nabiral skupne uspehe in ni polnil le svoje statistike.

Pred 13 leti soavtor 1. naslova Krke
No, z zadnjo vrhunsko predstavo si je prislužil tudi naziv najboljšega posameznika v finalu državnega prvenstsva. Tako je lepo zaokrožil svojo košarkarsko kariero: od Krke do Krke. Vmes pa ustvarjal velike zgodbe po Evropi. Pred 13 leti je bil soavtor prvega Krkinega naslova državnega prvaka – takrat sta bila favorita Union Olimpija in Pivovarna Laško - nato je Smodiš postal še italijanski in ruski državni prvak, edini med Slovenci trikrat evropski prvak, v vsem tem obdobju pa je finale evrolige le redko minil brez Matjaža Smodiša.

Poškodbe okrnile veliko kariero
V ponedeljek je odigral nepreklicno zadnjo tekmo – in se poslovil v velikem slogu, pri 33 letih! Zaradi številnih poškodb dlje ni šlo. Hrbet, gležnji in še marsikaj. Čeprav skoraj vso kariero skrbno pazi na svoje telo in zdravje – če ne celo bolj kot na svojo strelsko formo. Od nekdaj so mu težavo delali kilogrami, v Bologni ga je trener Ettore Messina celo kaznoval za vsak kilogram čezmerne telesne teže. In to ne za majhno vsoto.

Po težji poti med evropske velikane
Matjaž Smodiš je šel v svoji karieri vselej svojo pot: že kot otrok je bil vzkipljiv in tudi v košarki se je vse do zadnjega, tudi kot prekaljen košarkar – težko brzdal. Srčen borec pač, zaželen prav v vsakem moštvu. Svojstvenost je pokazal tudi s tem, da se mu je uspelo prebiti v evropski vrh brez vmesne postaje v Olimpiji. Izbral si je težjo pot, a pokazal tudi številnim naslednikom, da je vredno biti pogumen.

Na vrhuncu spregledan ker ni bil "zmaj"
Prav zato, ker je obšel Olimpijo in ni bil toliko na očeh slovenske košarkarske javnosti, je del izjemne, bogate Smodiševe kariere pri nas minil precej neopazno. Sploh še, ker smo bili zagledani predvsem v fante, ki so okušali srečo v Ligi NBA. Asov evropskih igrišč, kakršnih v Sloveniji ne kalimo več, pa smo spregledali. Bolj jih cenimo zdaj, ko so njihove kariere naslednikom nedosegljive.

Matjaž Smodiš je ob slovesu zasenčil Olimpijine in Krkine adute, mlade fante, že povzdignjene v zvezdice. Tudi slovenske reprezentante. Ja, septembra bomo na evropskem prvenstvu pogrešali veličine Smodiševega kova, s karizmo.

Smodiš zrežiral šesti naslov Krke