Ivica Jurkovič je na sobotni tekmi dosegel le devet točk, tokrat kar 29, od tega dve s tem zabijanjem. Foto: RTV SLO
Ivica Jurkovič je na sobotni tekmi dosegel le devet točk, tokrat kar 29, od tega dve s tem zabijanjem. Foto: RTV SLO
Gašper Okorn
Trener Uniona Olimpije Gašper Okorn je bil že v prvi četrtini na robu živčnega zloma. Foto: RTV SLO
Memi Bečirovič
Memi Bečirovič je v zadnjih desetih minutah vse postavil na kocko in skorajda uspel. Foto: RTV SLO
Olimpija v 7. poskusu ugnala Helios

V razburljivi končnici se je Helios povsem približal. Dve sekundi pred koncem je Žiga Zagorc pri izidu 87:84 zadel z razdalje. Sodniki so po večminutnem posvetu (delegat si je celo ogledal posnetek) menili, da le ni šlo za trojko, tako da podaljšek ni bil potreben in Olimpija je v drugi tekmi finala košarkarskega državnega prvenstva prvič v tej sezoni premagala Helios.

Jurkovič unovčil bogate izkušnje
Najboljši igralec je bil Ivica Jurkovič. Dosegel je 29 točk, od tega šest trojk iz osmih poskusov. Jurkovič je že v prvi četrtini dosegel 12 točk, nato pa zadeval, ko je bilo najbolj potrebno. Dwayne Lee je dodal 15 točk, Marko Rakočevič pa 11. Pri Heliosu sta bila najboljša strelca Zagorc (22) in Robert Troha (14).

Olimpija odlično zadevala
1.500 gledalcev je v Tivoliju v prvem polčasu spremljalo precej izenačeno predstavo, saj so gostitelji pobegnili šele pred polčasom. Tik pred odmorom je Jurkovič dosegel edine točke v drugi četrtini za prednost 45:36. Zeleno-beli so odlično zadevali predvsem za dve točki. Ko se je zdelo, da se bo Helios v tretji četrtini povsem približal, je Jurkovič z novo trojko povišal na 54:45, Lee je nato povišal na plus enajst, pred zadnjo četrtino pa je bilo že 66:53.

Kot na prvi tekmi - drama do konca
Naslednji domžalski juriš je bil uspešen. Ob agresivni obrambi in razpoloženem Dariu Krejiču so se približali na 69:65, zdelo pa se je, da je Olimpijo postalo strah. Ivica Jurkovič in Dwayne Lee sta prinesla le na videz varno prednost 76:67, nato pa se je drama stopnjevala do konca. Taktične osebne napake so se Heliosu obrestovale, saj se je približal na točko. Zdelo se je, da bo junak postal Zagorc, ki je v zadnjih 81 sekundah dosegel 10 točk, od tega koš dve sekundi pred koncem. Odrešilna trojka pa to le ni bila, saj je stopil na črto.

Okorna skrbi renegeracija
"Mojim fantom lahko le čestitam. Rezultat v velikem finalu lige UPC Telemach je poravnan na 1:1 in zdaj se vse začenja znova. Naša zmaga je povsem zaslužena in pri tem ne bi govoril o nikakršni sreči. Dejstvo je, da smo bili 40 minut boljši tekmec, na koncu pa po conskem presingu Heliosa po nepotrebnem pustili, da so Domžalčani prišli v položaj, ko bi lahko izsilili podaljšek. Nobenega dvoma ni, da je bil zadnji met Žige Zagorca vreden dve točki in pri tem je bilo vse čisto. Edina naša težava zdaj je, da imamo do naslednje finalne tekme vsega 48 ur časa za regeneracijo," je bil odločen Gašper Okorn.

"Motiv mojih igralcev ni bil sporen, čeprav smo moštvo Uniona Olimpije v tej sezoni odpravili šestkrat zaporedoma. Dejstvo je, da smo tekmo slabo začeli in slab začetek se je za nami zaradi tega vil vseh 40 minut. Ivice Jurkoviča ne bi smeli pustiti, da se tako razigra, zadnjega meta Žige Zagorca pa raje ne bom komentiral. Sodniki so se odločili tako, kot so se in jaz jim verjamem. Sam namreč nisem videl, ali je prestop pri metu za tri točke bil ali ne," je povedal trener Heliosa Memi Bečirovič.

Druga tekma finala:
UNION OLIMPIJA
- HELIOS DOMŽALE
87:86 (26:22, 19:14, 21:17, 21:33)

Jurkovič      29   Zagorc          22
Lee           15   Troha           14
Rakočević     11   Krejič          11
Duščak         9   Pavič           10
Zupan          9   Dončič           8
Čebular        8   Laškevič         7
Lorbek         6   Zalokar          7
                   Janža            4
                   Žerak            3
                                     
Prosti meti: 19/27; 19/23            
   Met za 2: 19/33; 23/41            
   Met za 3: 10/23;  7/25            
      Skoki:    29; 31               


Izid v zmagah je 1:1; igrajo na tri zmage.

Tretja tekma, 2. junija ob 17.00:
HELIOS DOMŽALE - UNION OLIMPIJA

Četrta tekma, sreda, 6. junija:
UNION OLIMPIJA - HELIOS

T. O.

Olimpija v 7. poskusu ugnala Helios