Derrick Rose je najbolj zveneče ime v ameriški reprezentanci. Foto: Reuters
Derrick Rose je najbolj zveneče ime v ameriški reprezentanci. Foto: Reuters

ZDA, ki bodo naskakovale peti naslov svetovnega prvaka, so morale sestavo moštva prilagajati odpovedim. Izmed ključnih mož, ki so bili na seznamu, bodo zaradi različnih razlogov prvenstvo izpustili Kevin Durant, Russell Westbrook, Paul George in Kevin Love. Končni seznam je objavil direktor reprezentance Jerry Colangelo po pripravljalni zmagi nad Portorikom v Madison Square Gardnu (112:86).

Prvo ime zasedbe Mika Krzyzewskega je Derrick Rose, najkoristnejši igralec Lige NBA leta 2011, ki se vrača po dveh težkih poškodbah. Poleg superzvezdnika Chicago Bullsov so v moštvu še DeMarcus Cousins (Sacramento Kings), Stephen Curry (Golden State Warriors), Anthony Davis (New Orleans Pelicans), DeMar DeRozan (Toronto Raptors), Andre Drummond (Detroit Pistons), Kenneth Faried (Denver Nuggets), Rudy Gay (Sacramento Kings), James Harden (Houston Rockets), Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers), Mason Plumlee (Brooklyn Nets) in Klay Thompson (Golden State Warriors).

"Zelo smo zadovoljni z vsemi igralci, ki so sodelovali na pripravah. Izbrati 12 košarkarjev je bilo zelo težko, saj imamo tako širok izbor kakovostnih igralcev. Ta ekipa predstavlja vse te ameriške igralce. Strokovni štab bi se rad zahvalil vsem, ki so sodelovali. Veseli nas, da smo izbrali to ekipo, ki je vsestranska in odlična obrambna zasedba," je dejal Krzyzewski, ki mu pomagajo sloviti pomočniki Jim Boeheim, član košarkarske dvorane slavnih, sicer pa trener na univerzi Syracuse, Tom Thibodeau, ki vodi Bullse, in Monty Williams, trener Pelicansov.

ZDA bodo skupinski del igrale v Bilbau, kjer se bodo pomerile z Dominikansko republiko, Finsko, Novo Zelandijo, Turčijo in Ukrajino, izločilne boje – vse do morebitnega finala – pa bodo igrale v Barceloni, kjer se križajo s slovensko skupino. Američani se bodo pred prvenstvom v torek na Gran Canarii na pripravljalni tekmi pomerili s Slovenijo.