Goran Dragić je na prvi pripravljalni tekmi hitro dokazal, da je prva violina slovenske reprezentance. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić je na prvi pripravljalni tekmi hitro dokazal, da je prva violina slovenske reprezentance. Foto: Aleš Fevžer
Statistika tekme Slovenija - Nova Zelandija
Statistika tekme Slovenija - Nova Zelandija, pri čemer mora slovenskega selektorja najbolj motiti skok, novozelandskega pa izgubljene žoge (za povečavo kliknite na sliko). Foto: MMC RTV SLO

V prvem polčasu smo igrali preveč anemično. Ni bilo prave komunikacije med igralci, čvrstosti v obrambi in tudi v napadu smo bili v krču. V drugem polčasu smo te stvari delno popravili, še vedno pa s celotno sliko ne morem biti zadovoljen, saj nekateri igralci niso bili na svoji ravni. Odličen je bil Goran Dragić, za katerega je bila to prva tekma po dolgem času. Nisem pričakoval, da bo odigral tako, kot je.

Selektor Zdovc o tekmi in prvem igralcu
Nova Zelandija - uvodna haka
Nova Zelandija je trikratni prvak Oceanije (1999, 2001 in 2009), največji uspeh pa so "Tall Blacks" dosegli na SP-ju 2002, ko so presenetili s 4. mestom. Foto: EPA

Začelo se je s trojko Jureta Balažiča za Slovenijo, nato pa je večino četrtine vodila Nova Zelandija, vse do zadnjega napada, ko je Goran Dragić v samostojnem prodoru zadel za minimalno vodstvo s 14:13 po prvih desetih minutah. Kiviji so se razleteli v 2. četrtini, strelsko sta izstopala Corey Webster in Kirk Penney (skupaj 22 točk v 1. polčasu), zaškripalo je v slovenski obrambi in ob odmoru je šla Nova Zelandija v slačilnico s prednostjo kar desetih točk (37:27).

Po premoru preobrat v korist Slovenije
Po odmoru so navodila Jureta Zdovca obrodila sadove in Slovenci so z veliko boljšo obrambo zaprli prostor, hkrati pa so se razigrali v napadu. Po izenačenju na 44:44 je ob koncu Zoran Dragić s petimi zaporednimi točkami poskrbel, da je Slovenija znova prevzela vodstvo in po 30 minutah vodila s 50:46.

Zadnji del je sprva postregel z izenačeno tekmo, v kateri je jeziček na stran Nove Zelandije sprva prevesil razpoloženi Webster, ki je tekmo sklenil kot prvi strelec s 23 točkami. Najboljšemu "Tall Backu" je nato odgovorila bratska naveza Dragić, ki je skupaj prispevala 31 točk, in Slovenci so si priigrali dva koša prednosti, ki je v zadnjih sekundah niso več izpustili iz rok.

Slab met z razdalje, izgubljen skok
Da selektor Zdovc ni bil zadovoljen z videnim, je dokazala minuta odmora v zadnji minuti, ko so Novozelandci s trojko Thomasa Abercrombieja znižali na 76:74, in to vsega 15 sekund pred iztekom časa. V prvem delu Slovencem nikakor ni steklo v napadu, zlasti z razdalje. Za Novo Zelandijo je bilo usodnih kar 23 izgubljenih žog, česar niso mogli nadoknaditi niti s premočno dobljenim skokom 37:23.

Na začetku 2. polčasa je veliko energije vnesel vstop Alena Omića, nato pa je trojka Edo Murič, Zoran in Goran Dragić poskrbela za izenačenje medsebojnega izkupička z Novo Zelandijo.

Prvič tudi z Goranom Dragićem
Za Slovenijo je v pripravljalnem obdobju prvič nastopil tudi Goran Dragić. Zvezdnik Phoenixa zaradi zahtev delodajalca na prejšnjih sedmih tekmah ni smel nastopiti. Dragić, za katerim je izvrstna sezona v Ligi NBA, se veseli nastopov z reprezentančnimi soigralci, selektor Zdovc pričakuje, da bo Ljubljančan dvignil raven igre njegove ekipe.

V Litvi brez Erazma Lorbka
Z reprezentanco na priprave pa v Litvo ni odpotoval Erazem Lorbek, ki se je po posvetovanju z zdravniško službo KZS-ja in osebnim fizioterapevtom s selektorjem Zdovcem odločil, da bo ostal v domovini in opravil nekaj dodatnih terapij za koleno, ki mu v zadnjem času oteka in onemogoča normalen trenažni proces.

Lorbka čaka magnetna resonanca kolena
Če bo oteklina ostala, bo Lorbek v prihodnjem tednu opravil magnetno resonanco kolena. Če bo ta pokazala, da s kolenom ni več težav, se bo 30-letni Ljubljančan, ki si kruh že od leta 2009 služi pri Barceloni, reprezentanci pridružil pred začetkom Telemachovega turnirja, ki bo med 21. in 23. avgustom v Stožicah. Na omenjenem turnirju se bodo Slovenci udarili z Iranom, Brazilijo in Litvo.


IZJAVI PO TEKMI

Jure Zdovc, selektor: "Ekipa je bila utrujena, saj smo imeli včeraj intenziven trening, hkrati pa je bil tudi tekmec zelo neugoden. Ima dobre strelce na vseh položajih, kar je zlasti v prvem polčasu tudi pokazal. Za ta del priprav je bila to tekma, ki smo jo potrebovali. Takšne bodo tudi na svetovnem prvenstvu; se pravi tekmec, ki ga moraš premagati, vendar ga ne smeš podcenjevati. V prvem polčasu smo igrali preveč anemično. Ni bilo prave komunikacije med igralci, čvrstosti v obrambi in tudi v napadu smo bili v krču. V drugem polčasu smo te stvari delno popravili, še vedno pa s celotno sliko ne morem biti zadovoljen, saj nekateri igralci niso bili na svoji ravni. Odličen je bil Goran Dragić, za katerega je bila to prva tekma po dolgem času. Nisem pričakoval, da bo odigral tako, kot je. V odločilnih trenutkih je prevzel odgovornost nase in odločil tekmo. Vendar on sam ne bo mogel premagati vsakega nasprotnika. Potrebuje soigralce, teh pa danes žal ni imel dovolj."

Goran Dragić: "Nova Zelandija je vedno neugoden tekmec. To nas uči tudi zgodovina, saj so bile vse naše tekme zelo tesne. Začeli smo slabo, v krču, a smo se v zaključku vendarle zbrali in z dobro obrambo prišli do zmage. Zame je bila to prva tekma po 14. aprilu. Moram priznati, da sem imel kar malce treme. Bratu Zoranu sem dejal, da v želodcu čutim metuljčke. A glavno je, da smo zmagali. Zagotovo lahko igramo precej bolje, tudi jaz bom z naslednjimi tekmami prišel v boljšo formo, tako da komaj čakam nove izzive. Nedeljska tekma proti Grčiji bo zagotovo pravi test. Grki so močna ekipa, ki se nam bo hotela oddolžiti za zadnji visok poraz v Stožicah."

Pripravljalni turnir, Kaunas

SLOVENIJA - NOVA ZELANDIJA
80:74 (14:13, 13:24, 23:9, 30:28)
G. Dragić 18, Z. Dragić 13, D. Lorbek 12, Murič 11, Omić 9, Balažič in Slokar po 5, Klobčar 3, Blažič in Zupan po 2; C. Webster 23, Penney 17, Abercrombie in Fotu po 7, Vukona in Loe po 6, Horvath 3, Frank in T. Webster po 2 Kenny 1.

Prosti meti: Slovenija 17:23, Nova Zelandija 9:12.
Met za dve točki: Slovenija 21:43, Nova Zelandija 19:35.
Met za tri točke: Slovenija 7:22
Skoki: Slovenija 28 (18 + 10), Nova Zelandija 42 (30 + 12).
Osebne napake: Slovenija 17, Nova Zelandija 27.

LITVA - GRČIJA
86:67 (19:16, 20:19, 25:10, 22:22)




Nedelja ob 15.15
(TV SLO 3/MMC-ju):
SLOVENIJA - GRČIJA

LITVA - NOVA ZELANDIJA

Ponedeljek ob 19.00 (TV SLO 3/MMC-ju):
LITVA - SLOVENIJA

GRČIJA - NOVA ZELANDIJA

V prvem polčasu smo igrali preveč anemično. Ni bilo prave komunikacije med igralci, čvrstosti v obrambi in tudi v napadu smo bili v krču. V drugem polčasu smo te stvari delno popravili, še vedno pa s celotno sliko ne morem biti zadovoljen, saj nekateri igralci niso bili na svoji ravni. Odličen je bil Goran Dragić, za katerega je bila to prva tekma po dolgem času. Nisem pričakoval, da bo odigral tako, kot je.

Selektor Zdovc o tekmi in prvem igralcu