Litovska igra je precej odvisna od Mantasa Kalnietisa. Foto: EPA
Litovska igra je precej odvisna od Mantasa Kalnietisa. Foto: EPA
Jonas Valančiunas je kljub 22 letom izvrsten center. Foto: EPA
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas je na pripravljalnih tekmah dokazal, da bo pomemben člen na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Jonas Mačiulis
Jonas Mačiulis je eden izmed najboljši evropskih strelcev z razdalje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Košarkarji odpotovali na turnir v Litvo

Slovenci se bodo v skupini D srečali s prvaki Oceanije, Afrike in Amerike, na koncu pa jih čakajo še evropski podprvaki. Litva trenutno zaseda četrto mesto na Fibini lestvici in je morala na preteklem evropskem prvenstvu v Sloveniji v finalu priznati premoč Franciji, v Španiji pa bo branila bron izpred štirih let, ko je odlično nastopila v Turčiji. Litva sicer s samo tremi milijoni velja za eno glavnih evropskih košarkarskih sil. Litovci so preprosto nori na kraljico iger, ki je šport številka ena v državi, košarkarji pa pravi zvezdniki. Košarka je med ljudmi v Litvi glavna tema, reprezentanca pa ima tudi zvesto občinstvo, ki ga v zavidljivem številu spremlja po vseh velikih tekmovanjih. Obenem je izbrana vrsta tudi zelo uspešna.

Z vsemi nasprotniki v skupini skupaj se Slovenija ni tolikokrat pomerila kot z Litvo. Odigrali sta kar 14 dvobojev, mnogo uspešnejši so bili košarkarji z Baltika. Dobili so deset medsebojnih tekem, tudi zadnjo, le ena slovenska pa je z velikega tekmovanja. To je bilo leta 2009 na evropskem prvenstvu na Poljskem, kjer je bil Slovenija boljša s kar 81:58, izbrano vrsto pa je tudi tedaj vodil Jure Zdovc. Zadnji dve slovenski zmagi sta sicer s pripravljalnih tekem pred Eurobasketom 2011, ki ga je gostila prav Litva in tudi na tem prvenstvu sta se izbrani vrsti pomerili. V razvrstitvi od petega do osmega mesta so bili uspešnejši gostitelji z 80:77.

Uspešni na pripravljalnih tekmah
Še pred izjemno pomembnim obračunom v Las Palmasu, ki naj bi na papirju odločal o prvem mestu v skupini D in najboljši popotnici pred izločilnim boji v Barceloni, se bosta dvakrat srečali na prijateljskih tekmah. Najprej na turnirju v Kaunasu, nato pa še v Ljubljani. Na pripravljalnih tekmah Litva v sedmih obračunih še ne pozna poraza. Pomerila se je z Latvijo, po dvakrat Gruzijo in Finsko, pri kateri je debitiral NBA-jevec Erik Murphy, Ukrajino in Avstralijo, ki bo tudi tekmec v skupinskem delu svetovnega prvenstva. Sledi turnir v Kaunasu, kjer bosta poleg Slovenije litovska nasprotnika Grčija in Nova Zelandija ter nato še tri tekme v Stožicah s Slovenijo, Brazilijo in Iranom, pred potjo na Kanarske otoke pa je v Zagrebu na sporedu še dvoboj s Hrvaško.

Litva ima izjemno bogato košarkarsko zgodovino. V Kaunasu, ki je morda celo najbolj košarkarsko mesto v Evropi, stoji najstarejša dvorana na stari celini, še pred štirimi leti pa je v njej Žalgiris igral na Evroligi. Litva je v času prejšnje samostojnosti pred drugo svetovno vojno postala dvakrat evropski prvak. To ji je uspelo na drugem evropskem prvenstvu in na tretjem, ki ga je tudi gostila. Uspeh je ponovila leta 2003 na Švedskem, poleg tega pa ima v zbirki še dve srebrni medalji in en bron.

Na svetovno prvenstvo brez Kleize
Litva je sodelovala na šestih olimpijskih igrah in se s kar treh vrnila z bronom, leta 1992, 1996 in 2000. Trikrat je sodelovala na svetovnem prvenstvu, tudi na zadnjih dveh, kot že rečeno, pa je v Turčiji leta 2010 osvojila bronasto medaljo, ko je blestel Linas Kleiza. Še pred ponovno samostojnostjo so litovski košarkarji, ki praktično prav vse po vrsti odlikuje dober met z razdalje, velike uspehe dosegali pod zastavo Sovjetske zveze. Zbornaja komanda je blestela na evropskih prvenstvih, postala pa je tudi svetovni in olimpijski prvak. Za olimpijski naslov leta 1988 imajo največ zaslug prav štirje Litovci. V reprezentanci Sovjetske zveze so leta odlično igrali Modestas Paulauskas, Arvydas Sabonis, Šarunas Marčiulionis, Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius, Sergejus Jovaiša …

V reprezentanci ni več izkušenega kapetana Robertasa Javtokasa in Kleize, ki je blestel pred štirimi leti, lani pa je bil v prvi peterki Eurobasketa, vseeno pa je v izbrani vrsti dovolj izkušenih košarkarjev, nekateri so tudi osvojili bronasto medaljo v Turčiji, Jonas Kazluaskas pa je na priprave povabil tudi nekaj novih obrazov z nadarjenimi košarkarji, kajti Litva izvrstne rezultate dosega tudi v mlajših selekcijah, saj je bila na primer generacija 1992 tako evropski kot tudi svetovni prvak.

Gonilna sila ekipe je Kalnietis
Iz te generacije je eden ključnih mož Jonas Valančiunas, eden najbolj nadarjenih centrov v Evropi, ki se je dobro znašel tudi v Ligi NBA. Je član Toronto Raptorsov, čeprav šteje šele 22 let, pa se je že dodobra uveljavil v mednarodni košarki. V NBA-ju, natančneje pri Houston Rocketsih, igra tudi krilni center Donatas Motiejunas. Največje breme sicer nosi Mantas Kalnietis, ki je bil na lanskem evropskem prvenstvu edini pravi organizator igre reprezentance, igral pa je odlično in bil prvi podajalec turnirja. Letos se je član Lokomotive iz Krasnodarja spogledoval tudi z odhodom v Ligo NBA, na pripravah pa si je že na začetku prebil glavo. Ureznina je bila zelo globoka, a jasno njegov nastop na prvenstvu zaradi tega ni bil pod vprašajem.

Na pripravljalnih tekmah se je izkazal Mindaugas Kuzminskas, ki je soigralec Zorana Dragića pri Unicaju, tu so izkušeni brata Darjuš in Kšyštof Lavrinovič, pa Paulius Jankunas, Simas Jasaitis, Martynas Pocius, Renaldas Seibutis ter novopečeni član Reala Jonas Mačiulis. Od novih obrazov je bil na pripravah tudi Deividas Gailius, ki je letos igral za Olimpijo, a večino sezone imel ogromno težav s poškodovanim kolenom. Zdaj se vrača k Neptunasu, a se mu je po turnirju v Klaipedi Kazlauskas zahvalil za sodelovanje. Poleg Gailiusa so pri Olimpiji igrali še legendarni Šarunas Jasikevičius, ki je letos končal kariero, Mindaugas Žukauskas in brat Mindaugasa Kuzminskasa Saulius, pri Krki so igrali Mindaugas Budzinauskas, Matas Niparavičius in Rolandas Alijevas.

Košarkarji odpotovali na turnir v Litvo