Manu Ginobili je kot najboljši košarkar olimpijskega turnirja v Atenah 2004 popeljal Argentino na sam Olimp. Foto: EPA
Manu Ginobili je kot najboljši košarkar olimpijskega turnirja v Atenah 2004 popeljal Argentino na sam Olimp. Foto: EPA
Tony Parker, Tim Duncan in Manu Ginobili
Ginobilija s Spursi veže še eno leto pogodbe, potem pa še ni znano, ali bo Manu nadaljeval ali pa bo sklenil bogato kariero. Foto: Reuters

"Danes lahko skoraj povsem zagotovo, recimo 98-odstotno, rečem, da ne bom več igral za Argentino," je 37-letni košarkarski zvezdnik povedal v sobotnem intervjuju za argentinski časopis La Nacion.

Zlati vrhunec - Atene 2004
"Če bi igral na turnirju, bi bilo to zagotovo moje zadnje prvenstvo. Težko je in še težje se bo posloviti od argentinske reprezentance,"
je bil čustven vodja zlate argentinske generacije.

Manujeva Argentina je osvojila srebro na svetovnem prvenstvu 2002, vrhunec pa dosegla z zlato olimpijsko medaljo v Atenah 2004. Štiri leta pozneje so v Pekingu gavči osvojili še olimpijski bron, pred štirimi leti, v Londonu 2012, pa je že močno ostarela zasedba zasedla 4. mesto.

Že po Londonu bil prepričan, da je konec
"V glavi sem se reprezentančno upokojil že v Londonu. A sem si premislil in sem si želel igrati kljub 37 letom. Vseeno boli, a je na nek način zaradi tega vseeno lažje,"
je še priznal Ginobili, ki je obiskal reprezentančne priprave ter zaželel svojim naslednikom in prijateljem čim več uspeha na svetovnem prvenstvu v Španiji.

Kljub naslovu rdeča luč za SP
Zimzeleni Ginobili je junija pomagal San Antoniu osvojiti naslov prvaka Lige NBA, a nato je vodstvo Spursov prižgalo rdečo luč za Argentinčev nastop na prihajajočem septembrskem svetovnem prvenstvu v Španiji. Po dogovoru Fibe in NBA imajo klubi možnost, da preprečijo igralčev nastop zaradi poškodbe. Razlog za Ginobilijevo prisilno odpoved je zlom zaradi preobremenjenosti v desni mečnici, ki je na podobnem mestu kot leta 2009, okrevanje pa bi lahko trajalo še dva meseca. Sprva je Ginobili hotel s pomočjo mediatorja prepričati klub, da bi mu le pustili igrati, a se je nato premislil, da ne bi pokvaril odličnih odnosov s Spursi.

Steber uspehov Spursov
V košarkarskem svetu izjemno priljubljeni Manu je kariero uspešno začel v domovini, od koder je odšel v Italijo, kjer je s Kinder Bologno leta 2001 postal tako evropski prvak kot prvak Italije. Po priznanju za najboljšega igralca v Evropi je sledila selitev v Ligo NBA k San Antonio Spursom, s katerimi je v 12 sezonah štirikrat postal prvak, še enkrat pa je igral v finalu.