Američani Slovencem niso pustili
Američani Slovencem niso pustili "dihati". Na sliki James Harden agresivno pokriva Domna Lorbka. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Dragić
Zoran Dragić je bil s 16 točkami najučinkovitejši Slovenec. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdoc in Goran Dragić
Selektor Jure Zdovc je dal priložnost vsem igralcem. Foto: Aleš Fevžer
Američani visoko ugnali Slovence

ZDA so bile boljše v vseh elementih košarkarske igre, tako da je bilo kmalu po začetku tekme jasno, da za Slovence ne bo "kruha".

Fizično in tehnično superiorni Američani so v tretji četrtini (26. minuta) povedli s +30 (69:39), nato pa tekmo mirno pripeljali do konca. Zoran Dragić je bil s 16 točkami najučinkovitejši Slovenec, na drugi strani je dve točki več dosegel Anthony Davis.

ZDA hitro uveljavile premoč
Slovenija je tekmo začela v postavi Uroš Slokar, Miha Zupan, Goran in Zoran Dragić ter Domen Lorbek. G. Dragić je po lepem prodoru dosegel prvi koš na tekmi. Nadaljevanje je pripadlo Američanom, ki so po nizu protinapadov ušli na 10:4. Pri 10:6 je Jure Zdovc vzel prvo minuto odmora. Ta ni pomagala, saj so agresivni Američani prednost hitro povišali na 16:7. Slovenci so imeli precej težav pri organiziranju napada, tako da je bil Zdovc spet prisiljen poklicati igralce k sebi. Po njej sta zapored zadela Jaka Klobučar in Edo Murić za 12:18. Takšna je bila tudi razlika po prvi četrtini (24:18).

Slovenija s serijo trojk znižala na -11
Na začetku drugega dela so se Američani odlepili, tako da je semafor po zabijanju Kennetha Farieda v 14. minuti kazal 31:18. Zdovc je ameriški nalet prekinil z minuto odmora. Po njej je Stephen Curry povišal na +15 (33:18). Strelski post Slovencev je po petih minutah prekinil Alen Omić (20:34). Američani so še naprej prevladovali, Slovenci so le stežka prihajali do metov. Na drugi strani so bili Američani precej učinkovitejši in v 18. minuti povedli s 43:25. Poleg tega je G. Dragić dobil že tretjo osebno napako. Končnica četrtine je pripadal Slovencem, saj je Z. Dragić zadel dve zaporedni trojki za 33:45. Ko je eno dodal še Edo Murić, je prednost Američanov skopnela na +11 (35:46). Z. Dragić je bil z 10 točkami najučinkovitejši Slovenec.

Američani stopili na plin
Z. Dragić je drugi polčas odprl s košem, a je spet sledil silovit ameriški odgovor za +20 (59:39) v 24. minuti. Le malo pozneje je semafor po alley-oopu Farieda in Davisa kazal že 65:39. Slovenci v napadu niso imeli rešitev, tako da je Zdovc vzel minuto odmora. Po njej je Harden zadel trojko za 68:39, Davis pa je dodal še prosti met (69:39). Američani so brez težav nadzirali položaj na igrišču in na zadnji odmor odšli s prednostjo +27 (81:54). Razmerje moči se v zadnji četrtini ni spremenilo. Visoka prednost je Američanom dopuščala, da so si privoščili tudi kakšno potezo za gledalce. Na tribunah se jih je zbralo približno 10.000, med njimi je bilo tudi 60 slovenskih.

Slovenija bo prvenstvo odprla v soboto ob 17.30 s tekmo proti Avstraliji.


Jure Zdovc, selektor Slovenije: "Že ko smo se začeli pogovarjati o tej tekmi, sem rekel, da je morda celo dobro, da se pomerimo z najboljšo reprezentanco na svetu in da nas postavi na realna tla. Imeli smo nekaj dobrih trenutkov, nekaj dobro izpeljanih akcij s preigravanjem in podajo na odprte mete, še vedno me pa moti, da v vseh igralcih ne vidim tistega pravega žara do igre. To so tekme, ko moraš uživati, ko moraš leteti po igrišču. Žal vsi moji igralci niso igrali tako. Glede na to, da smo imeli že na nekaterih prejšnjih tekmah težave pod obročema, so bile te proti ZDA še dodatno izpostavljene. Američani so izredno močni, fizično dominantni, in ko so si naši visoki igralci nabrali osebne napake, je bilo zaustavljanje teh še toliko zahtevnejše. Zdaj imamo pred seboj še pet treningov in skušali se bomo čim bolje pripraviti na začetek prvenstva."

Mike Kryzewski, selektor ZDA: "Dobro smo se pripravili na tekmeca, saj smo vedeli, da ima odlične strelce z razdalje. Zadovoljen sem z rezultatom, manj pa s prikazano igro svojih varovancev, ki še ni na ravni, da bi lahko računali na najvišja mesta na svetovnem prvenstvu. Čaka nas še precej dela."


LAS PALMAS

SLOVENIJA - ZDA
71:101 (18:24, 17:22, 19:35, 17:20)
10.000; Z. Dragić 16, E. Murić 14, Lorbek 10, Klobučar 7, G. Dragić in Prepelič 6, Omić 4, Zupan 3, Balažič 2, Blažič 1; Davis 18, Faried 14, Irving 13, Gay in Thompson 11, Curry 10, Harden 9, Cousins 6, DeRozan 4, Rose 3, Drummond 2.

Prosti meti: 10/17; 29/46
Met za dve: 17/42; 27/56
Met za tri: 9/26; 6/14
Skoki: 37; 50

Američani visoko ugnali Slovence