Center Toronta Jonas Valančiunas je bil s 14 točkami med najboljšimi strelci tekme. Foto: EPA
Center Toronta Jonas Valančiunas je bil s 14 točkami med najboljšimi strelci tekme. Foto: EPA
Goran Dragić
Goran Dragić je moral po navodilih kluba Phoenix Suns počivati. Vseeno je bil izbran v najboljšo peterko turnirja. Foto: EPA
Drugi poraz slovenskih košarkarjev v Kaunasu
Zadnje tri minute tekme Litva - Slovenija

Slovenski košarkarji, ki so odlično odigrali prvi polčas, so bili na zadnji tekmi pripravljalnega turnirja v Litvi do zadnjega v igri za uspeh. Edo Murić je s trojkama v 17 sekundah Slovenijo približal na 78:76, toda Mantas Kalnietis, ki je v finišu tekme neusmiljeno zadeval, je zadel vse štiri proste mete. Prvi strelec obračuna je bil Miha Zupan z 18 točkami. Slovenija je skok izgubila s 40:22. Za tolažbo: v najboljšo peterko turnirja v Kaunasu je bil izbran Goran Dragić, ki proti Litvi sicer ni igral.

Boljši met, slabši skok
Po razočaranju proti Grčiji so slovenski košarkarji tokrat takoj v tekmo krenili resno in se ne samo dobro kosali z Litvo, ampak v prvem polčasu večinoma vodili. Po dveh zaporednih trojkah Mihe Zupana je bilo 15:20, po trojki Klemna Prepelića (z devetimi točkami najboljši strelec prvega polčasa) pa je prednost znašala devet točk (19:27). Met iz igre je bil v prvih 20 minutah 51-odstoten, tako da izgubljeni skok (17:11) z litovskimi velikani na čelu z NBA-centrom Jonasom Valančiunasom ni bil problematičen. Izid ob polčasu: 36:42.

Blažič šele na koncu dobil priložnost
V tretji četrtini slovenski met ni bil več tako zgleden. Zupan je sicer z novo trojko za vodstvo s 47:52 (to je bila njegova 16. točka) spet utišal polno dvorano, toda Litva je odločilno četrtino začela z rahlo prednostjo (57:54) in je delovala vedno bolj motivirano in samozavestno. Jaka Blažič, ki je kar 34 minut sedel na klopi, je v svoji prvi akciji uspešno končal polaganje za vodstvo 59:63, potem pa se je ustavilo. Mantas Kalnietis je izkoristil trenutek Klobučarjeve nezbranosti in povišal na 69:65, odločilna pa je bila nova trojka Kalnietisa 40 sekund pred koncem za 76:70 in še njegovi štirje zadeti prosti meti.

Z Litvo spet na turnirju v Stožicah
Slovenci bodo po tekmi takoj odpotovali v Ljubljano, kjer jih od četrtka do sobote čaka Telemachov turnir v Stožicah. Nasprotniki bodo Iran, Brazilija in Litva. Zadnjo generalko pred svetovnim prvenstvom bodo opravili v torek v Las Palmasu proti ZDA. Prenosi vseh tekem bodo na TV SLO 2 in MMC-ju.


Izjavi po tekmi:

Jure Zdovc, selektor: "Pred tekmo sem fantom dejal, da so to tista prava srečanja, ki jih je užitek igrati. Nasproti smo imeli dobrega tekmeca, polno dvorano in nismo imeli kaj izgubiti, saj sta manjkala Goran Dragić in Domen Lorbek. Zato smo igrali bolj sproščeno, več zadevali, predvsem visoki igralci. Miha Zupan je bil danes odlično razpoložen, Uroš Slokar pa še išče svoj met z razdalje. V zaključku smo bili že malce utrujeni, imeli pa smo tudi težave z osebnimi napakami. Hkrati je Litva postavila na parket precej nizko postavo in prav eden od teh nižjih igralcev je dosegel ključno trojko, po kateri se nismo mogli več vrniti v igro. Generalno gledano sem zadovoljen, saj smo se stepli, malce me moti le to, da osebne napake ne delamo v pravih trenutkih. Preveč je takih, ko tekmec doseže koš in ima nato še prosti met, pa tudi ko nismo v bonusu, moramo biti bolj pozorni na ta segment igre. Kljub porazu pa nisem razočaran, saj so igralci pokazali pravi karakter. Očitno so dojeli, kaj sem jim želel sporočiti po tekmi z Grčijo, pomagal pa je tudi daljši sestanek pred odhodom v dvorano."

Miha Zupan: "Po zelo slabi igri proti Grčiji, ko nismo igrali tako, kot je želel selektor, smo danes pokazali povsem drug obraz. Igrali smo kolektivno, čvrsto, žal nismo zmagali, a mislim, da smo vendarle pokazali, da se lahko kosamo z najboljšimi. Imamo še precej rezerve, formo stopnjujemo iz tekme v tekmo in na naslednjem turnirju v Ljubljani sem prepričan, da bomo boljši. Vrnil se bo Erazem Lorbek, tudi Goran Dragić nam bo priskočil na pomoč, tako da bodo gledalci v Stožicah videli, česa smo sposobni. Danes so mi soigralci dobro podajali, jaz sem upravičil njihovo zaupanje, vendar moj osebni dosežek ni pomemben, če Slovenija ne zmaga."

Zadnji dan turnirja v Kaunasu:
LITVA - SLOVENIJA
80:76 (17:22, 19:20, 21:12, 23:22)
10.000; Valančiunas in Jankunas po 14, Kalnietis 13, Motiejunas in D. Lavrinovič po 7, Kuzminskas in Mačiulis po 6, Pocius 5, Seibutis 4, Jasaitis in Vasiliauskas po 2; Zupan 18, Prepelič 17, Murić 11, Klobučar 10, Z. Dragić 8, Omić 6, Slokar 4, Blažič 2.
Prosti meti: 30/35; 8/13
Met za dve točki: 19/34; 19/31
Met za tri točke: 4/15; 10/32
Skoki: 41;24



GRČIJA
- NOVA ZELANDIJA
95:65 (26:23, 24:25, 28:11, 17:6)

Drugi poraz slovenskih košarkarjev v Kaunasu
Zadnje tri minute tekme Litva - Slovenija