Goran Dragić je v Litvi odigral prvo pripravljalno tekmo za SP in bil že takoj mož odločitve proti Novi Zelandiji, proti Grčiji pa je bil z omejeno minutažo prvi strelec. Foto: EPA
Goran Dragić je v Litvi odigral prvo pripravljalno tekmo za SP in bil že takoj mož odločitve proti Novi Zelandiji, proti Grčiji pa je bil z omejeno minutažo prvi strelec. Foto: EPA

Zanimalo me je, kako se bodo moji igralci odzvali na takšno ekipo, vendar smo tekmo začeli zelo slabo, medlo in neprofesionalno. Porabil sem veliko energije, da sem prebudil igralce, čeprav to ni moje delo. Jaz moram voditi tekmo, ne pa igralce prepričevati, da igrajo resno.

Selektor Jure Zdovc
Slovenija - Grčija, statistika tekme v Kaunasu
Znova krepko izgubljen skok, na drugi strani pa več izgubljenih žog, kar pa ni bilo izkoriščeno v pravšnji meri. Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc
Selektor Jure Zdovc je dal po tekmi jasno vedeti, da nekateri vedno isti posamezniki niso na reprezentančni ravni. Foto: Aleš Fevžer
Preveč napak v obrambi in slab met Slovenije

Slovenija je doživela tretji poraz v pripravljalnem obdobju za svetovno prvenstvo v Španiji. Po dveh spodrsljajih proti B-selekciji Rusije na turnirju na Kitajskem je morala v drugem nastopu na turnirju v Kaunasu zasluženo priznati premoč izbrani vrsti Grčije, ki je vodila tako rekoč celotno srečanje in na koncu slavila z 79:71. Svoje nezadovoljstvo, zlasti nad začetkom je jasno in glasno povedal tudi selektor Jure Zdovc (glej spodaj).

Zdovčevi izbranci so v soboto premagali Novo Zelandijo z 80:74. Grki so bili na prvi tekmi nemočni proti Litvi, gostitelji turnirja so namreč slavili s 86:67. V nedeljo sta reprezentanci pokazali drugačna obraza.

Šolska četrtina Grkov (12:25)
S trdno obrambo in igro pod košem so Grki takoj prevzeli pobudo in povedli po petih minutah s 13:4. Slovenci so tako kot proti Novi Zelandiji imeli velike težave pri skoku, znova ni šlo napadu, obramba ni bila kos razigranim nasprotnikom, ki so zadeli vse tri poskuse za tri točke, medtem ko so Zdovčevi varovanci zgrešili vseh šest trojk. Skoraj šolska četrtina Grčije se je končala z atraktivnim "alley-oopom" in zabijanjem Giannisa Antetokoumpa za 25:12.

Klobučar dvakrat pod prekrškom (18:13)
V 2. četrtini se je ustavilo strelcem na obeh straneh. Slovenija se je približala po prvi trojki Jake Klobučarja, ki je izsilil in zadel še prosti met. Občutnega izboljšanja slovenske igre ni bilo, a tudi Grki so popustili. Zaostanek sta pod mejo desetih točk spravila Goran Dragić s trojko in Klobučar s prodorom in prekrškom. Po 20 minutah je Grčija vodila z 38:30. V spodbudo Sloveniji - v soboto so Novozelandci ob polčasu vodili za deset točk.

Namesto izenačenja nov padec (19:21)
Po odmoru so nova selektorjeva navodila obrodila sadove in zaostanek se je začel topiti. Pri 40:42 so Slovenci imeli napad za izenačenje, a se Goran Dragić in Uroš Slokar nista razumela. Sledila sta nov padec in grški nalet za vodstvo s 13 točkami. Uganka za slovensko obrambo je bil center Ionnis Bourousis (16 točk).

Prepozen pritisk za priključek (22:20)
Šele v zadnjih minutah je Slovenija s pritiskom ulovila priključek in po košu in prostih metih Zorana Dragića je bilo 70:74, a v zadnjih sekundah je met vnovič zatajil, da bi sledila prava tesna končnica, pri čemer so Grki nadzirali srečanje s premočjo pod košem (skok 38:26). Pri Sloveniji sta največ točk vnovič prispevala brata Dragić (skupaj 26 točk). Z bolečinami v komolcu je igrišče tik pred koncem zapustil Edo Murić, ki je dobil neugoden udarec v živec, vendar je z njim vse v redu.

Za zaključek turnirja Slovenijo v ponedeljek (prenos na TV SLO 2, in ne 3) čaka soočenje z Litvo, s katero se bo nato pomerila tudi na svetovnem prvenstvu čez slab mesec.


IZJAVI PO TEKMI

Jure Zdovc, selektor: "Grčija je zame že dolgo eden glavnih favoritov za visoka mesta na svetovnem prvenstvu. Ima zelo dobro ekipo: z raznovrstnimi igralci, izkušenimi, čvrstimi in predvsem pametnimi. Glede na to, da je včeraj visoko izgubila z Litvo, sem pričakoval, da se bo na nas dobro pripravila in visoko motivirala. Zanimalo me je, kako se bodo moji igralci odzvali na takšno ekipo, vendar smo tekmo začeli zelo slabo, medlo in neprofesionalno. Porabil sem veliko energije, da sem prebudil igralce, čeprav to ni moje delo. Jaz moram voditi tekmo, ne pa igralce prepričevati, da igrajo resno. To me zdaj že malce skrbi, saj gre vedno za iste posameznike. Vseeno smo nato ujeli ritem, se približali tekmecu, vendar smo imeli preveč slabih minut, da bi naredili preobrat. Ko gre Goran Dragić na klop, nam igra pade, vendar moramo upoštevati navodila Phoenixa in se držati omejitve 25 minut. Na naslednjih tekmah bo treba igrati čvrsto od prve minute dalje in nadzorovati tako igro kot tekmeca."

Zoran Dragić: "Igrali smo zelo slabo. Tako kot proti Novi Zelandiji smo začeli medlo, brez prave energije, a če smo lahko prvo tekmo še izvlekli, je bil tokrat tekmec bistveno bolj kakovosten in nas ni več spustil blizu. Videlo se je, da nam primanjkuje višine, zato moramo bolje zapirati prostor pod obročema in biti pozornejši v obrambi. Selektor Zdovc se je nekajkrat upravičeno razburil, saj nismo igrali obrambe. Zavedamo se, da je ta del igre za nas zelo pomemben. Če ne bomo čvrsti v obrambi, bomo težko zmagovali na svetovnem prvenstvu."


Pripravljalni turnir v Kaunasu:
SLOVENIJA - GRČIJA
71:79 (12:25, 18:13, 19:21, 22:20)
G. Dragić 14, Z. Dragić 12, D. Lorbek 11, Balažič 10, Prepelič in Klobučar po 8, Omić in Murić po 4; Papanikolaou 20, Bourousis 16, Vasileiadis 13, Printezis 8, Kaimakoglu 7, Antetokonmpo 5, Vogiokas 4, Mancaris 3, Slokas 2, Zisis 1.

LITVA - NOVA ZELANDIJA
85:79 (18:23, 19:18, 18:17, 30:21)

Sobota:
SLOVENIJA - NOVA ZELANDIJA
80:74 (14:13, 13:24, 23:9, 30:28)
LITVA - GRČIJA
86:67 (19:16, 20:19, 25:10, 22:22)

Ponedeljek ob 19.00 (TV SLO 2/MMC):
LITVA - SLOVENIJA
GRČIJA - NOVA ZELANDIJA

Zanimalo me je, kako se bodo moji igralci odzvali na takšno ekipo, vendar smo tekmo začeli zelo slabo, medlo in neprofesionalno. Porabil sem veliko energije, da sem prebudil igralce, čeprav to ni moje delo. Jaz moram voditi tekmo, ne pa igralce prepričevati, da igrajo resno.

Selektor Jure Zdovc
Preveč napak v obrambi in slab met Slovenije