Svetovno prvenstvo v košarki
Rado Trifunović je imel s sestavljanjem seznama kar nekaj preglavic, saj se je moral soočiti s številnimi odsotnostmi. Foto: www.alesfevzer.com
       Prepelič in Blažič sta se vedno odzvala in vedno smo ju tudi želeli v reprezentanci. Verjamem, da bo tudi v prihodnje tako. Glede Šiška pa so zdaj poleg tudi že mlajši in če se zelo izkažejo, bomo računali nanje. Lahko rečem, da si je Šiško kar malo zapravil priložnost, ker bi precej igral. Za naprej se pa raje pogovarjamo, ko bodo na vrsti kvalifikacije za evropsko prvenstvo, saj vemo, da košarkarji iz Evrolige novembra in februarja tako ali tako ne bodo poleg.       
 Rado Trifunović
Znova bo kapetan Gašper Vidmar, ki je junija manjkal zaradi poškodbe. Foto: EPA
       Cilji vedno ostajajo velika tekmovanja, kot so evropsko in svetovno prvenstvo ter olimpijske igre. Če nam uspe, bomo pripravljeni, a ljudje se morajo zavedati, da to ni več reprezentanca iz Finske in Turčije. To je nekaj povsem drugega. Imam občutek, da se nekateri igralci kar malce bojijo. Lahko se je skrivati za Goranom Dragićem, ko pa je treba stopiti v ospredje, pa je druga zgodba. Ko gre vse po načrtu, so vsi veseli in pametni, problem pa je, ko zaškripa. Takrat se pokažejo tisti, ki so pravi.       
 Rašo Nesterović
Klemen Prepelič je že po porazih s Španijo in Črno goro dal jasno vedeti, da ga septembra ne bo poleg. Foto: www.alesfevzer.com
       Nam vsak igralec pomeni ogromno. Smo majhni in praktično namesto, da bi se veselili, da imamo igralce v močnih klubih in ligi, kot je španska, smo razočarani, ker jih ne moremo dobiti prej kot 9. septembra. To kaže na neregularnost vsega. Španci, ki so praktično že uvrščeni na prvenstvom, so se z ACB-ligo, ki je ločena, odločili, da ne pustijo pred tem datumom. Turki recimo trenirajo že od 15. avgusta in imajo tudi NBA-igralce. Mi bomo kompletni tri dni in bomo potem igrali proti takim ekipam, pa še trenirajo lahko že en mesec. To ni regularno.       
 Rado Trifunović
Jaka Blažič si bo skušal zagotoviti čim večjo vlogo v Barceloni in posledično je odpovedal tokratno sodelovanje v izbrani vrsti. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Slovenski košarkarji brez...

Dodaj v

Znova težave z odpovedmi: Ne bo Dončića, Prepeliča, Blažiča, Nikolića …

Trifunović objavil širši seznam reprezentantov
28. avgust 2018 ob 11:54,
zadnji poseg: 28. avgust 2018 ob 15:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po slabem prvem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo se je košarkarska reprezentanca že tako znašla v težkem položaju, zdaj pa so za dodatne težave poskrbele še številne odpovedi igralcev.

Aljaž Bratec, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Urban Durnik, Gregor Glas, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Blaž Mesiček, Edo Murič, Matic Rebec, Gašper Vidmar, Luka Vončina in Saša Zagorac bodo v četrtek začeli priprave na peti kvalifikacijski cikel za odhod na Kitajsko, s katerim se tudi začenja drugi del kvalifikacij. Pozneje – predvidoma 9. septembra – se jim bodo pridružili še košarkarji iz Nemčije in Španije, Vlatko Čančar, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Anthony Randolph in Luka Rupnik, med katerimi pa ni Jake Blažiča in Klemna Prepeliča, ob Vidmarju prvih dveh strelcev izbrane vrste v kvalifikacijah.

Slovenijo septembra čakata dve težki nalogi, gostovanje v Latviji in domača tekma proti Turčiji, ki bo ravno na obletnico slavja na lanskem evropskem prvenstvu. Kakšna simbolika, na dan, ko je Slovenija stopila na evropski vrh, leto pozneje že teoretično lahko ostane brez možnosti za preboj na svetovno prvenstvo. Obe ekipi imata na seznamu kar nekaj zvenečih imen – Turki so okrepljeni s košarkarji iz Evrolige in celo Lige NBA, pri Sloveniji pa z izjemo Randolpha košarkarja s te ravni ni. Med njimi so tudi igralci, ki ne izstopajo v slovenskem prvenstvu. Odpovedi imajo v slovenski reprezentanci že dolgo in pestro zgodovino, a v trenutnem stanju, ko izbor kakovostnih posameznikov res ni širok, se to toliko bolj pozna. Takšna je (kruta) realnost.

Trifunović: Stojimo za to reprezentanco
"Na seznamu je nekaj novih, mladih imen. To je naša reprezentanca, za katero stojimo jaz osebno in cel strokovni štab. Podpiramo jo. Vem, da se ne morem izogniti vprašanjem, zakaj ni tega in tega igralca. Povedal bom, kar vem. Veste vsi, da je za nas vsak igralec pomemben. Koliko nam pomeni vsak, lahko rečem, če bi imeli Vidmarja v Belorusiji in v zadnjem ciklu, bi morda imeli štiri zmage in
bi se zdaj povsem drugače pogovarjali. Še vedno imamo svoje možnosti, čeprav je pred nami res zahtevna zadeva. Ni konec sveta. Tudi če bi bili svetovni prvaki, bomo morali začeti kvalifikacije za EuroBasket in zato je treba razmišljati za prihodnost," je v uvodu povedal selektor Rado Trifunović, ki bo imel na treningih na voljo tudi Zorana Dragića. Ljubljančan okreva po novi težki poškodbi kolena. Vadil bo z ekipo, vendar pa še zdaleč ni pripravljen na igranje.

Niti ene izmed šestih kvalifikacijskih tekem Slovenija ni odigrala v polni zasedbi. Luka Dončić je manjkal zaradi Evrolige, zdaj odhaja v NBA. Aleksej Nikolić je prav tako igral v Evroligi, zdaj pa odhaja k Partizanu in se je odločil, da odpove tokratno sodelovanje. Blažič in Prepelič, ki sta do zdaj nosila veliko breme, ste odpovedala po selitvi k Real Madridu oziroma Barceloni. Vpoklic je celo odpovedal Žan Mark Šiško, ki je iz Ilirije prestopil k Primorski. Seveda do odpovedi prihaja tudi v drugih izbranih vrstah, a v takem obsegu kot v slovenski, vendarle ne. "Da bo vsem jasno, klub ne sme nobenemu igralcu prepovedati igrati za reprezentanco. Noben klub na svetu, ne v NBA, ne v Evroligi, nikjer. Se pa dogaja, saj Fiba ni tako močna, da klub, bom rekel, agresivno odsvetuje igranje. Na koncu postavi košarkarje vpoložaj, ko začnejo razmišljati in tehtati stvari. Postavijo jih pred dilemo," je ob tem dodal selektor, ki bo z ekipo odigral tudi dve pripravljalni tekmi proti Hrvaški, ki ima v ekipi tudi NBA-jevce.

Trifunović poudarja, da ne kaže s prstom na igralce, kajti vendarle so pritiski klubov, čeprav prepovedati ne smejo, mogoči. Obenem tudi ni dobil občutka, da bi se nekateri odzvali, če bi bil položaj boljši in bi Slovenija imela več kvalifikacijskih zmag. Jasno pa je večkrat poudarjal, da štab ni nikogar prosil ali prigovarjal, naj pride. Povabili so jih, izrazili so željo, da se odzovejo, a prosili igralcev niso in ne bodo: "V reprezentanci sem od leta 2014. Pogovarjal sem se z nekdanjimi selektorji in nikoli se ni nikogar prosilo. Reprezentanca je najboljša ekipa, v kateri košarkar igra v svoji karieri. Nihče ni nad reprezentanco, tudi Lakersi ne. Igralec si mora želeti priti, ne pa, da se jih prosi. Kako pa bo to, se bo potem vrgel v ključnem trenutku za žogo? Seveda se ne bo. Če nima tega goriva, kot bi lahko rekli, v sebi, to ni to."

Iz Reala prihaja Randolph, Prepelič pa ne
Vendarle je zanimivo, da je na seznamu Randolph, ki igra za isti klub kot po novem tudi Prepelič. Američan je tokrat potrdil nastop, Prepelič pa je že po tretjem ciklusu jasno dal vedeti, da ga septembra ne bo zraven. "Postopek je bil pri obeh enak. Poslali smo vabilo, a ni Real nič odgovoril, kar po navadi klubi naredijo, da bo igralec dostopen in tako naprej. Poslali smo opomnik, drugega, tretjega, a nobenega odgovora iz Madrida. Pogovarjali smo se z igralcema. Na koncu je Randolph tu, Prepelič pa ne. Kateri dejavnik je bil vmes, pa ne vem. Lahko da je klub Anthonyju rekel ja, Klemnu pa odsvetoval, a tega ne vem," je položaj Realovih košarkarjev opisal Trifunović, ki na Randopha zdaj prvič po evropskem prvenstvu lahko računa: "Korektno je, da se pove, da bi bil z nami že junija, a je imel res velike osebne težave, ki jih je preprosto moral reševati. Zdaj je takoj rekel, da je pripravljen sodelovati. Komunikacija, še enkrat povem, je bila pri vseh ista. Malce v šali, ko ga bom videl tu, bom verjel, vendar ne, res je rekel, da pride."

Po selitvi k Barceloni se je tudi Blažič odločil, da ga tokrat ne bo zraven: "Z Jakom sva bila v stiku. Res si je želel priti in veste, kako je predan reprezentanci. Na koncu me je poklical in mi odkrito povedal, da ve, da mu klub ne sme preprečiti, in da se je pogovarjal s Pešićem. Prišel je v Barcelono z nič minutami in si jih mora izboriti. Dejal je, da mu je zelo težko, a se je odločil, da ne pride. Tako mi je povedal. S Klemnom sta bila vedno predana reprezentanci. Ne da jih ščitim ali kritiziram, na koncu je odločitev taka, še enkrat pa povem, da ne vem, kateri dejavnik je pri Realu odločil, da na enega pritiskajo, da ostane, na drugega pa ne."

"Z Anthonyjem sem nekajkrat govoril in smo se dogovorili prek agencije. Rekli so, da Real nima zadržkov in da ga bo pustil takrat kot vse Špance. Zakaj 9. septembra, kakršne so informacije, ne vem, imajo pa verjetno svoje razloge," je ob tem dejal generalni sekretar zveze Rašo Nesterović, ki se je dotaknil tudi Prepeličeve odpovedi: "Klemen je že po tretjem ciklu rekel, da noče. Če nočeš, pač nočeš. Žalostno je, da moraš prositi. Mi nismo reprezentanca, ki bi imela bazo 150 igralcev in lahko izbiraš. Če manjkata dva, se lahko občutno pozna."

Odpovedala tudi Nikolić in Šiško
Poleg dveh evroligaških igralcev je ostal selektor tudi brez dveh organizatorjev igre. "Povem iskreno, kot je bilo. Nikogar nisem spraševal, zakaj taka odločitev. Z Aleksejem sem se slišal, preden je šel v Partizan, ko je rekel, da ima željo in da pride. Ko je prišel tja, pa sva se znova slišala in je rekel, da se je v sodelovanju s klubom odločil, da ga ne bo. Vprašal sem ga, ali je to njegova odločitev, in je rekel, da je. Odgovoril sem, v redu. Ni prigovarjanja in ni prošenj," je odločitev Nikolića komentiral Trifunović.

Selektor je razkril tudi, kako je potekala komunikacija s Šiškom: "Najprej mi je rekel, da ne more, ker bo prvi 'play' in se mora uigrati z ekipo. Govoril sem s trenerjem in sva sklenila, naj pride, saj ima močne tekme, treniral bo z igralci, kot je Vidmar, igral proti NBA-košarkarjem in da bo dober program zanj. Dobil bi minute. Potem me je Žan poklical in rekel, da pride, čez dva dni pa je znova poklical in rekel, da se je odločil, da ga ne bo. Razlog je bil isti, da bo prvi 'play' ..."

Nad njegovo odločitvijo je bil Trifunović zelo razočaran: "Ko smo bili pomočniki pri Igorju, smo forsirali Žana, da je zraven, ker ga vidimo kot svojo prihodnost. Pri meni kot selektorju je dobil prve uradne minute v reprezentanci. Proti Belorusom in Špancem je igral kar precej. Drugo okno, ko je bil poškodovan, je bil vseeno zraven, da bi čutil ta duh reprezentance. V tretjem sem se odločil, da ne bo v ekipi, ker smo potrebovali umirjenega 'playa', kot je Nikolić, nekoga, ki pride noter in spremeni ritem, kot je Rebec, in nekoga, ki pozna Špance, to je Rupnik. Takšna je bila odločitev. Šiško je vseeno imel dobro in skrbno načrtovano pot v reprezentanci. Če ima zato zamere, pa ne vem."

"Po eni strani razumem igralce. Vsi so naredili korak naprej. Po drugi strani pa je to vendarle reprezentanca. Vem, da je to njihova življenjska stvar. Za Prepeliča in Blažiča, ki je naredil korak nazaj in se zdaj znova vrnil v Evroligo, sta to prvi sezoni pri Realu in Barceloni. To so veliki klubi. Začenjata z ničle. Razumem ju, konec koncev pa je reprezentanca le reprezentanca. Vseeno največjo krivdo pripisujem Fibi, ki ima svoj načrt, kako bi kvalifikacije potekale, nima pa razrešenih pojmov. S tem se moramo boriti, mi pa smo majhna Slovenija in nam vsak igralec toliko pomeni," je zaključil Trifunović, ki ga septembra čaka res zahtevno delo.

Kvalifikacije za SP, drugi del, skupina I

1. krog, petek, 14. septembra:
LATVIJA - SLOVENIJA

UKRAJINA - ŠPANIJA

TURČIJA - ČRNA GORA

Lestvica:               
ŠPANIJA         6 6 0 +66 12
TURČIJA         6 4 2 +48 10
LATVIJA         6 4 2 +24 10
--------------------------------------
ČRNA GORA        6 3 3 +11 9
UKRAJINA        6 3 3 -10 9
SLOVENIJA        6 2 4  -8 8
                   

Na SP, ki bo med 31. avgustom in 15. septembrom 2019, vodijo prva tri mesta.

M. L., Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
vombat98
# 28.08.2018 ob 12:10
Kar na jok mi gre, ko berem seznam, pa nič ne mislim slabo o teh, ki so na seznamu. A ve kdo, če smo vsaj na evropsko l. 21 uvrščeni kot prvaki?? Ker pred tem letom ne bomo gledali "normalne" slovenije. Če pa še takrat slučajno dončiča ne bo, pa bo naslednja prilika verjetno kar 25. leta, ker tudi na naslednje sp verjetno ne bomo prilezli. V enem letu se je sesula ta neverjetna pravljica, hvala predvsem fibi, v takem breznu pa še nismo bili od osamosvojitve, ehh...
Zlobni genij
# 28.08.2018 ob 12:02
Redki so tisti, katerim je reprezentanca v ponos. ;)
pablooo94
# 28.08.2018 ob 11:57
Nič kaj optimistično
ManBoy
# 28.08.2018 ob 12:20
Randolph ni prost igralec, je igralec Reala, ker niso mogli prekinit pogodbe. Ga bo pa verjetno Real poslal na te kvalifikacije zato ,da bi si z dobrimi igrami dvignil ceno in prodal drugam. Čeprav ne vem, zakaj bi se kateri klub hotel znebit Tončija.
karma91
# 28.08.2018 ob 12:05
brez Prepeliča in Blažiča?????? in po kakšni logiki je potem zraven Tone? Vse skupaj je smešna ekipa
Lesinar
# 28.08.2018 ob 11:59
Prle kralj in car pa ne bo igral?
čarli23
# 28.08.2018 ob 15:13
Kam je padla reprezentanca, pred 10 leti je igralec odpovedal Evropsko prvenstvo, ker se je hotel pripraviti na sezono v top klubu kot je Los Angeles Lakersih(Saša Vujačić). Danes ti pa odpoved igralec, ker se pripravlja na sezono pri KK Primorska? 1 leto nazaj je igral v 2.slovenski ligi med ameterji in so ga vseeno vabili v reprezentanco, da trenira z Goranom Dragićem, Dončićem in ostalimi in si reši kariero? Adijo pamet. V karieri ni naredil nič, igral bi proti NBA igralcem Hrvaške, Latvije, Turčije itd... Ali pa Nikolić, junija se mu da mesto v prvi peterki reprezentance Evropskega prvaka, v 2 tekmah doseže skupaj 0 točk, v zahvalo pa odpove reprezentanco zaradi Partizana, kjer bo back-up play. Spet adijo pamet...
karma91
# 28.08.2018 ob 11:56
in kar vztrajno tiščijo Randolpha, čeprav vedo da ne bo igral, Omić pa je na razpolago
karma91
# 28.08.2018 ob 12:14
baju

kolikor jaz vem , Tonček že veselo trenira z Realom, so se nekako pobotali
bigweis
# 28.08.2018 ob 12:12
pravljica-->grozlivka
happy schimetzky
# 28.08.2018 ob 12:02
no, vsaj nekaj se je naučil... dončiča in dragiča ni več na širšem seznamu, za razliko od prejšnjih ciklusov, ko se je vedelo, da ju ne bo, pa ju je zaradi lepše slike seznama vseeno tja tiščal.
Bošty
# 28.08.2018 ob 15:51
Pa pe tole dodam. Vidmar je imel že dvakrat strgane kolenske vezi. Na obeh kolenih. Če kdo lahko konča igranje za reprezetanco je to on. In noben mu ne more nič očitat. Poleti je manjkal, ker je imel težave s koleni in je moral na operacijo. In Vidmar bo še vedno igral! To je legenda! To je borec! Brez njega ne bi premagali niti Latvije lani, glede na to kako tesna tekma je bila in kakšna je alternativa (beri Dimec). Zdaj se Vidmar pogaja za prestop v Fenerbahce. In bo še vedno igral! Legenda in borec! Prepelič je pa bleferska mevža!
r-o-k-o-m-e-t
# 28.08.2018 ob 12:21
ajoj, kam nas je pripeljala fiba..... Lepo me Milko rekel, igrat z mladinci in lobirat da gredo še drugi po tej poti...
jakosol
# 28.08.2018 ob 12:18
Fotografija selektorja najbolje ponazarja trenutno stanje reprezentance.
Frfrofnofka
# 28.08.2018 ob 12:00
Jao jao. Pa če hočem biti še tako velik optimist, na žalost ob pogledu na ta imena nemorem bit. Žal, ampak bilo je lepo dokler je trajalo, mi pa ni jasno zakaj ni Blažiča, Prleta in Dončiča glede na to da še ni neke sezone in da ostale reprezentance imajo imena iz NBA in Eurolige. ? :O
moochie
# 28.08.2018 ob 12:35
Bodimo realni, nimamo šans. Ekipa brez nosilcev kot so Dončič, Dragič itd. enostavno nima kvalitete za nastop na SP. Reši nas samo wild card...
ManBoy
# 28.08.2018 ob 18:39
Dejstvo je, da je te kvalifikacije zveza pogrnila na celi črti in da sedaj takšmp javno blatijo te igralce(Donke, Prle, Blazic), ki so odpovedali enostano ni fer. Drugo je Šiško, Nikolič itd, ..
Že na začetku se je angažiralo selektorja, ki v košarki ni naredil praktično nič. Še nikoli ni uspešno vodil niti kakšnega kluba v 1skl.
Potem pa so se dogajale le še napake za napako. Od tega, da smo mi vsi vedeli, kako smo pod košem slabi, pa se ni naredilo nič. Celo domov so poslali Vidmarja in izgubili v gosteh proti Belorusom. Na drugem ciklusu se je poškodbo Vidmarja spet skrivalo do konca. Pa bi lahko poiskusili aktivirati kogarkoli, da bi bilo vsaj malce boljše. Mogoče Omič, Begič, Balažič, Udrih, mogoče kakšen nov naturiziran igralec. Ampak smo spet zveza ni naredila nič, da bi nam bilo malce bolje pred zadnjim ciklusom.

In sedaj bo odpeljal še zadnji vlak, ki je tako ali tako povsem nerealen za doseči in začneta Rašo in Rado javno po igralcih. Niso igralci krivi, da je prišlo do tega, da je zadnji ciklus povsem nerealen in, da bo vsak raje ostal v klubu in si tam izboril svoje mesto v ekipi.
Js sm prepričan, da če bi mi imeli pred začetkom tega ciklusa dober položaj in bi bili realno v igri, bi marsikateri igralec prišel. Verjetno že če bi bil tu Donke bi zadaj potegnil vse, ki so odpovedali.
Binder Dandet
# 28.08.2018 ob 12:10
Jaz sem optimist po duši, ampak tule se mora čudež zgodit. Če bo res na novo postavljena ekipa presenetljivo dobro funkcionirala in predvsem motivirana, da se dokaže. V prejšnjem krogu smo bili brez 4 iz prve peterke na prvenstvu. Zdaj smo izgubili še prvi 2 rezervi (evroligaški klubi).
vle
# 28.08.2018 ob 13:21
@karma91

Točno tako. Ne vem od kje nekaterim ta ideja o WC.
xP
# 28.08.2018 ob 13:09
Kakšen seznam haha, kaj delajo razni Aljaži Bratci in Luke Vončine na seznamu, ki še v DP ne moreta biti med najboljšimi. Po drugi strani pa ni npr Jana Špana, ki je formula za njiju. Jakob Čebašek? Ne me basat.
bob
# 28.08.2018 ob 19:17
Še malo pa bom moral jaz obleči dres reprezentance.
adad
# 28.08.2018 ob 18:24
Globoko smo padli da lahko šiško diktira ali pride ali ne pride v reprezentanco.
aufbiks
# 28.08.2018 ob 15:28
We'll always have Istanbul.
karma91
# 28.08.2018 ob 13:18
joj slaba novica

sem sedajle pogledal FIBA in kakor je videti ne bo nobenega WC, 31 iz kvalifikacij + domačin
mmc22
# 28.08.2018 ob 12:17
realnost. treba se bo navaditi na mlajše .vseeno Bratec?????halo???
še vidmar bo počasi zapustil repko.
ne vem zakaj ni kosija namesto zagoraca?
baju
# 28.08.2018 ob 12:12
Blažič je podpisal za Barcelono in Prepelič za Real, kar avtomatsko pomeni, da ne moreta iveč grati za reprezentanco, ker sta kluba v Evroligi. Edino, če bi jih spustili, kar je pa nemogoče, ker prihajata v klub kot nova igralca in se morata začeti prilagajati na sistem. Randolph je pa prost igralec, ker ni podaljšal z Realom. Torej, lahko igra. Žal je pa dejstvo, da bo s to ekipo uvrstitev na SP znanstvena fantastika. Čudeži se pa tudi ne dogajajo vsak dan.
Bošty
# 28.08.2018 ob 15:55
Zadeval je potem Prepelič, ker si je upal prevzeti odgovornost.

Zadeval je tudi Blažič, najpomembčnejši koš je pa dal Randolph.
Bootsy
# 28.08.2018 ob 19:23
Zakaj še Trifunovič ni reku, da ne more?

Mogoče bi se pa potem kdo od igralcev premislil. V repki nekaj ne štima. Prle je bil preveč odločen ko je rekel, da ga nebo. Skoraj mal preveč odločen takoj po tekmi.

Rado je bil brca v temo. Pa naj reče kdor če kar če. Če nisi sposoben vodit vsaj kluba v 1 slovenski ligi, kaj boš potem pri reprezentanci počel. Verjamem pa da je bila to najcenejša opcija. Pri nas je vedno tako kar z rokami naredimo z ritjo podremo......Pač nimamo konstantnosti, da bi več let krejili vrh, če bi to bilo bi bil sigurno večji interes igralcev. Pač žanjemo tisto kar smo delali 10-15 let ko smo imeli "kao zlate generacije" a tam tam trenerje.
V nekaterih momentih so bili nastavljeni napačni vodilni možje. K mislijo, da se bo sedaj ko so osvojili naslov evropskega prvaka, pa stvari odvijale same od sebe, da bojo ljudje - igralci pred vrati z repom mahali,..... Žal ne.....
Gatsu
# 28.08.2018 ob 15:00
A resno ni nobenega ki bi imel jajca in rekel bobu bob ter konkretno skritiziral početja KZS?!? S totalno spremenjeno ekipo gredo začet priprave 14 dni pred kvalifikacijsko tekmo s tem da bo nekaj fantov prišlo celo več ko teden dni kasneje. Posledično bo koncept igre enak kot za zlato ekipo, kar je povsem nekompatibilno s trenutnim stanjem... Tole je dejansko prava sramota za našo košarko in za vseskup ni kriva samo FIBA.
threepointer
# 28.08.2018 ob 14:06
Stvar je popolnoma jasna, vsi se nas bojijo, še posebej Dončića. Zato je vsem najboljšim v interesu, da je sistem kvalifikacij v razsulu, v kakršnem je. Velike reprezentance se bodo na SP uvrstile kakorkoli. Majhni, vključno z nami, pa nimamo besede. Ampak takšen pristop bo FIBA strahovito udaril po žepih. SP brez najboljših bo namreč drugorazredno tekmovanje, ki ne bo zanimalo nikogar. Napovedujem, da se bo takšna formula in pristop kvalifikacij uporabil zadnjikrat in da bomo zagotovo prisotni na naslednjem SP.

Zares pa je škoda, da se preko SP ne bomo mogli uvrstiti na OI, ki so za razliko od SP prvorazredno tekmovanje. Vendar za uvrstitev na OI na srečo obstaja alternativa, dobiti moramo enega izmed kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo v juniju 2020. Če tudi tam ne bo Dončića, bomo na žalost spet brez možnosti. Če pa pride, skrbi za uvrstitev ne bo. Če bo prišel, bodo namreč kandidati za reprezentanco stali v vrsti, vključno z vrsto za naturalizacijo :). To bo namreč po njegovi drugi NBA sezoni, ko bo njegova zvezda že zelo sijala :).
Rui
# 28.08.2018 ob 12:28
Ampak moramo pa podpreti tiste ki za reprezentanco bodo igrali. Narobe je da zaradi vseh okoliščin, zdaj nabijamo te ki so pripravljeni obleči ("težki") dres evropskega prvaka....
lukace5
# 28.08.2018 ob 12:25
@baju
To ni res da EL igralci ne morejo igrati za reprezentanco. Igranje je odvisno od tega, ce jih klub izpusti. Prle je ze zdavnaj napovedal, da ga Septembra ne bo. Blazic je podpisal za Barco in verjetno se je dogovoril s selektorjem, da bo raje na klubskih pripravah da si zagotovi nek status v ekipi.

Je pa to svinjarija, saj nekateri klubi spuscajo igralce ki prihajajo iz maticne drzave, tujcev pa ne. To pocnejo Truki, ki turskim igralcem dovolijo igrati za reprezentaco, ostalim pa ne. FIBA je res totalno zje.... sistem in te kvalifikacije niso regularne in zato tudi SP ne bo taksno, kot bi lahko bilo saj ne bo nekaterih najboljsih reprezentanc. Sistem se bo slej ko prej moral spremeniti in glede na to, da so na FIBI sami starcki bi se ta sprememba znala zgoditi zelo kmalu saj te starine ne bodo vec dolgo na svojih polzajih. Reprezentancna tekmovanja izgubljajo na veljavi, imajo pa ogromen potencial in ko bodo pri FIBI uvideli koliko se da dejansko zasluzit, bodo uredili tudi sistem kvalifikacij.
karma91
# 28.08.2018 ob 12:12
ja s tako ekipo pa se niti na evropske ne bi uvrstili, kaj šele svetovno
Dejstvo
# 28.08.2018 ob 12:11
Trifunović se ni ravno proslavil s sistemom igre. Košarka, ki je v precejšnji meri spominjala na tisto Maljkovićevo.

Kako pa je bil on kot igralec? Nisem ničesar našel.
Če bi sklepal iz priimka, gotovo ni bil strelec, saj ni Trofo-nič.
mmc22
# 28.08.2018 ob 19:42
če bi še Zagorac odpovedal, bi bila pa kapa polna!
bittkonj
# 28.08.2018 ob 18:13
@MJ-23 luka ne bi bil 3 pick, če se lull nebi poškodoval...Kaj mate vsi toliko povedati čez dončiča pa to je noro, zadnjič vas je motlo, ker je daroval samo dres in ni namenil še 100000€, danes vas moti, ker nebo igral izgubljenih kvalifikacij, ker pač noče raskirati poškodbe in mu je tako naročil verjetno klub...Ma ne mi omenjat Muse no, pa denver boli k. za njega, je velika razlika med 29 pa 3 pickom...in pa ja Doncic je bog i batina, brez njega lahko visoke uvrstitve samo sanjamo, treba se je njemu prilagajati.
bittkonj
# 28.08.2018 ob 17:57
@lukace5 to je ena stran zgodbe, vsaka zgodba ima pa dve strani, enako je bilo pri Udrihu...verjamem, da jim je dončič že zdavnaj povedu, da letos pač nebo igral za repko, vendar ga hočejo na vsak način prepričati...Nesterovič, Trifunovič OUT, pa ne zaradi luke, ampak, če hočejo dobo reprezencanci, se jih je potrebno znebiti !!!!!
lukace5
# 28.08.2018 ob 17:48
Fiba je taka kot je, ne boš jo zamenjal, treba se je prilagoditi kot so se Španci, Turki, Hrvati... edino mi jokamo

Ogromna razlika. Turski klubi so svoje EL igralce poslali na zbor, Spanci imajo 20x vecji bazen igralcev, Hrvati pa so zbrali prakticno najmocnjeso ekipo. Na drugi strani pa imas Srbe, ki jokajo se bolj kot mi. Ne mores primerjati vseh teh situacij, ker so si zelo razlicne.
Gandhi1
# 28.08.2018 ob 16:24
Sisko kaze svoj karakter.luzercina od igralca, v nobeni resni ekipi ga niso gledal vec k pol leta..in to je prvi play primorske? Cez 1 let bo nazaj v iliriji, sencurju al pa kaksni polamaterski ekipi..
jasej1
# 28.08.2018 ob 16:01
Važno, da je Bratec zraven, Špana pa ni. Ali pa dobro, da je Rebec zraven, ki ga noben normalen klub noče. Hvala, Trifunović in Rašo.
Bošty
# 28.08.2018 ob 15:30
Prepelič se je prodal v Real samo zaradi reprezentance. To je en in edini razlog, da je v Realu. V nekem Levallvoisu noben ne bi zanga slišuč. Isto Blažič. To sta 2 ki sta imela direktno korist od reprezentance in sta samo zaradi reprezentance tam kjer sta. Zdaj pa odpovesta. To vse pove o takih igralcih. Fuj!!!
mikedean
# 28.08.2018 ob 14:38
Ni kaj komentirati. Vse pove že ta seznam, s katerim sta spet realna dva visoka poraza. Že Hrvati jih bodo na pripravljalnih tekmah postavili na "realna tla". Tudi, če hočeš, ne moreš biti optimist. Potem ko je bila članska reprezentanca na "najvišji točki", je po slabem letu na "najnižji". "Iz letala" se vidi, da selektor ni dorasel svoji funkciji. Kakemu drugemu selektorju z več reference igralci ne bi tako množično in zlahka odpovedali. Kaj pa je sploh dosegel kot trener? Nič omembe vrednega. Tudi nekateri igralci bi se lahko zamislili glede svojega odnosa do reprezentance.
Bormio
# 28.08.2018 ob 13:37
@opusdei

Jaz grem pa peš na WC
rangerno1
# 28.08.2018 ob 13:13
Mi je pa kar precej žalostno, kakšen odnos ima KZS in Trifunović do Omića in potencialno Marinkovića. Jasno je da Randolph verjetno ne bo več igral za nas, vsaj ne na nivoju, kot si ga želimo.

Upam, da bo vsaj Vidmar pravi in da dokončno nekdo naredi korak naprej, recimo Čančar je že eden od takšnih.

Sicer pa ekipa niti slučajno ni tako slaba, kot je slab Trifunović.
din-diin
# 28.08.2018 ob 19:53
Kva bojo spet razmontiral tega Trifunovica :)
Jeffrey
# 28.08.2018 ob 18:59
Saj je vseeno kdo igra....SP je itak že zapravljeno...za morebitni čudež bi pa potrebovali najboljšo zasedbo z Dončićem in Dragiči vred !
opusdei
# 28.08.2018 ob 13:09
če nas povabijo (WC) grem peš na Kitajsko
bim--bam-bom
# 28.08.2018 ob 13:06
Definitivno se ne bomo uvrstili na svetovno prvenstvo. Je pa res najbrž veliko možnosti, da tam zaigramo po povabilu (WC). Sramota za FIBO, da kot prvo na prvenstvo avtomatično ne uvrsti vsaj evropskega prvaka in kot drugo, naradi takšne kvalifikacije, da v njih ne nastopa nihče izmed elitnih košarkarjev.
lukace5
# 28.08.2018 ob 13:05
Jaz sem mnenja da lahko resno upamo na WC, ce bo Doncic trgal v NBA v svoji prvi sezoni. Kitajci so ovce in ce bo Luka popularen v ZDA, bo zvezda tudi na Kitajskem. Ker so ultrakapitalisti in si zaradi tega lahko obetajo vecji zasluzek, bodo potem zagotovo resno razmislili o podelitvi WC nasi reprezentanci...
vle
# 28.08.2018 ob 12:55
Kakšen WC?. Ne bo nobenega WC in bodo lahko košarkarji kar od doma na kavču gledali tekme.
Kazalo